cukier waniliowy) i ucieramy do białości, ok.10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie. Po tym czasie
Smaczne Zdrowemasę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.) Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej
coolinarnastrefa.blogspot.complacek robi się bardzo prosto – składniki wystarczy zmiksować, a następnie wmieszać pokrojone jabłka i orzechy. Polecam zaromatyzować je cynamonem i rumem. Tanim kosztem mamy dużą blachę pysznego ciasta – to dlatego kiedyś robiono je na większe przyjęcia typu imieniny. U mnie część znika jeszcze ciepła. Składniki: 5 sporych jabłek 5 dużych, ekologicznych jajek 3 szklanki mąki 3 czubate łyżki(...)mniejsze części. W dużej misce miksujemy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier się w większości rozpuści. Wlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy śmietanę. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniki: kakao, cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy ciasto będzie jednolite wyłączamy mikser i wrzucamy jabłka oraz orzechy
Poezja smakukroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś galaretka i owoce nadają świeżości. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta z przepisu Kasi Guzik - w mojej, truskawkowej wersji - jest przepyszne!:) SKŁADNIKI NA KREM: 1 szklanka (około 11 łyżek) kaszy manny 1 litr mleka (użyłam 3,2 %) 250 g miękkiego masła(...)mannę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj kaszę jeszcze 1-2 minuty nie zmniejszając ognia, aż bardzo mocno zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na jasną, puszystą masę z cukrem pudrem. Dodaj do niego w kilku turach ostudzoną kaszę i zmiksuj na gładką masę. GALARETKA: Galaretki rozpuść w 650 ml wrzątku, odstaw do stężenia - galaretka ma być
Słodko-Słony Świat Ilonycharakterystyczny posmak mieszam z mąką kukurydzianą, a sól wykorzystuję w postaci soli himalajskiej. Więcej na ten temat na pewno wkrótce pojawi się w kolejnych postach. Wróćmy do ciasta! Składniki na spód brownies: 100 g masła 3/4 szklanki ksylitolu - można użyć drobnego cukru do wypieków 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii (1 buteleczka) 100 g mąki pszennej, jednak ja proponuję(...)cukrem na sztywną piankę, a następnie powoli wlewamy sos czekoladowy, przesianą mąkę oraz ekstrakt waniliowy. Foremkę (jeśli nie jest silikonowa ;)) smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną. Następnie wlewamy masę czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez 30 min. Spód brownies gotowy! Brawo! Gdy nasza bomba czekoladowa dojrzewa w piekarniku, możemy zacząć przygotowywać masę serową
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!chce zaprezentować takie cudo smakowite . Lubię bawić się w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary(...)minut w temp. 180 C. Masa budyniowa: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka ( szklankę ) należy rozmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica" Biszkopt jasny i ciemny
Słodkości i nie tylkocukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna(...)upieczeniu dokładnie studzimy w uchylonym piekarniku. Kroimy na 3 blaty. KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: Do zagotowanego, gorącego mleka dodajemy alkohol, mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę, dodajemy przesiane mąki i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko. Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas
Ostra na SłodkoNie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Pyszna tarta jagodowa na bazie jogurtu i serka grani z orzechową polewą. Spód: 80 g olej kokosowy
KucharzycaWYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę
Dziś Ja gotujeTakie kolorowe mini beziki sprawdzą się świetnie jako dekoracja tortu. O idealne proporcje poprosiłam moją „internetową przyjaciółkę Angie” , która właśnie często ozdabia tak
Rusty ForkNasza przygoda z firmą Vivani nadal trwa. Coraz bardziej się rozkręcamy i powoli dokupujemy nowe warianty tabliczek. Kochając gorzką czekoladę oraz migdały wiedziałyśmy, że to połączenie
Candy PandasLekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np
Kuchnia bezglutenowaskładniki: ok. 600 g dojrzałych, mięsistych pomidorów 1 mala cebula 1 małe, kwaskowate jabłko 1 łyżeczka octu 1 szczypta cynamonu sól, pieprz, pieprz caien wykonanie: Pomidory
Domowy Smak Jedzeniamojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną
moj przepis naSkładniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny 2 jabłka Jabłka obieramy i kroimy na kawałki
Moje-pitraszenie