ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1977/3191)

CIASTO SHREK 487

znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ” Shrek „, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem  … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!A zatem do dzieła(...)Rozdzielamy żółtka od białek.Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.Stopniowo dodajemy obydwa cukry.Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy łyżką.Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
Sernik na zimno z galaretką i drażami jogurtowymi 172

masy serowej dodaję jogurtowe draże, mieszam szpatułką. Gotową masę wlewam do tortownicy, wyrównuję i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki przygotowuję z 3/4 zalecanej porcji wody, studzę i odkładam do zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wylewam na sernik – ale dopiero, gdy minie 1 godzina w trakcie której sernik ma być w lodówce. Ciasto ponownie wkładam do lodówki i chłodzę przez

Gotowanie i blogowanie
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 217

masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na 30-60 minut do lodówki. Nadzienie Bataty umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości(...)masa o jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dopraw wg uznania. Wyjmij z lodówki kruchy spód, wylej nań nadzienie i wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przybranie Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij z cukrem i ziarenkami wanilii na sztywno. Za pomocą łyżki przybierz nią zimne ciasto

Food Square
Ciasto kakaowe z gruszkami 204

zawsze obfituje w spotkania z bliską i dalszą rodziną. A jak tu umawaić się z bliskimi bez czegoś "dobrego"? Po prostu nie można! W związku z czym upiekłyśmy przepyszne ciasto kakaowe z gruszkami. Bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagające jakiś ekstramalnych składników. Ponadto jeśli nie mamy w domu gruszek można je zastąbić jakimkolwiek innym owocem i powinno wyjść równie smaczne(...)szklanki wody. Dokładnie mieszamy oraz zostawiamy do ostygnięcia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę. Kiedy masa kakaowa ostygnie dodajemy kolejno żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Mieszamy ręcznie by nie utracić puszystości ciasta. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy oraz usuwamy gniazdka nasienne. Ciasto wylewamy do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Układamy owoce

Kolizje Smaków
Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba 369

łyżeczki aromatu pomarańczowego garść rodzynek Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Wlewamy do formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy. Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy do formy usypując pośrodku stożek.  Ustawiamy program do wypieku ciasta (u mnie nr 10). W momencie sygnału dodajemy rodzynki, jeśli dodajemy ich niewiele można dodać

Ze smakiem i z pasją
Proste muffinki jagodowe 261

dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ). Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do dobrze wymieszanego ciasta i krótko(...)mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Masło wyciągamy z lodówki, żeby nieco zmiękło, można

Ciastkozercy
Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem 196

ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę . Wciąż ubijając , dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C ( góra

Ogrodnik w podróży
Norweskie ciasto z łososiem 216

przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka(...)letnie mleko i olej czosnkowy. Mieszamy Do masy jajecznej dodajemy mąkę z drożdżami i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło

Przysmaki Karolki
Błyskawiczna szarlotka dla leniwych 166

Błyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne.   Znika tak szybko jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja. Foremka 24x24 cm: Spód: 2,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sodu(...)opcjonalnie) 1 jajko 200 g margaryny 0,5 łyżeczki esencji waniliowej Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek (papierówek) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Kruszonka: 70 g margaryny ¾ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Do miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Na końcu dodajemy

VioletoweKucharzenie
Jagodzianki 186

Takich drożdżówek jak te nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały(...)rozcieramy do czasu aż serek ładnie rozprowadzi się w mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło

Słodkości i nie tylko
Najprostsze ciasto ucierane z jabłkami.Odwrócone do góry nogami! 156

Genialne i pyszne ciasto, które zrobi każdy, doprawdy każdy! Wystarczy kilka składników, chęci i możemy wyczarować to, co na pierwszy rzut oka wygląda jak serniczek. Trzymany w lodówce i podany na zimno jest genialny! To mój stary przepis na ucierańca z jabłkami, truskawkami, który zmodyfikowałam w ten sposób. Upiekłam a potem odwróciłam do góry nogami!  Da się? Da się(...)cukrem na puszystą masę, zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec wlej schłodzoną margarynę. Nie miksuj energicznie, chodzi o to aby składniki połączyły się w miarę szybko. Kwadratową blachę- rozmiar nie ma znaczenia- wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp jabłka na dno, posyp cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch delikatnie wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego

Z Kuchni Do Kuchni
KEKS II 189

soli, odstawiamy masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto (wódkę), mieszamy teraz dodajemy partiami ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy na koniec wsypujemy bakalie i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do dwóch keksówek (24x10cm) , wyłożonych papierem do pieczenia

Słodkie zapomnienie
Pączki lekkie jak piórko 199

się cały czas gotować. Musi nam wyjść gęsta masa, zdejmujemy z pary i jeszcze chwilę ubijamy, aż jaja staną się bardzo gęste.  Ubicie jaj jest bardzo ważne, bo pączki są wtedy niezwykle pulchne. Podgrzewamy mleko, powinno być ciepłe ale nie gorące. Do miski wkładamy wszystkie składniki poza masłem. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Dodajemy rozpuszczone

Życie zaczyna się w kuchni
Babka mocno czekoladowa 185

składniki, mieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki foremki. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po 50 minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed

Kuchcik gotuje
ARE YOU READY TO FREDDIE? I znowu konkurs 203

Żółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia,  o średnicy 18 cm). Zapiekałam 50 min. w 150st.. Wystudziłam. W czasie wystudzania ciasto standardowo pięknie opadło. Powstałą dziurę wypełniłam bitą śmietaną, a górę "obsypałam" kostkami kolorowych

bastalena