ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1979/3191)

Pianka 155

wykonania, składniki są ogólnodostępne i niedrogie, nie trzeba posiadać piekarnika i generalnie przygotowania trwają dosłownie kilka minut. Później tylko trzeba poczekać aż stężeje. Moja mama jest zakochana w tym cieście. Pianka Składniki: 500 g masła roślinnego 150 g masła śmietankowego 8 jajek 1,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego (30 g) 30 g żelatyny 2 szklanki mleka 2 łyżki kakao(...)wodą. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Masło roślinne i masło śmietankowe ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Dodajemy do niej stopniowo żółtka i cały czas ucieramy. Do masy wlewamy przestudzone mleko i dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszej masy stopniowo

PatiGotuje
KEKS ANGIELSKI 143

Helio ) Wykonanie: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym jajku, ciągle mieszając mikserem. Następnie wlać mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać. Na końcu wsypać mieszankę keksową, delikatnie wymieszać mikserem. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.  Piekarnik nagrzać do 200'C, piec babkę około 15 minut

Zrób to smacznie
Zdrowe batony owsiane z żurawiną 176

całość wymieszaj dokładnie. Jeśli masz formę silikonową na batony, wykładaj do niej masę owsianą. Jeśli nie, całość przełóż do silikonowej formy (np. keksówki lub formy prostokątnej, czy też kwadratowej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 25 minut. Jeśli przygotowywałeś batony w większej formie, ciasto pokrój na prostokąty. Batony odstaw do przestygnięcia. Przed podaniem możesz udekorować

365 dni dookoła kuchni
Babka na kefirze - pyszna wilgotna i puszysta - babka która zawsze się udaje 319

miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję na puszystą masę, tak aby zbielała. Następnie dodaję kefir, przez chwilę miksuję i dodaję olej i jeszcze przez chwilę miksuję. Następnie dodaję stopniowo mąkę i na wolnych obrotach miksera miksuję do połączenia się składników. Na koniec do ciasta przesiewam kakao i miksuję do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Pączki z dżemem i kremem mascarpone 209

stopni). Jeśli nie macie termometru warto wrzucić na olej kawałek ciasta i jeśli zacznie skwierczeć to można smażyć pączki.  Pączki smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić.   Krem: Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pączki przekroić na pół, posmarować łyżeczką dżemu i szprycą wycisnąć krem

Smakołyki Asi
Sernik + film 148

szklanki mleka szczypta soli cukier puder do posypania ciasta przepis W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Twaróg trzykrotnie mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na puszystą masę. Do masy partiami dodajemy zmielony twaróg i całość dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Następnie wlewamy

Smakowite Dania
Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego) 241

Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Ser, twaróg, rozpuszczoną czekoladę i kakao zblendować na gładką masę. 5. Masę dosłodzić ksylitolem według preferencji i doprawić korzennymi przyprawami. 6. Żelatynę

Candy Pandas
Pączusie serowe 155

posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej masy. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być

Pełny talerz
BABKA MAŚLANA- ZEBRA 209

cały czas ubijamy. Na końcu wlewamy stopione, schłodzone masło. Całość mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiej części dodajemy 10g mąki i również mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Na środek wylewamy 2 łyżki masy ciemnej (lub jasnej, dowolnie), na środek ciemnej masy wylewamy 2 łyżki masy jasnej

Smaczne Zdrowe
Szyszki krówkowe z ekspandowaną gryką 188

Jeśli chcemy, dodajemy mleko w proszku i/lub kakao. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy masa zacznie wyraźnie gęstnieć, dodajemy grykę. Mieszamy. Mokrymi rękami formujemy szyszki. Odkładamy szyszki na papier do stężenia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/szyszki-krowkowe-z-ekspandowana-gryka/ MieszamWGarnku Artykuł Szyszki krówkowe z ekspandowaną gryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Piankowy sernik 169

Ubite białka dodawać po łyżce do masy twarogowej. Mieszać delikatnie silikonową łyżką. Masę przełożyć do tortownicy o śr. 21 cm. Foremkę wstawić do większej prostokątnej blaszki. Wlać ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik piec w temperaturze 170⁰C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Upieczony sernik wyjąć z kąpieli wodnej, ostudzić. Czekoladę rozpuścić

Moje domowe kucharzenie
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 275

wypiekanego pieczywa. Dodatek soli (zwykle stosuje się od 1 do 3% względem masy mąki) nadaje wypieczonemu chlebowi, a konkretnie jego skórce, ładny brązowy kolor. Skórka jest bardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż w chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa

Grahamka, weka i kajzerka
Pączusie serowe 154

posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej masy. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być

Pełny talerz
Puszyste placuszki z płatkami kukurydzianymi i cebulą 150

patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) Uwaga:  Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy - będą delikatniejsze.  #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Di gotuje