Lebkuchen - niemieckie pierniczki 215się rozpuści i połączy z miodem. Zestwić z ognia i lekko przestudzić (masa ma być jednak ciepła).Do miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejska
Pączki 432odstawić do wyrośnięcia.Żółtka jaj utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.Margarynę rozpuścić. Nie studzić.Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać rozczyn, ubite żółtka z cukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka
Gospodyni Miejska
Placki ziemniaczane z cukrem i kwaśną śmietaną 244Wymieszaj dobrze.Rozgrzej olej na patelni. Olej musi być gorący.Ostrożnie, łyżką kładź masę ziemniaczaną na patelnię. Smaż około 4-5 minut z jednej strony, aż zbrązowieje spód, przełóż na drugą stronę i smaż ponownie około 4 minut. Dolewaj co jakiś czas olej do placków i mieszaj ciasto kartoflane za każdym razem przed smażeniem.Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym
Pasje Jolki
GOFRY NAJLEPSZE Z NAJLEPSZYCH! 212stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry
Malinowe Pocałunki
Zielono mi, czyli naleśniki szpinakowe na różne sposoby 256ciasto jest zbyt rzadkie), czubatą łyżkę mąki i znów mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki, odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy nadzienia. I. Nadzienie z serem feta:Pomidory kroimy w drobną kostkę Dodajemy je do sera feta i widelcem mieszamy oraz ugniatamy na spójną masę. II. Nadzienie z makreli.Pół wędzonej makreli obieramy ze skóry, usuwamy ości i przekładamy
Taste Of My Day
Naleśnikowe roladki z twarogiem i truskawkami. 257naleśnikowe zmiksować i odstawić na 30minut. Na patelnię naleśnikarkę ,24 cm, nalać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, przewracając na drugą stronę. Wychodzi 5-6 naleśników. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Twaróg zmiksować i połączyć z rozpuszczoną w gorącym mleku żelatyną. ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami. Tężejącą masę wyłożyć na naleśniki . Zwinąć w rulon i odstawić do lodówki przynajmniej
Kulinarny karnet Christophera
Ciasto na Walentynki 215łyżce oleju i ciągle ubijam ( ja robię to mikserem ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy , mieszam delikatnie , tyle by mąka wrobiła się w całość Pieczemy w foremce w kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej
Proste Potrawy
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 304masło, mleko, jajka, cukier, tartą marchewkę i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody) 3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką. Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany) Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem
Malowane smakiem
Babka piaskowo - cytrynowa 321pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy. Czas pieczenia: 30 minut dół, następnie 25 minut góra i dół w temperaturze 200 C. Sprawdzamy wykałaczką jeżeli ciasto
Niezły Młynek
Bułeczki drożdżowe z jagodami 184przykryciem, w ciemnym i ciepłym miejscu. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, pozostałe mleko oraz zaczyn i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, całość ręcznie zagniatamy na ciasto (lekko klejące, ale odchodzące od ręki - w razie konieczności dosypujemy mąki). Ciasto odstawiamy zakryte ściereczką na ok. 1 godzinę w ciepłe
Emcia Pichci
Szarlotka z bitą śmietaną 230miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku
Emcia Pichci
Sernik krówkowy na spodzie Oreo 210Ciasto przy którym ciężko się opanować. Po prostu rozpływa się w ustach. Sernik ma naprawdę niezwykłą teksturę. Masa serowa jest niezwykle aksamitna, spód z ciasteczek Oreo oraz czekolada Daim, która znajduje się w masie, są cudownie chrupiące, a na koniec ciągnąca się krówka. Po prostu poezja. Jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam. Polecam!! Sernik krówkowy na spodzie Oreo
Mania Gotowania
Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą 202jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników. Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 4/5 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut
Mania Gotowania
Ciasteczka "Pieguski" 192cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy przesianą mąkę, siemię lniane i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy drobno i również dodajemy do ciasta. Teraz formujemy małe kuleczki z ciasta, delikatnie je spłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Mango Papaja
Babka parzona 267Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do masy (stąd też nazwa - parzona :) ) . Można wlać kilka kropli olejku np. pomarańczowego czy waniliowego czy jakiegokolwiek innego :) Ciasto przelać do foremki na babkę. Najlepsze są te formy z kominem w środku. Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto
Miksturownik