ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2156/3191)

CIASTO PIASTOWSKIE NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 157

wówczas ciasto jest puszyste, i niezbyt długi czas pieczenia- biszkopty nie są wtedy wysuszone. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm. Składniki: Biszkopt: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek cukru lub ksylitolu (u mnie 100g) - 5 łyżek mąki tortowej pszennej lub orkiszowej (u mnie 100g orkiszowej typ450) Białka ubijamy w misie miksera na dość gęstą masę, następnie

Smaczne Zdrowe
Deser z malinami, serkiem i kruszonką 173

sztywną masę dodając podczas ubijania 70g cukru pudru, twaróg przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Do przepuszczonego serka dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Kruszonka: Do miski wkładamy masło, które powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy 100g cukru pudru i razem ucieramy, następnie wsypujemy 200g mąki pszennej i razem ugniatamy do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Ciasto

Księga-Smaku
Tort Miętowy Szmaragdowe Oczko 168

  Uwielbiam zapach świeżej mięty- ostatnio często używam jej jako dodatek do herbaty… Zamarzył mi się kiedyś krem z jej dodatkiem ,postanowiłam więc znów wykorzystać przepis

Domowe ciasta
Wafle o smaku batonów "Bounty" 199

wszelkie ciasta, ciasteczka... ale te ze sklepu, cukierni... domowych nawet ruszyć nie chce :/ W zasadzie nie powinno mnie to martwić, bo więcej dla mnie, no ale ;) Nie wiem czy uda mi się napisać Wam zaległe przepisy, bo raczej średnio to widzę, ale póki co ostatkami sił napisałam na wafelki, więc nie zwlekam tylko od razu się dzielę ;) Składniki: Masa kokosowa

Kuchnia w czekoladzie
Pomysł na śniadanie – pieczony omlet z łososiem, oliwkami, fetą i pomidorami 274

masy jajecznej pozostałe składniki, czyli łososia, pomidorki, fetę, oliwki i liście bazylii. Możesz dodać też trochę sera żółtego, parmezanu lub mozzarelli, które dodadzą trochę kremowości (i kalorii ;p) daniu. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania – naczynie ceramiczne lub naczynie żaroodporne, czy nawet blaszkę posmaruj olejem na dnie i po brzegach. Przelej ciasto. Wstaw

Eat me! Fit me!
Fit ciasteczka jeżyki 159

elastyczne. Ciasto wyłóż na stolnicy, rozwałkuj na ok. 0,5 cm i wycinaj z niego okrągłe ciasteczka. Układaj je na blasze do pieczenia. Piecz ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W tym czasie przygotuj karmel. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw je na ok. 5 minut. Odcedź wodę, dodaj masło orzechowe i całość zmiksuj. Do masy daktylowej

365 dni dookoła kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) 216

też mieszać różne owoce. Na pewno będzie smacznie. PRZEPIS NA  TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z TRUSKAWKAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao   Ganach czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% Dodatkowo: świeże truskawki  Wykonanie(...)Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. 2. Śmietankę przelać do rondelka i podgrzać - do zagotowania. Czekoladę drobno połamać lub pokroić nożem. Kawałki czekolady przełożyć do wysokiego naczynia

kolorowotorcikowo
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY 171

Sernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰  Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów

Kuchnia MagdaLeny
GRZYBKI 150

skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180 o C (do złotego koloru). Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem i powoli dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę

Słodki Zakątek
na biszkoptach seromakowiec... 190

wyłożyć masę makową, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 70 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach czekoladę białą z kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc - połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym nakładzie pracy mamy świąteczne ciasto...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki bananowo-migdałowe :) 226

problemy podczas smażenia, dlatego że są niezwykle delikatne. Aby zachować tą delikatność i nie zmieniać proporcji składników należy smażyć mniejsze placuszki. Możesz też dodać więcej mąki migdałowej, aby zagęścić masę. Placuszki są wyśmienite, idealne na lekkie śniadanie.  Składniki:  duży dojrzały banan (125 g) 30 g mąki migdałowej (Targroch) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko  1 łyżeczka(...)Targroch) dodatki: morele niesiarkowane (Targroch) i maliny  Przygotowanie: Banana rozgnieć widelcem na "packę" i wymieszaj z pozostałymi składnikami.  Rozgrzej patelnię (możesz użyć odrobiny oleju) i nakładaj porcję ciasta (polecam smażyć malutkie placki, gdyż tak jest łatwiej). Smaż na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż ok. 1 minuty.  Podawaj

