Piernik staropolski – Etap I 181piernik. Przygotowanie ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam(...)wystudź. Do letniej masy dodaj całe jajka, mąkę, przyprawę do piernika i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Jeśli lubisz dodaj też bakalie. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki mikserem. Uformuj w kulę * , włóż do kamiennego lub stalowego garnka. Przykryj i wynieś do piwnicy lub lodówki by powoli dojrzało. *) Da się to zrobić dopiero wtedy gdy ciasto jest bardzo dobrze schłodzone
Wiem co jem
Katarzynki mazurkowe, mocno bakaliowe 200smaczne, beztłuszczowe, tradycyjne, wyjątkowe, w jednej linii się poukładały i bakalie do siebie pozapraszały. Suszone śliwki, daktyle, żurawina, migdały, ze sobą się pomieszały, miejsce wśród pierników pozajmowały i na masę czekoladową czekały. Gorzka czekolada w kąpieli wodnej się roztopiła, i dzięki śmietance w delikatniejszą się zmieniła. Pierniki z bakaliami okryła i w jedną całość połączyła. Katarzynki w towarzystwie bakalii(...)produkcji używamy beztłuszczowego ciasta, które wyrabiamy w bardzo tradycyjny sposób. Przygotowanie: Podłużną formę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy Pierniki Toruńskie Katarzynki. Suszone daktyle i śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na pierniki i przerwy miedzy nimi dodajemy bakalie: daktyle, śliwki, żurawinę i migdały. Rada: można użyć swoich ulubionych suszonych owoców i bakalii. masa: Śmietankę wlewamy do rondelka
Moniki Smakołyki
Ciasto czekoladowo-bananowe 184ubić z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku(...)Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
Bullio
Ciasto czekoladowo-bananowe 268ubić z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku(...)Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
Bullio
Ciasto czekoladowo-bananowe 3902ubić z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać do tortownicy o średnicy około 25 cm wysmarowanej masłem. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175°C (do tzw. suchego patyczka). Przygotować krem. Żółtka wymieszać w garnku(...)Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
Bullio
Brak tytułu 178solą. W drugiej miseczce łączymy masło z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie dodajemy jajka i cukier waniliowy, cały czas miksując. Zwalniając tempo miksera, dodajemy powoli suche składniki. Na koniec dodajemy mleko i łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy do 3/4 wysokości ciastem. na wierzch każdej porcji nakładamy porcję konfitury. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez
kolorowotorcikowo
Placuszki dyniowe 278skórki, całość miksujemy w blenderze na gładką masę. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej misce mieszamy razem maślankę, jajko, olej, ekstrakt z wanilii i purée z dyni. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnie przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy około 2 łyżek ciasta na jeden placuszek, pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor
Ciastkozercy
Prosty torcik z truskawkami i bitą śmietaną 490Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukier, a następnie żółtka i miksujemy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajmy po trochu przesianą mąkę z kakao. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w 180 ⁰ C przez około 25 – 30 minut, w zależności od piekarnika można wydłużyć lub skrócić
Smakowy Raj
Malinowe ciasto z samych żóltek 243towarzystwie. Zapraszam na malinowe ciasto z samych żółtek z bitą śmietaną.Składniki:12 żółtek12 łyżek cukru (można dodać troszkę mniej)60 ml mlekałyzeczka sody oczyszczonej1,5 szklanki mąkiłyzeczka ekstraktu cynamonowego1/4 szklanki soku z kawałkami malinsłoik dżemu malinowego300 ml śmietanki 36%Sposób przygotowaniaDo miski wrzucamy żółtka, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Następnie dolewamy sok z kawałkami(...)następnie przekrajamy w pół tworząc dwa baty, które smarujemy dżemem malinowym. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie przekładamy na blat wysmarowany dżemem, który przykrywamy drugim blatem. Gotowe ciasto lekko przygniatamy, aby śmietanka równo się rozprowadziła. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy ponownie dżemem malinowym.Kroimy na równe kawałki.Smacznego
Słodkie Przyjemności
Gruszkowe ciasto do góry nogami 362miodu na niebiańskie ciasto...:) Ciasto robimy w 15 min, więc szybko I bez żadnych udziwnień :) . Miało być to ciasto do kawy na dzisiaj.....I niestety , kawa bedzie bez ciasta...zjedliśmy....Pyszotka ...warto spróbować Zaczynamy Składniki: 300 gr self raising mąki* 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 gr drobnego cukru-caster superfine sugar 250 gr masła(...)zwykłej mąki. Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, jajka , cukier I masło ubijamy na płynną masę, 5-7 min. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylewamy miód I układamy jak na zdjęciu powyżej gruszki. Do tortownicy nalewamy ciasto . Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na 35 min, lub gdy patyczek wyjęty z ciasta , będzie suchy
Smaki Edyty
Nutella orzechowa. 205oleju kokosowego ( lub z orzechów laskowych ) 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii szczypta drobnej soli Sposób wykonania : O rzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast, wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C na około 10 minut. Orzechy w tym czasie się lekko podprażą , skórka popęka i można ją będzie łatwo usunąć. Gorące orzechy przekładaj partiami(...)orzechów. Wszystkie orzechy powinny być bez skórki, ponieważ skórki mogą dać naszej nutelli gorzki smak. Orzechy wsyp do blendera, zmiksuj na gładki krem. Na początku będzie to dość gęsta masa, ale po 3-5 minutach miksowania powstanie płynne masło orzechowe. Następnie dodaj cukier puder, wanilię , kakao oraz sól. Zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Na końcu dodaj olej kokosowy i jeszcze
Przepisy i porady kulinarne
Lody truskawkowo-jogurtowe 155SKŁADNIKI: • 750 g truskawek, umytych i pozbawionych szypułek • 500 g jogurtu z wapniem • 3-4 łyżki cukru (można dodać więcej lub wcale nie dosładzać) • sok z
KUCHNIA POLSKA
Ciastka z płatkami kukurydzianymi 206Przepis na te ciastka znalazłam kilka lat temu w gazetce mojej mamy pt. "Najlepsze ciasta" z 2009 r. Zapowiadał się ciekawie przez to, że jednym z podstawowych składników ciasteczek były płatki kukurydziane typu corn flakes, które uwielbiam. Zrobiłam i przepadłam, od tamtej pory robię je co jakiś czas, bo są przepyszne. Bawię się również w dodawanie do ciastek różnych rodzajów(...)cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Nie przestając miksować na zmianę partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ostudzoną margarynę. Na koniec wsypać połamane na drobniejsze kawałki płatki, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (jak wspominałam wyżej można dodać różne inne bakalie, orzechy czy owoce). Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma. Z ciasta formować nieduże kule, lekko spłaszczać
Simply Food
Ciasto kokosowe z jabłkami 224ciasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ? A On uwielbia kokos... Składniki : 125 g masła 100 g drobnego cukru do wypieków 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii) 2 duże jajka(...)otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę
Proste Potrawy