ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1985/3191)

Zupa cebulowa. 233

 Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula

Kuchnia Łukasza
Sernik wiedeński 202

wysmarować masłem. Wyłożyć masę serową i wstawić do piekarnika (na półkę niżej niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę (do połowy). Piec 1godzinę i 5 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszystkie nierówności się zniwelują. Po skończeniu pieczenia zostawić ciasto na 15 minut

kuchnia doski
Najlepsza tarta z rabarbarem 207

ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyszkami lub suchą fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kajmak i 100 ml kremówki podgrzać, aż kajmak się rozpuści i połączy z kremówką w gładką masę. Zdjąć(...)palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z kremem. Wyłożyć masę na osudzony spód, schłodzić w lodówce do stężenia. Rabarbar pokroić na 9cm kawałki. Wodę z cukrem i sokiem z cytryny zagotować, włożyć do niej połowę rabarbaru, obgotować przez 5 minut (rababrbar ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać). Odcedzić, następnie obgotować pozostał rabarbar

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z jabłkami 283

Przepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu(...)miodem na puszystą i kremową masę - miksować na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać suche składniki (mąkę, przyprawy i resztę). Miksować nie za długo, tylko do połączenia składników. Następnie wsypać bakalie oraz jabłka i wymieszać drewnianą łyżką tak, aby wszystko było oblepione ciastem (jabłek w stosunku do ciasta

My simple kitchen
GRAWEROWANY WAŁEK DO CIASTA- RECENZJA 181

Grawerowane wałki do ciasta to doskonały prezent na każdą okazję. Idealne rozwiązanie dla osób, które chciałyby zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych oryginalnym wzorem na ciastkach. I ja zostałam posiadaczką grawerowanego wałka dzięki  MY GIFT DNA . Zdecydowałam się na wałek z moim imieniem, jednak na stronie jest szeroka gama różnych wzorów. Na jednym wałku możesz mieć dowolne kształty lub teksty(...)gadżet z całą pewnością urozmaici moje domowe wypieki. Wałek oprócz swojej podstawowej funkcji ozdabiania ciasteczek może również posłużyć do odbijania wzoru np na czekoladzie czy masie cukrowej:) Za jednym razem można przygotować i od razu udekorować nasze ciasteczka, co pozwala zaoszczędzić czas, kiedy musimy dekorować tradycyjne ciastka. Wałek wykonany został z solidnego drewna bukowego, precyzyjny grawer- techniką laserową. Posiada

Zrób to smacznie
Ciasto makowo-pomarańczowe 213

przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków!     Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 4 jajka 330 g cukru 120 g masła 360 g maku suchego 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki(...)lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając. Następnie cały czas mieszając dodawać kolejno mąkę, śmietanę, mak, proszek do pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze

Pyry na Gaz
Pączki hiszpańskie 318

ułatwić pracę – rysujemy kwadraty o boku 9cm. Na każdy wyciskamy porcję ciasta formując okręgi. W płaskim rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 ° C. Papier z ciastem rozcinamy na kwadraty. Wkładamy po kilka sztuk na rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru(...)jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko. Kto ma ochotę może zajrzeć na chrusty na winie , faworki robione mikserem , churros z masą migdałową , czy pączki z budyniem , które już są na blogu. Przy tego typu wypiekach nie opuszcza mnie jedna maksyma – „Jednym „złym” posiłkiem nie przytyjemy, a jednym „dobrym” nie schudniemy

mojewypiekiinietylko
Migdałowy sernik 492

oraz pianę z białek ze szczyptą soli Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z  bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami  blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić

kgwjanczewo
Rolada truskawkowa 221

jajka szklanka cukru  pół szklanki mąki pszennej  pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę: Duża śmietana 36% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru kilka truskawek Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy(...)zrumieniło. wyłączamy piekarnik i jeszcze ciepłe ciasto układamy na czystej ściereczce i zwijamy razem z nią. Pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w około 4 łyżkach ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.   Śmietanę  ubijamy na sztywno pod koniec dolewamy żelatynę oraz cukier puder. Miksujemy. Biszkopt  rozwijamy, wyjmujemy ścierkę... smarujemy masa śmietanowa i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami

NaKońcuJęzyka
Deser z super masą i pomarańczami 231

Taki deser możecie zrobić w dużej misce lub w pucharkach. Porcja jest dość duża. Pierwsza warstwa – galaretkę pomarańczową rozmieszać w gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i

Kuchnia Pokoleń
Szybki torcik z owocami. 226

Czekałam, czekałam i się doczekałam. W końcu są piękne, słodkie truskawki! Tak bardzo marzyło mi się ciasto z górą świeżych, letnich owoców. Zapraszam Was dzisiaj na szybki, prosty i pysznie owocowy torcik. Składniki: 350 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli, 150 g miękkiego masła, 220 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko(...)przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek mąki dobrze miksując i dolewając mleko, kończymy miksowanie po dorzuceniu ostatniej porcji mąki.  Całość dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut - do tzw. suchego patyczka. Druga część czeka na swoją kolej, chyba że mamy dwie tortownicę. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy

Plate of Joy
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 209

się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczka soli 400 g cukru 230 g miękkiego masła 4 jaja(...)ucierając na białą, puszystą masę. Dodajemy skórkę z utartej cytryny oraz mak. Dodajemy po jednym jajku, w odstępach (ok. 20 sek), nie przerywając ucierania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy 1/4 suchych składników na zmianę z 1/4 ilości maślanki. Powtarzamy tę czynność do momentu połączenia wszystkich składników, pamiętając aby na tym etapie krótko miksować. Gotowe ciasto przekładamy do formy

Moja Delicja
Sernik Piña Colada 457

składników. Następnie zmiksować z zebraną śmietanką kokosową a na koniec z musem ananasowym. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :) Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C.  Masę wylać do tortownicy, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od krawędzi  (fot.4) i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec(...)poprzednio w 120˚C. Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki.  Przed podaniem ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi. Źródło: kwestiasmaku   drukuj przepis

Świat Ciasta
Ciasto Stefania bez pieczenia 409

piękna pogoda za oknem a jest ochota na pyszne ciasto polecam Stefanię :) Gotowe ciasto dosłownie w 30 minut!  Odkąd pamiętam zawsze obwiałam się efektu końcowego przy robieniu tego ciasta, zawsze miałam problemy z polewa. Wiem niby taka banalna sprawa a nie dawałam sobie z nią rady. Nie będę opisywać moich porażek bo tego byłoby za dużo :) Wiem na pewno(...)będzie gęsta. Teraz wylewam masę na herbatniki i od razu wykładam kolejną warstwę herbatników.  Teraz została już tylko polewa. Do garnka wkładam masło i powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!!     Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi

Kuchnia Viki
Ciasto Stefania bez gotowania 251

piękna pogoda za oknem a jest ochota na pyszne ciasto polecam Stefanię :) Gotowe ciasto dosłownie w 30 minut!  Odkąd pamiętam zawsze obwiałam się efektu końcowego przy robieniu tego ciasta, zawsze miałam problemy z polewa. Wiem niby taka banalna sprawa a nie dawałam sobie z nią rady. Nie będę opisywać moich porażek bo tego byłoby za dużo :) Wiem na pewno(...)będzie gęsta. Teraz wylewam masę na herbatniki i od razu wykładam kolejną warstwę herbatników.  Teraz została już tylko polewa. Do garnka wkładam masło i powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!!     Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi

Kuchnia Viki

Proponowane wyszukiwania