ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1969/3191)

Babeczki z masą śmietanowo - truskawkową 160

razem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką. Ciasto wlewać do foremek i piec   ok. 20 min w temp 180st Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sito, dodać do śmietany. Razem chwile zmiksować, przełożyć masę do rękawa cukierniczego i dekorować zimne babeczki

Camilla w kuchni
Mazurek czekoladowy 161

puder, proszek - wymieszać, dodać masło, żółtka, śmietanę - zagnieść.  Podzielić ciasto na kawałek mniejszy i większy.  Większy rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.  Mniejszym zrobić dekoracyjny brzeg.  Całość wstawić do lodówki na 30 minut.  Piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni.  Masa: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka gorzkiego

Kuchnia smaków
Rurki z kremem truskawkowym 191

paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem  (tak na zakładkę),  smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni  do uzyskania złotego koloru.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (do smaku)  i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki i schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Biszkopt z truskawkami, różą, rabarbarem i białą czekoladą 154

rabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia. Po wystudzeniu rozprowadzamy masę na pierwszym z blatów (tym bez owoców). Ganache: W rondelku podgrzewamy śmietankę

Wrzosowa Polana
Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami 457

pieczarkami – Wykonanie: Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia). Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Jajka rozbełtać razem ze śmietaną. Koperek i szczypiorek posiekać drobno, dorzucić do masy śmietanowo- jajecznej. Doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać. Podpieczone francuskie babeczki wypełnić podsmażonymi pieczarkami

Kulinarne Przeboje
Czekoladowy sernik na zimno z galaretką o smaku coli (mrożony sernik czekoladowy) 225

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne.  Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g

Di gotuje
naleśniki z twarogiem śliwkowym... 153

naleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki śliwki bez pestek z cukrem i cukrem wanilinowym w rozdrabniaczu zmielić dokładnie śliwki przełożyć do miski, dodać twaróg śmietankowy i dobrze łyżką rozetrzeć-wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu śliwkowego i składać na kwadraty - naleśniki

W Mojej Kuchni Lubię
Shrek ciasto bez pieczenia 219

Miałam idealny przepis na ciasto shrek więc dlaczego nie zrobić z niego ciasta bez pieczenia? Wychodzi zawsze dobre więc zaryzykowałam. Robiłam w formie 24 cm x 27 cm. Jedynym problemem była galaretka która spłynęła mi małą dziurką z góry na dół ale jeżeli równo rozsmaruje się masę pozostanie ona na miejscu. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Pomarańczowiec 395

poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 400 g. masła roślinnego 3 łyżki espresso

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gofry 2 wg Michela Roux 156

stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut

Kubki smaku
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 195

folią spożywczą i zostawiamy na 24h w lodówce.  Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy kształty foremkami.  Pieczemy  w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 7-8 minut, aż ładnie urosną i się zarumienią.  Pierniczki dekorujemy masą czekoladową lub lukrem :)  Smacznego

Niezły Młynek
Pierniczki alpejskie 167

sztywno, ciągle miksując dodajemy po trochu cukru i po jednym żółtku. Masę jajeczną wlewamy do miski z mąką, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wystudzony miód i na końcu śmietanę z sodą. Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby ciasto zgęstniało. Gotowe ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Mąki

Gotowanie moimi oczami
Halloweenowe ciasteczka 167

Przygotowanie Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Początkowo siekamy nożem, potem wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na cienki placek (0,3-0,5cm). Wykrawamy różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180st. Studzimy Białko ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dekorujemy ciasteczka za pomocą szprycy. Z przepisu wychodzi około 50 ciasteczek

Gotowanie moimi oczami
Maślane bułeczki z kruszonką . 232

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę formujemy wałek i wykrawamy równe porcje z ciasta. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę . Układamy w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia . Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia . Podane składniki na kruszonkę przekładamy do miski i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę. Podrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta serowa z kwiatami cukinii 139

pieprzu ziołowego szczypta suszonego hyzopu szczypta pomidorów suszonych 6-8 kwiatów cukinii Ciasto zagnieść dość twarde, wylepić formę do tarty , nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Sery mleko, jajko i przyprawy włożyć do kubka blendera i zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie ułożyć kwiaty cukinii i zalać masą serową, zapiekać

Gotowanie jest łatwe