Zdrowie na języku :P
Ciasto marchewkowe bez mąki (bez glutenu i laktozy) 223

ciasta marchewkowe dla posiadających migdały na zbyciu Składniki:  250g marchewki 250g migdałów (najlepiej blanszowanych) 250g cukru 7 jajek łyżeczka rumu (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Marchewkę umyć, a następnie rozdrobnić w blenderze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odłożyć do miski. Migdały zmielić w blenderze. Zmielone migdały wsypać do miski z marchewką. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę

Mania Wypiekania
NALEŚNIKI Z CYNAMONOWYM TWAROGIEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 175

Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z żółtkiem i cukrem, dodaję cynamon i mieszam. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Naleśniki smaruję masą serową

JejKuchnia
Bezglutenowe babeczki z maślanką i wiórkami czekoladowymi 262

jednolitą masę. Dodawać po jednym jajku i ucierać dalej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Do jajek dodawać suche składniki na zmianę z maślanką i dokładnie całość wymieszać. Na koniec dodać czekoladowe łezki lub czekoladę startą wcześniej na tarce jarzynówce, ewentualnie posiekaną na drobne kawałki. Można dodać również posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać

Ze smakiem bez glutenu
Piszinger z kajmakiem 257

Bardzo prosty przepis, na bardzo smaczny przysmak. Nosi różny nazwy, w zależności od regionu Polski - andruty, wafle przekładane lub właśnie piszinger. Za każdym razem efekt jest

Świat Ciasta
Kawowa rozkosz - ciasto cappuccino. 269

Ciasto idealne na długie, jesienne wieczory.  Biszkopt: Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciemnego kakao Żółtka ubić z cukrem,dodać kakao, następnie dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm. Masa budyniowa

My World by Dagmara Rek
Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym. 206

Pierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie

Izabelawkuchni
Ciasto czekoladowe FIT z fasoli 181

zrobić ciasto - niech spróbuje tego poniżej, a nie będzie żałował! Składniki: (na małą keksówkę) 2 puszki fasoli czerwonej 2 średniej wielkości banany(średnio dojrzałe) 4 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki miodu czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki oleju Przygotowanie: Fasolę bardzo dokładnie płuczemy na sitku. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Pieczemy

Lena Gotuje
Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu 503

gładką masę. Nie wyjmujemy pestek z papryki chili. Przelewamy do garnka. Dodajemy ocet, cukier, przyprawy. Gotujemy ok 60 min lub do uzyskania wybranej konsystencji. Jeśli trzeba, możemy dodać więcej cukru. Przelewamy sos do wyparzonych słoików. Odstawiamy dnem do góry. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/paprykowo-pomidorowy-sos-makaronu/ MieszamWGarnku Artykuł Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery

Mieszam w Garnku
Sernik z musem arbuzowym 366

Arbuz to najlepszy owoc na upały. Można się najeść i napić przy okazji. Ostatnio zakupiliśmy jednego olbrzyma i nie mogliśmy go przejść więc część wykorzystałam do

Monia miesza i gotuje
Przepis #40 Żytnie ciasteczka w czkoladzie 245

powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Następnie wycinamy dowolne kształty. W środek ciastka nakładamy powidła, po czym zlepiamy brzegi. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Czas na polewę. W garnuszku roztapiamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy

