Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 287upiec trzy biszkopty. Każdy pieczemy z 3 jajek, 0,5 szkl. cukru, 0,5 szkl. mąki i 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Plus ewentualnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto na każdy biszkopt przygotowujemy oddzielnie. Nie robimy od razu całej porcji z 9 jajek. Inaczej piana z białek może opaść, a biszkopt nie wyrośnie tak ładnie. Niestety już to przerabiałam(...)dać łatwo smarować. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru i znów miksujemy. Masa musi być idealnie gładka i bez grudek. Krem odstawiamy na bok, ale nie wkładamy do lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo) ciasto na podstawę. Łączymy obie połówki, a całość smarujemy cieniutko kremem maślanym. Powlekamy lukrem plastycznym
Ratunku obiad
Piernikowe ciasto z mandarynkami 192prawidłowo funkcjonowałam! W domu pachnie więc piernikami i to od dłuższego czasu. Bo najpierw popełniłam jedno piernikowe ciasto, które jakiś czas temu wskoczyło na bloga, a później upiekłam to ciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił jeszcze długo, długo w moich czterech Sposób przygotowania Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru(...)pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe 700ml mleka ⅓ szklanki cukru pudru 1 kostka masła (200g) Galaretka mandarynkowa: 10 mandarynek Ok 1½ szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Dodatkowo: Ok ½ puszki masy kajmakowej (200g) 24 małe okrągłe biszkopciki Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru 320jogurtowym, bez cukru, bez glutenu. Bardzo smaczne, z dużą ilością świeżych owoców. Do posłodzenia ciasta możemy użyć ulubionego słodzika. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu i pięknie wygląda, polecam… Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru Składniki: Spód: 1 szklanka migdałów 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki mąki kokosowej 80g oleju – roztopić 2 łyżki ksylitolu(...)ozdoby (truskawki, granat, morele, borówki, kiwi) Spód: 1. Do blendera przełożyć migdały, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i ksylitol, zmiksować na piasek. Dodać roztopiony olej kokosowy i wymieszać łyżką. Masę kokosowo – migdałową przełożyć do blaszki z wyjmowanym dnem o średnicy 25-26cm, uformować brzeg i wyrównać dociskając. 2. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra
Mała Cukierenka
Delikatne Ciasto z Kiwi 152łyżki mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA GALARETKĘ Z KIWI: 450g obranych kiwi 2 galaretki o smaku kiwi 550ml wody SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ: 400g jogurtu naturalnego 100g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka agrestowa + 120ml gorącej wody SKŁADNIKI NA MUS: 230g kiwi 230ml wody 1 galaretka agrestowa WYKONANIE: 1. Ubić białka(...)wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia, tężejącą wylać na biszkopt. 3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jogurt, pod koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. wylać kolejna warstwę na ciasto. 4. Kiwi zalać gorącą wodą, gotować 3-4 minutki, zdjąć w ognia, zblendować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, tężejącą wylać na wierzch. Całość odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Widzieliście
Dziś Ja gotuje
Śniadaniowe eklerki z serkiem 206Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim eklery przez 30 minut. Studzimy przez kolejne 10 przy otwartym piekarniku. wypełnienie: Śmietankowy, kremowy serek łączymy ze śmietaną oraz pokrojona drobno szynką i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Eklerki przekrajamy na pół, napełniamy masa
Bon appetit mon amie
CIASTO PRZEKŁADANE NADZIENIEM JABŁKOWYM 133wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20- 25 minut. Biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż na 4 części. Każdy płat biszkoptu wysmarować warstwą nadzienia o smaku jabłkowym z cynamonem Lauretta , biszkopty ułożyć jeden na drugi (zamiast nadzienia można użyć mus jabłkowy wymieszany z rozpuszczoną żelatyną). Ostatnim etapem jest ubicie 300 ml śmietany kremówki 36% na sztywną masę
Zrób to smacznie
CIASTO PIASTOWSKIE NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 171wówczas ciasto jest puszyste, i niezbyt długi czas pieczenia- biszkopty nie są wtedy wysuszone. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm. Składniki: Biszkopt: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek cukru lub ksylitolu (u mnie 100g) - 5 łyżek mąki tortowej pszennej lub orkiszowej (u mnie 100g orkiszowej typ450) Białka ubijamy w misie miksera na dość gęstą masę, następnie
Smaczne Zdrowe
Deser z malinami, serkiem i kruszonką 189sztywną masę dodając podczas ubijania 70g cukru pudru, twaróg przepuszczamy trzykrotnie przez maszynkę. Do przepuszczonego serka dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Kruszonka: Do miski wkładamy masło, które powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy 100g cukru pudru i razem ucieramy, następnie wsypujemy 200g mąki pszennej i razem ugniatamy do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Ciasto
Księga-Smaku
Tort Miętowy Szmaragdowe Oczko 182Uwielbiam zapach świeżej mięty- ostatnio często używam jej jako dodatek do herbaty… Zamarzył mi się kiedyś krem z jej dodatkiem ,postanowiłam więc znów wykorzystać przepis
Domowe ciasta
Wafle o smaku batonów "Bounty" 216wszelkie ciasta, ciasteczka... ale te ze sklepu, cukierni... domowych nawet ruszyć nie chce :/ W zasadzie nie powinno mnie to martwić, bo więcej dla mnie, no ale ;) Nie wiem czy uda mi się napisać Wam zaległe przepisy, bo raczej średnio to widzę, ale póki co ostatkami sił napisałam na wafelki, więc nie zwlekam tylko od razu się dzielę ;) Składniki: Masa kokosowa
Kuchnia w czekoladzie
Pomysł na śniadanie – pieczony omlet z łososiem, oliwkami, fetą i pomidorami 292masy jajecznej pozostałe składniki, czyli łososia, pomidorki, fetę, oliwki i liście bazylii. Możesz dodać też trochę sera żółtego, parmezanu lub mozzarelli, które dodadzą trochę kremowości (i kalorii ;p) daniu. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania – naczynie ceramiczne lub naczynie żaroodporne, czy nawet blaszkę posmaruj olejem na dnie i po brzegach. Przelej ciasto. Wstaw
Eat me! Fit me!
Fit ciasteczka jeżyki 176elastyczne. Ciasto wyłóż na stolnicy, rozwałkuj na ok. 0,5 cm i wycinaj z niego okrągłe ciasteczka. Układaj je na blasze do pieczenia. Piecz ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W tym czasie przygotuj karmel. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw je na ok. 5 minut. Odcedź wodę, dodaj masło orzechowe i całość zmiksuj. Do masy daktylowej
365 dni dookoła kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia ) 224też mieszać różne owoce. Na pewno będzie smacznie. PRZEPIS NA TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z TRUSKAWKAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Ganach czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietanki 30% Dodatkowo: świeże truskawki Wykonanie(...)Biszkopty pokruszyć w malakserze. Do okruszków dodać kakao i dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. 2. Śmietankę przelać do rondelka i podgrzać - do zagotowania. Czekoladę drobno połamać lub pokroić nożem. Kawałki czekolady przełożyć do wysokiego naczynia
kolorowotorcikowo
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY 189Sernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰 Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów
Kuchnia MagdaLeny
GRZYBKI 163skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180 o C (do złotego koloru). Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem i powoli dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę
Słodki Zakątek