Warkocz drożdżowy cynamonowy 147Drożdżowe ciasto w formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze(...)mąki pszennej 2 jajka M 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru waniliowego 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru 80 g masła masa 60 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek brązowego cukru Wszystko razem wymieszać Do kubeczka pokruszyć drożdże , wsypać 1 łyżkę cukru , wlać 3 łyżki mleka i rozetrzeć . Odstawić w ciepłe
O kuchni z uczuciem
Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą 191będę się za dużo rozpisywać ale szczerze polecam to ciasto. Jeżeli mają je jeść dzieci to proponuję zrezygnować z namaczania ciasta i śliwek w alkoholu z wiadomych powodów :). Smacznego! Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix’em na sztywno. Wyłożyć na krem. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na wierzch. Schłodzić w lodówce. * żródło www.smaczny.pl?utm_source=rss&utm_medium=rss Artykuł Ciasto
Pieguskowa Kuchnia
CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI – ŁATWE I SZYBKIE 608czekolady i ciast takich jak. np. murzynek będą wręcz zachwyceni!PS. Ciasto z pepsi znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI:( na tortownicę o średnicy 16 cm )Na większą podwajamy składniki!CIASTO:* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 130 g* masło ( bardzo miękkie ) – 125 g* cukier – 150 g* pepsi – 120 ml* mleko – 25 ml* proszek do pieczenia(...)płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą. UWAGA!Ciasto po upieczeniu
Ostra na Słodko
Najlepsze pierniczki 221post z pierniczkami później i tym samym rozpocząć publikację świątecznych przepisów, jednak idąc na wprost Waszym oczekiwaniom zostawiam Wam dzisiaj z tymi pysznymi pierniczkami :) P.S. A nie zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski? :) Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Wyprzedziły nawet do niedawna moje ulubione Lebkuchen ( klik ). Wprawdzie na święta pojawią się i jedne i drugie, to ten przepis polecam Wam bardzo(...)cukrem zagotowujemy w garnku, aż masa nabierze beżowego koloru i trochę zgęstnieje (niczym mleko skondensowane z puszki). Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, amoniak, sodę i mleko. Dodajemy również margarynę, miód i żółtka. Całość lekko zagniatamy ze sobą. Następnie dodajemy ubite na sztywno 2 białka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 30 minut
My simple kitchen
Cytrynowe ciasto z cukinii i młodego jęczmienia 216Przy sobocie zapraszam po przepis na zielone ciasto, będę monotematyczna ale tak kocham cukinię że dodaję ją wszędzie ;) tym razem zamiast kakao mamy zielony jęczmień i sok oraz skórkę cytrynową 💚💛💜 Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też! Stresuje mnie ten tort jak żaden(...)miksujemy na puszystą masę, ciągle miksując wlewamy olej, jogurt grecki i sok z cytryny. Mąkę, proszek przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy młody jęczmień. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego
Życie zaczyna się w kuchni
74. Ciasto od którego nie można się oderwać, czyli drożdżowy odrywaniec cynamonowy. 2066mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)rozpuszczamy masło. W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn do mąki. Dodajemy jajo z cukrami, pół szklanki ciepłej wody (wlewajcie partiami, może być za dużo) i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Gdy ciasto jest już lśniące, elastyczne i jednolite możemy uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i umieścić w misce pod przykryciem (ściereczka), odstawić
Symfonia Smaków
70. Słodkie 70., czyli ciasto drożdżowe w różnych odsłonach. 332mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)rozpuszczamy masło. W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn do mąki. Dodajemy jajo z cukrami, pół szklanki ciepłej wody (wlewajcie partiami, może być za dużo) i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Gdy ciasto jest już lśniące, elastyczne i jednolite możemy uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i umieścić w misce pod przykryciem (ściereczka), odstawić
Symfonia Smaków