Health-Fit-Life
Sernik truskawka z mango 314

Lekki orzeźwiający dla ochłody na bazie zsiadłego mleka i serków. Moja wersja nie jest przesłodzona. Sernik koło którego nie można przejść obojętnie. Na jednym kawałku się

wesoła kuchnia
Tarta z kurczakiem i brokułem 232

dnie ciasto nakłuć widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec na lekko złoty kolor ok 10-15 minut. Wystudzić. Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie tarty ułożyć kawałki kurczaka, ugotowanego brokuła i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Całość zalać masą śmietanowo

Monia miesza i gotuje
Keks marchewkowy z bakaliami 186

ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami! Składniki: 2 jajka 100g erytrolu 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody lub mleka 1 średnia marchew 6 daktyli 6 suszonych moreli 1/4 szklanki rodzynek  garść orzechów włoskich lub laskowych aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie

Truskawkowa Fiesta
Sernik Tiramisu na zimno 760

słodkie ciasto bez pieczenia, inspirowane włoskim deserem Tiramisu - to idealna propozycja na karnawał. Przepis znalazłam na blogu ilovebake , ale wprowadziłam do niego kilka niewielkich zmian - między innymi zdecydowałam się na dodanie odrobiny likieru Amaretto, tak jak w oryginale deseru Tiramisu. Delikatny sernik z kawową nutą, najlepiej smakuje na drugi dzień, po odstaniu przez noc w lodówce. Składniki na masę serową

Świat Ciasta
Kartacze - kluski z mięsem 240

Ciasto:  p ołowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę - ja posiekałam w malakserze Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól.   Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę

Szczęśliwa kuchnia
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 172

twaróg był słabo odciśnięty, należy zwiększ ilość kaszki. Gotujemy 2 litry wody, dodajemy sól i łyżeczkę oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, przykręcamy płomień . Łyżeczkę maczamy w wodzie, nabieramy porcję ciasta, dociskamy do  krawędzi miski, aby uformować zgrabną kluseczkę i wkładamy do wody. Kluseczki powinny lekko mrugać, to im pozwoli zachować ładny kształt, Gotujemy około pięć minut od momentu wypłynięcia(...)rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy 3/4  rozgniecionych truskawek i wolno gotujemy razem z przyprawami. Gdy truskawki zaczną się rozpadać i lekko odparują,  miksujemy je na jednolitą masę. Po lekkim ostudzeniu dodajemy miód, chodzi o to aby nie stracił swoich właściwości. Resztę truskawek kroimy na ćwiartki i dodajemy do sosu. Ciepłe kluseczki podajemy z takim właśnie sosem. Posiłek

Dieta moja pasja
Sernik z musem z mango 348

Już jakiś czas planowałam upiec sernik z mango , w sklepie zobaczyłam piękne, dojrzałe więc pomyślałam,że to najwyższy czas na coś nowego :)   Smak jest przepyszny

Wypieki Rene
Ciasto marchewkowo-bananowe 172

ciasta marchewkowego, które znika w kilka minut. Bynajmniej przez moją rodzinę, bo jak chciałam kolejny kawałek to już niestety go nie dostałam. Składniki: 2 średnie obrane marchewki 1 banan 2 jajka 5 łyżek ksylitolu  5 łyżek oleju 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie

Truskawkowa Fiesta
Kokosowy pudding chia z jagodami 241

ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! <3 Pudding chia: 300 ml mleka kokosowego (ja użyłam domowego) ok. 80 g nasion chia Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy nasiona, wszystko mieszamy i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 15-30 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Masa może

Cooking Monster
"Chleba naszego poprzedniego..." 195

jednolitej masy. Nie trwa to długo. Mieszam rano i przykrywam naczynie ściereczką, a sama wyjeżdżam do pracy. Po około 10 godzinach rozgrzewam piekarnik na maksimum grzania, od razu wkładam do zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające

I tu będę miała takie te
Czekoladowe brownie z wiśniami 177

ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao szklanka mleka 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu) Umieść w dużej misce wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, olej i jajka, wymieszaj. Na końcu wsyp wydrylowane wiśnie i ponownie wymieszaj. Masę przełóż

Kulinarna (nie)codzienność
Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym 206

ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem, zakładamy rant formy i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 15 minut.  2. Sernik: Miękką margarynę ucieramy wraz z przesianym cukrem pudrem oraz żółtkami na gładką masę. Dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Mini mazurki z masą czekoladową i ryżem preparowanym. 183

pieczenia powidło śliwkowe (około 3/4 szklanki) czekolada deserowa 30 dag ok.2 szklanki ryzu preparowanego 5 dag masła ok pół szkl. mleka bakalie do dekoracji Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wyklejamy nim tartaletki  dodatkowo nakłuć widelcem. Pieczemy na złoty kolor w 180C około 20 min.. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W garnku o grubym dnie(...)rozpuszczamy czekoladę i  masło a na końcu dolewamy mleko. Mieszamy aż czekolada będzie gładka. Lekko studzimy i dodajemy ryż preparowany. Mieszamy aby dokładnie pokrył się czekoladą. Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dodajemy jeszcze ryżu. Zimne tartaletki smarujemy w środku powidłem śliwkowym a na nie wykładamy masę czekoladową. Dekorujemy dowolnymi bakaliami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezglutenowe pieczywo chrupkie z pestką avocado 208

masa łączna nie przekraczała 200 g Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski. Dodaj całą, stratą pestkę (starta zmienia barwę na pomarańczową). Dodaj wodę i dokładnie wszytko wymieszaj. Odstaw na chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia. Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto

greenscarf
Hamburgery drobiowe 303

Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy na metalowej kratce.  Mięso z piersi mielimy, dodajemy musztardę, przyprawę do kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie

Bajeczna Kuchnia
Sernik na spodzie piernikowym z galaretką żurawinową 161

składniki masy serowej miksuję dokładnie i przelewam do formy. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 45 minut. Następnie studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żurawinę smażę z dodatkiem cukru przez kilka minut. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam na kilkanaście minut, następnie mieszam z żurawiną. Na ostudzony sernik nakładam galaretkę i całe ciasto umieszczam

Mango Papaja
Buraczkowe ciasto czekoladowe. 179

bardzo wymagający smakosze ;) Jak się okazało ciasto smakowało doskonale! Było pyszne, wilgotne, czekoladowe i zniknęło w mgnieniu oka! Od tej pory piekę je regularnie :) Polecam! Składniki na buraczkowe ciasto czekoladowe: 375 g ugotowanych, obranych buraków 150 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 5 jajek 275 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku pieczenia 300 g cukru 2 łyżki  cukru(...)kakao szczypta soli       Buraki blendujemy, następnie dodajemy jajka, olej, jogurt i jeszcze chwilę blendujemy.      Wszystkie suche składniki mieszamy razem i wsypujemy do masy buraczkowej. Wszystko razem mieszamy trzepaczką i przelewamy do sylikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką

Rozpustne gotowanie
TARTA Z OWOCAMI LATA 197

nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około  12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem.  Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy.  Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)kolorowe owoce na kremie.    Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać.  Smacznego!   Polecam również przepisy na:   tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami

potrawyregionalne
Tarta ze śliwkami i winogronami pod owocową pianką. 154

użytych owoców śliwki, winogrona lub inne owoce 3-4 łyżki dżemu- u mnie powidła śliwkowe       Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki.           Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukier puder(...)każdym razem dokładnie miksując). Sztywną bezę przekładamy do garnka, dolewamy wodę i cały czas mieszając trzepaczką zagotowujemy. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia proszku. Tak przygotowaną masę studzimy energicznie ubijając trzepaczką co około 5 minut. Gdy już przestygnie wkładamy ją do zamrażarki pamiętając, żeby ją ubijać co 5 minut. Gdy tylko zacznie tężeć natychmiast wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Jesienne przepisy! 198

MASĄ MARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam! Coś na obiad, rozgrzewa i syci! A do tego zdrowe! ;-) Na obiad, lunch czy kolację, rustykalna tarta z sosem pesto- rukola. Pyszna i nietuzinkowa! KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ ABY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU Coś słodkiego z gruszką? Obowiązkowe ciasto w październiku

