ciasto naleśnikowe: mleko mąka soda oczyszczona 1 jajko 2 łyżki oleju sól, cukier Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa
MojaQchnia.plciasto naleśnikowe: mleko mąka soda oczyszczona 1 jajko 2 łyżki oleju sól, cukier Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa
MojaQchnia.plciasto. I tak powstał pyszny sernik. Pracy przy nim bardzo mało, a smak... Sami koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie, zdjęcia potraw, komentarze. Składniki Spód 250 g ciastek typu oreo 40 g masła Ciastka drobno pokruszyć i wlać stopione masło. Wszystko razem wymieszać i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodzić w lodówce, a w tym czasie przygotować masę
O kuchni z uczuciemciastem z lodówki i podpiecz w 180*C przez 15min. Nadzienie: 1. Boczek pokrój w paseczki i podsmaż na chrupko. 2. Jajka i żółtko zmieszaj ze śmietaną solą i pieprzem. 3. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość: 1. Na podpieczony spód wykładaj podsmażony boczek i starty ser (zostaw ok. łyżki aby posypać wierzch) warstwami. 2. Zalej całość masą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dajemy cukier, skórkę otartą z dwóch cytryn, 80 g soku wyciśniętego z cytryn oraz jajka. Gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2 Dodajemy masło i czekoladę połamaną na kawałki i ponownie gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2. Na zimny spód wlewamy krem cytrynowy. Odstawiamy w chłodne miejsce aby masa
Themo przepisyciasta. Solony karmel: W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę
Pyry na Gazciasto naleśnikowe: mleko mąka soda oczyszczona 1 jajko 2 łyżki oleju sól, cukier Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa
MojaQchnia.plciasta było dość trudne - trochę się poprzerywało i musiałam doklejać je palcami. Nakłuwamy dziurki widelcem i pieczemy przez ok. 12 minut w temp. 200 stopni. W czasie gdy tarta się piecze, przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wbijamy jajka. Kroimy szynkę i szpinak. Dodajemy do jajek i mieszamy. Myjemy i przygotowujemy szparagi i pomidora. Gdy tarta będzie upieczona, wylewamy na nią masę
Mama z Motylemskrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam ich smaku. Teraz odkurzyłam przepis, a Monika przygotowała i upiekła ciasto. Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe, więc idealnie pasują do naszej obecnej diety. Składniki: • 2 kleiki ryżowe – po 160 g • 250 masła • 3 jajka • 3/4 szklanki(...)łyżki wiórek kokosowych • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • dowolny dżem Wykonanie: • Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku. • Wymieszać masę z kleikiem ryżowym, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. • Masa będzie dość gęsta, trzeba nabierać po łyżeczce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy układać
To co kochamszklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej: 2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy(...)miski o podobnych wymiarach. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo cukier, dodajemy żółtka, miksujemy, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i szczyptą soli, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach, a sam koniec wlewamy płynne masło, mieszamy do połączenia rózgą miksera lub szpatułką. Gotowy biszkopt wylewamy do wyłożonej
Wanilia i Kardamonciastach. A więc do dzieła, smażymy! Nie mam ścisłej receptury, po prostu: Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy do głębokiego, szerokiego rondla z grubym dnem, podlewamy małą ilością wody, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy do rozgotowania. Gdy jabłka się rozpadną odkrywamy pokrywkę i smażymy już bez przykrycia, często mieszając aż staną się gęstą masą
Kulinarne przemysleniaciasta i do jabłek) około 1,5 szklanki mleka troszkę wody (daję na oko) około 30 g roztopionego masła 5-6 średnich jabłek Jabłka obieram, kroję w większą kostkę, wrzucam do garnka, dodaję troszkę wody i duszę pod przykryciem. Co jakiś czas mieszam, pod koniec dodaję cynamon. Wszystkie składniki na naleśniki, oprócz masła wrzucam do miski, miksuję na gładką masę
kruche babeczkijednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała kasza gryczana z płatkami róż, jogurtem naturalnym i owocami: jabłkiem, bananem,malinami i truskawkami. Na obiad ciasto a’la tarta z cukinii, z łososiem i serem mozzarella. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze bardziej smaczne. 1 mała cukinia 200 g łososia świeżego 1-2 łyżki mąki(...)jajka 2 łyżki jogurtu 1 kulka mozzarelli sól, pieprz cytrynowy, koperek do smaku. Cukinię ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z odrobiną soli, jednym jajkiem i mąką. Masą wykładamy małą foremkę na spodzie i po bokach. Na spód kładziemy łososia pokrojonego w kawałki lub plastry przyprawiamy pieprzem i koperkiem. Drugie jajko ubijamy na puszystą masę razem z łyżką jogurtu
Kucharzycapomarańczy skórka otarta z jednej, niewoskowanej pomarańczy do dekoracji: płatki czekoladowe Decorada Delecta Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić. Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Wymieszać wszystko(...)przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać szpatułką. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę. Przepis dodaję do akcji Piecz… ot tak… prosto
FitKotciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem, ale chodziło za mną od dawna, i niecierpliwie czekałam, aż nadejdzie odpowiednia chwila na przygotowanie sernika w tych smakach. Wyszło jeszcze lepiej, niż się spodziewałam. Kremowa, lekko kwaskowata masa
Pożeraczka, czyli raz adobrze