Cynamonowiec zawijany – kuchnia podkarpacka 243Cynamonowiec zawijany - kuchnia podkarpacka Drożdżowe ciasta to niemal symbol domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Podkarpackie gospodynie od pokoleń pieką je z okazji świąt, ale i przy niedzieli. Najprostszą wersją drożdżówek są te, pieczone na blaszce bez żadnych dodatków. W wersji na bogato piecze się drożdżówki warstwowe z makiem czy orzechami. A gdzieś po środku są przepyszne drożdżówki zawijane. W całej(...)cukru i kilkoma kroplami olejku waniliowego na gęstą masę. Można to zrobić w makutrze, albo za pomocą miksera. Łączymy ze sobą utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, resztę mąki i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy przez kilka minut i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy tak długo, aż całe masło się wchłonie, a ciasto stanie się elastyczne, o jednolitej konsystencji. Dno miski
Trzeci talerz
TORT KOMUNIJNY DLA DZIEWCZYNKI 246zupełnie w innym stylu od poprzedniego Tortu Komunijnego . W tym torcie tym dla podkreślenia że jest to tort dla dziewczynki dominuje kolor różowy. Poza tym, tak jak w poprzednim jest masa z bitej śmietany oraz konfitura z róży . SKŁADNIKI (tortownica 22cm) Biszkopt idealny 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSA
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 247księcia Wellington, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo. (wikipedia) A to moja inspiracja Składniki: - 1 kg polędwicy wołowej - 500g pieczarek (lub prawdziwków) - świeży tymianek (może być suszony) - 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 300g) - 1 żółtko - 1 łyżka masła klarowanego - musztarda dijon lub angielska - sól i pieprz - 150g szynki długo dojrzewającej w plastrach (parmeńska, szwarcwaldzka), u mnie 120g Wołowinę myjemy(...)Mięso zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz, smarujemy dokładnie musztardą i odstawiamy do wystudzenia (w tym czasie musztarda się wchłonie). Grzyby wrzucamy do blendera lub ścieramy na tarce. Masę grzybową wrzucamy na suchą patelnię i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystudzenia. W oryginale było, by rozwinąć folię spożywczą ułożyć na niej plastry szynki
Smaczne Zdrowe
Klasyczny sernik waniliowy 267uroczystości rodzinnej- począwszy od stycznia, a skończywszy na grudniu :) Sernik jest ciężki, mięsisty i wilgotny, ale również rozpływający się w ustach- jak to z sernikami bywa :) Dla urozmaicenia do masy serowej można wmieszać bakalie- ja dodałam płatki migdałowe- wlać odrobinę rumu, wykorzystać skórkę od cytryny czy pomarańczy dla uzyskania cytrusowego smaku, a wierzch udekorować ulubioną polewą. Ja od razu się(...)sernikami na twarogu nie przepadam (dlatego, że zawsze męczy mnie zgaga) i zdecydowanie wolę lżejsze wersje- na mascarpone czy serku kremowym, j eżeli jednak lubicie klasykę w ciastach, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Sernik: * twaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska
Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Kubuś 710jabłko)150 g masła3 budynie waniliowe z cukremWARSTWA ŚMIETANOWA:0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego+ galaretka cytrynowaWYKONANIE:Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka(...)się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia.Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę
Serce zamknięte w formie pyszności
3 bit z advocatem i wiśniami 290Popularne ciasto bez pieczenia cieszy się ogromnym zainteresowaniem w mojej rodzinie. Jest trochę pracochłonne ale znika dość szybko. Urozmaicam je różnymi dodatkami, dlatego za każdym razem zachwyca na nowo. Składniki krem 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 galaretki brzoswiniowe 250 g margaryny lub masła dodatkowo 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata 2 duże(...)ciastek i krem krówkowy o smaku advocata, podgrzany lekko w kąpieli wodnej i trzecią wartswę herbatników. 4. Na wierzchu wykładamy śmietankę ubitą z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 5. Ciasto dekorujemy wiśniami i utartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sernik czekoladowo-kokosowy (bez glutenu) 183dokładnie łączymy składniki. Masę przelewamy do formy o średnicy około 21 cm. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach (na dolnej półce kładziemy żaroodporną formę wypełnioną wodą). Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder i miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki
Mienta blog
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 241jubiler - Słońce. Białe perły blanki czy rubinowe korale czerwonej? A może klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę(...)ubić na sztywno pianę z białek. Przesianą mąkę dodawać stopniowo do masy żółtkowej. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę. Przełożyć do formy o wymiarach 24 x 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 15 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. Na nadzienie owocowe ok. 500 gr owoców
KUCHARNIA