SMYKWKUCHNI
Tarta warzywna z mini marchewkami zdrowy lunch 212

ciasto i przenieś do farmy na tartę wysmarowanej tłuszczem i posypanej np. kaszką kukurydzianą. Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok 15 minut.  Nadzienie : Jaja wbij do miski, wymieszaj lekko napowietrzając. Dadaj pół szklanki mleka, wkrusz swój ulubiony ser, dodaj ściętą z kolby kukurydzę, zetrzyj do smaku gałkę muszkatołową, tymianek suszony lub świeży, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Zalej masą podpieczony

AZgotuj!
Truskawki w kremie jagodowym 264

innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić

https:KKuchniaMniam
Cupcakes migdałowo-brzoskwiniowe 212

otwory ciastem do 3/4 wysokości formy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Krem: Kostkę miękkego masła ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru. Dodajemy zmiksowane na mus trzy połówki brzoskwini z puszki i 2 łyżki amaretto. Miksujemy jeszcze przez minutę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki

wcinaj to
Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką + film 728

spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę łączymy mikserem z masą serową

Smakowite Dania
Cukierki makówki 146

Pyszne cukierki z maku, miodu, orzechów i płatków migdałowych. Składniki: 25 dag maku 350 ml miodu 25 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag płatków migdałowych Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Sernik Latte 400

               Jeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest  puszysty. Polecam dla kawoszy i nie

VioletoweKucharzenie
Kruche ciasto z rabarbarem 172

Wyjąć ciasto i zwiększyć temperaturę do 180 stopni. Na spód pokroić rabarbar na 1-2 cm kawałki. Polać miodem, posypać cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch wyłożyć kruszonkę. Mój ostatni patent na kruszonkę jest prosty: w kuchence mikrofalowej rozpuszczamy w miseczce masło, po czym dosypujemy na przemian po łyżce mąki i cukru i dokładnie mieszamy. Po pewnym czasie masa zacznie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Quiche z kwiatami juki i pomidorami 190

24cm. Ciasto nakłuwamy równomiernie widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i podpiekamy 10-15 minut. Mieszamy śmietankę i jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółty ser i przyprawy. Kwiaty juki płuczemy i obrywamy płatki, zostawiając kilka całych do dekoracji (usuwamy tylko środki). Na kruchym spodzie układamy warstwę płatków juki, na nich pokrojone na połówki pomidorki. Zalewamy masą jajeczną

les mirabelles
Babeczki śmietankowe z makiem 456

nałożyć masę do około 2/3 wysokości - piec w 175 stopniach przez około 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka - upieczone babeczki krótko przestudzić, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce - babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego

Smakołyki Bereniki
Tarta z figami i serem 181

żeby ciasto się nie zdeformowało (jak w moim przypadku;) ). Piec 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować nadzienie. Jajka roztrzepać widelcem, dodać jogurt i pokruszoną drobno fetę. Następnie dodać bardzo drobno pokrojony lub starty camembert. Wylać na podpieczony spód, ułożyć pokrojone w plasterki lub ćwiartki posmarowane mieszanką miodu i oleju, figi. Piec kolejne 20 minut, aż masa jajeczna

Powiedz dietom nie
Kartacze - kluski z mięsem 246

Ciasto:  p ołowę ziemniaków zetrzeć na tarce, drugą połowę ugotować Na ściereczkę przełożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę - ja posiekałam w malakserze Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól.   Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką 283

Czas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h) Składniki na tortownicę o śr. 25 cm Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI na kruchy spód: 200 g

kulinarnyJa
Sernik bez ciasta II 348

którzy lubią słodkie ciasta muszą dodać więcej cukru. Polecam oba przepisy, bo nie umiem wybrać, który jest lepszy.1 kgbiałego sera z wiaderka8 jajek2 budynie śmietankowe (słodzone)3/4 szklanki cukru16 gcukru waniliowegoWszystkie składniki na sernik powinny mieć taką samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli partiami

