wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Gotową masę makową przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 40 min, temp 180°C. Polewa: Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 8 min. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, a następnie zblendowałam na pyszną czekoladę :) Upieczone ciasto polałam polewą i ozdobiłam płatkami kokosowymi. Ps. Warto dokładnie
nietadietacukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę
Na słodko lub wytrawniepuszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy równomiernie do formy (ok. 21cm x 25cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki natłuszczone. Pieczemy w 170 st. C. przez ok 45 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy
Domowy Smak Jedzeniabyło rewelacyjne, idealne ciasto z super nadzieniem. Polecam wszystkim. Thermomix ciasto – do naczynie miksującego wlać letnią wodę, dodać sól, cukier, oliwę, 2 łyżki mąki, drożdże, czas 2 minuty, obroty 1, temp. 37 C – odstawić do wyrośnięcia, 15 minut – dodać mąkę, naczynie zamknięte, czas 3 minuty, interwał – odstawić do wyrośnięcia, reszta jak niżej. Zaczyn – drożdże pokruszyć(...)garnuszka, dodać szczyptę soli, cukier, dwie łyżki mąki, oliwę i ciepłą wodę. Wymieszać i pozostawić na 15 minut. Przygotowanie masy – cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć aż lekko zmięknie, wtedy dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, obsypać ziołami. Ja miałam włoską mieszankę ziół, ale możecie
Kuchnia PokoleńŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym stole. Jednym z niezbędnych składników w mojej kuchni jest ciecierzyca. Każdy rodzic powinien wiedzieć, jak ważne jest spożywanie przez jego dziecko suchych nasion roślin strączkowych. Nie wspomnę tu o małych wegetarianach, którzy pewnie podobnie(...)kawałki, dodaję do masy, mieszam. Jeśli masa wymaga dosłodzenia, dodaję w tej chwili miód/ksylitol. Mieszam i wlewam do niewielkiej keksówki. Rozgrzewam piekarnik do 175-190 st. C. piekę około 30 minut. W tym czasie przygotowuje polewę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miód, mieszam i na koniec dodaję śmietankę. Po wystudzeniu ciasta, wierzch smaruję polewą i ozdabiam płatkami migdałów
IzaGotujeskładnika - dobrych jagód. Mrożonych własnych nie mam z zeszłego roku (nad czym ubolewam), a amerykańskie borówki jakoś nie smakują mi tak, jak prawdziwe jagody, nie mają też tego koloru. Ciasto jednak tak kusiło, że przemogłam się i kupiłam borówki, tym bardziej, że wreszcie tutaj osiągnęły jakąś rozsądniejszą cenę: 1 € za 125 g i nawet nawet smakowały prawie jagodowo(...)Ubić masło z cukrem na puszystą masę, po jednam dodawać jajka, dokładnie miksując za każdym razem. Dodać kwaśną śmietanę, sok i otartą skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z 1 limonki, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko, ale dokładnie wszystko zmiskować. Dodać 3/4 jagód i wymieszać delikatnie z ciastem drewnianą łyżką. 3. Ciasto wyłożyć łyżką na blaszkę
Kuchnia Prezydentowejktoś lubi murzynka, to pokocha to ciasto. Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, z truskawkami, które doskonale w nim pasują. Aż trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny kawałek :-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 170 ml oleju rzepakowego 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubijać dodając stopniowo cukier. Do ubitej masy wlać sok z truskawek, olej i maślankę. Krótko zmiksować, po czym wsypać składniki sypkie i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać truskawki, wymieszać szpatułką, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifeubijamy. Około 5 min. Porcjami przkładamy do masy czekoladowej- do połączenia.Nasączamy dwa krązki biszkoptowe. Umieszczamy pierwszy w formie, przekładamy ok 3/4 musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami
Smaki Edytykalorii i jeszcze więcej radości w jedzeniu tego mega pysznego ciasta. Biszkoptu nie nasączałam, bo był wilgotny. Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. źródło przepisu słodkiefantazje.pl Biszkopt orzechowy Składniki na tortownicę(...)masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i poczekać aż napęcznieje.Podgrzać lekko, ale nie gotować i wlać cienkim strumieniem do kremu stale miksując. Dodatkowo 100 g zmielonych orzechów włoskich 150 g kajmaku orzechy włoskie do dekoracji Ciasto przekroić na trzy blaty
O kuchni z uczuciemsprawę można niczego nie dodawać i 2-3 dni przed świętami przełożyć powidłami lub inną masą. Piernik pieczemy w 170 stopniach co najmniej godzinę - mój ma wysokość ok. 5 cm i musiałam potrzymać go chwilę dłużej, żeby się dopiekł. Wystudzone ciasto przekładamy na ściereczkę, obkładamy skórką z jabłka (zmięknie szybciej) i zawijamy. Mimo że piernik jest
sama złodyczPrzepis na wielkanocną babkę w wersji oryginalnej - babka kokosowa z cukinią, na mleczku kokosowym, bez jajek, oblana białą czekoladą....Mniam 😋 Jest doskonała! Ciasto nie ma nic wspólnego z tradycyjną babką. Jest ciężkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w wykonaniu- nie trzeba posiadać nawet miksera, gdyż wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe! Można wykonać również wegańską wersję tej babki(...)dodajemy startą białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. Następnie studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią ostudzoną babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada: 1) Jeżeli ciasto ma być typowo wegańskie to pomijamy białą czekoladę. Ciasto
Kuchnia MagdaLenywchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :) Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi , przygotowałam je na konkurs . Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę dodać swoje trzy grosze. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru Masa z masłem orzechowym : * 100 g miękkiego masła * słoiczek masła orzechowego(...)Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto. Ja ten drugi biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię w całości, lepiej się takie
Magiczne Życie Martycukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i rodzynki i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą
Na słodko lub wytrawnie