Z butelką mleczka w tle
Domowe Hamburgery 277

czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną

Słodka Strona
Domowy Cheeseburger 259

czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną

Słodka Strona
Kotlety z kalafiora 288

Kotlety z kalafiora...Delikatne i pyszne.Złociste, mocno kalafiorowe.Zdrowszy zamiennik kotleta mielonego!Składniki:1 średni kalafior;1 czerstwa bułka pszenna;1 jajo;Bułka tarta;Łyżeczka ulubionej

Gospodyni Miejska
Caramel cheesecake! 215

przygotowanie ciasta po 12 godzinach pracy nie miałam zbyt dużo siły i energii, sernik zrobiłam w 15 minut. Smak boski, mega kremowy, bardzo karmelowy z nutą kakaową. Boski, a że nie trzeba się zbyt napracować, to jeszcze lepiej! A co!SKŁADNIKI:-1 kg sera w wiadereczku- 1 cukier waniliowy- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 1 puszka mała masy krówkowej

SMYKWKUCHNI
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 187

zdjęcie;) Ciasto OK;) Dzięki:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka. Dodajemy do masy

Anioły w kuchni
Biszkopt z malinami 223

ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy... Składniki; 3 łyzki masła, 6 jajek, szczypta soli, cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu maliny Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Na początek nagrzewamy piekkarnik do 170 stopni. Maso topimy

Anioły w kuchni
Pancakes z kaszy manny i jogurtu greckiego z cynamonowymi jabłkami 229

gładką masę i odstawiamy na bok na 15 minut. 2. Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy 1/2 łyżki masła. Gdy będzie bardzo gorące, dodajemy miód. Po chwili dodajemy jabłka, posypujemy cynamonem i smażymy, obracając co chwilę, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 3. Na drugiej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła. Ciasto

My Culinary Art
Sernik z czekoladą 159

Prosty sernik z czekoladą czyli przepis na sernik , który nie może się nie udać :) SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm) Spód sernika: 100g mąki pszennej 2 łyżki

Moje Kuchenne Rewelacje
Wegańskie owsiane ciasteczka ze słonecznikiem 243

przypadku szczególnie kokosowy) 100 g gęstego mleka kokosowego z puszki 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cukier, mleko kokosowe oraz olej utrzyj na puszystą masę. Na suchej patelni podpraż słonecznik, a potem na tej samej patelni przez chwilę podpraż płatki owsiane. Możesz płatki po podprażeniu lekko zblendować, bo na przykład Twój dzieciak ich nie lubi(...)nienawidzi- pitu, pitu . Połącz wszystkie składniki razem. Jeżeli nie zależy Ci na idealnym wyglądzie ciastek, to po prostu formuj kulki i lekko je spłaszcz, moja rada, za miarkę ciasta używać dużej łyżki Lub tak jak zmusiłam Miśka do pomocy, za pomocą formy do wykrawania ciastek, czyli do środka foremki nałóż porcję ciasta i łyżką podociskać ciasto, zddejmi formę i masz

greenscarf
Ciasto biszkoptowe skubane 246

przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco jego nazwę z zachowaniem słowa je opisującego. Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery.  Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 6 jajek(...)ocet. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo wmieszać je delikatnie łopatką z ubitą pianę. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wlać w nią masę biszkoptową. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt studzić przez około 10 minut w foremce, a następnie wyjąć z formy

Kuchcik gotuje
Masełko, krem jabłkowy bez cukru 161

Dzisiaj coś nietypowego. Super smaczne smarowidło masełko jablkowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako krem do ciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników nie wspominam Jeśli macie w domu małego miłośnika popularnego kremu orzechowo-czekoladowego, możecie śmiało częstować go tym masełkiem. Możemy łatwo dowolnie zmienić smak masełka, dodając do niego np cynamon czy wanilię. Ja dodałam(...)type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/11\/maselko5-1.jpg","recipeIngredient":["3 kg jab\u0142ek\r","1 \u0142y\u017ceczka cynamonu (opcjonalnie)\r","3 \u0142y\u017cki kakao\r","50 g mas\u0142a klarowanego"],"name":"Mase\u0142ko, krem jab\u0142kowy bez cukru","recipeInstructions":["Jab\u0142ka obieramy, wydr\u0105\u017camy i kroimy w niewielkie kawa\u0142ki.\r","Dusimy do mi\u0119kko\u015bci

Mieszam w Garnku
KOSTKA TIRAMISU 233

tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć(...)papierem do pieczenia. Białka ubijamy przez około 2-3 minuty, aż dobrze się spienią. Stopniowo, cały czas miksując dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Po dodaniu ostatniej partii cukru ubijamy jeszcze 2 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Zmniejszamy obroty i w 2-3 partiach dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser i wprost do masy

cool and minty
Błyskawiczny tort urodzinowy 253

miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan to nieoczywista, ale bardzo zgrana para. Ona soczysta, on słodki, ona może(...)jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.Piec w 170 st. C. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Zimny biszkopt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort waniliowo-czekoladowy z bezą i borówkami 192

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Truskawkowe szaleństwo z Braćmi Koral 265

Uwielbiasz delektować się truskawkami? Ten pełen witamin owoc najlepiej smakuje w pełni lata, jednak w mrożonej postaci równie dobrze zachowuje swoją moc, dostarczając solidnej dawki energii

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik z wiśniami bez pieczenia 202

cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy. 3. Połóż  kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż masę serową. 4. Chłodź 3-4 godziny, bądź najlepiej przez całą noc.  5. Gdy sernik jest schłodzony posyp go pudrem z suszonych wiśni. A następnie polej syropem wiśniowym i rozłóż całe(...)łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty. Smacznego

KreatywnePiny
Tort różowy 217

delikatnie wymieszać, 1/3 ciasta biszkoptowego przelać do formy, wyrównać. Dodać 2 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać do trzeciej formy, wyrównać. Piec 3 blachy jednocześnie około 20 min, do suchego patyczka, w 160 st z termoobiegiem lub 170 st. bez termoobiegu. Upieczone biszkopty w formie zrzucić(...)soft ball, natychmiast garnek zdjąć z palnika. Mikser ustawić na maksymalne obroty i powoli, cienką stróżką wlewać syrop do białek. Miksować cały czas na wysokich oborach, do momentu aż masa bezowa całkowicie nie ostygnie (od 5 do 10 min). Do całego kremu dodać barwnik różowy, zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną

moj przepis na
jajka faszerowane awokado 391

*składniki: 4 jajka 1 dojrzałe awokado 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Mini szyszunie 207

Proste desery są naprawdę świetne i mogą wyglądać bardzo bogato. Przepis stary, pamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe

Niezły Młynek
Chleb pomorski 377

niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne, na co trzeba uważać, to wyrastanie chleba. Ciasto nie może przerosnąć i „przelać się” przez górny rand formy, gdyż upieczony chleb być może będzie wymagał dodatkowej „motywacji” przy wyskakiwaniu formy, zwłaszcza że zazwyczaj nie natłuszcza się jej zewnętrza(...)chleb pomorski. Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie. Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury. Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie

Grahamka, weka i kajzerka
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 259

Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis

W kuchni Karmel-itki
Babka piaskowa budyniowo biszkoptowa 464

oleju rzepakowego - ekstrakt z wanilii Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z budyniami i proszkiem do pieczenia. Zmieniamy końcówkę robota z ubijającej na mieszadło. Do Masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem. Mieszamy na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Wlewamy cienkim strumieniem olej, następnie ocet i ekstrakt waniliowy. Przekładamy do formy (można wyłożyć(...)przygotowania formy tym razem użyłam „czegoś magicznego”, ale jeszcze jestem na etapie testowania tej „magii”, więc musicie się uzbroić w cierpliwość. Już podczas pieczenia ciasto „zachowuje się” inaczej, co ma istotny wpływ na jego ostateczny wygląd. Jeżeli ta metoda sprawdzi się w wypiekach przepis na to “coś” podam w odrębnym wpisie na blogu. Babka piaskowa budyniowo biszkoptowa już

mojewypiekiinietylko