Gotowych półproduktów nie używam w kuchni, wyjątkiem jest ciasto francuskie. Od czasu do czasu ułatwię sobie życie, a co? Zatem świeże ciasto jest ze sklepu, ale już krem, którym nadziewam ciastka, to domowy wyrób. Do tego wystarczy dodać ulubiony owoc i pyszny słodka przekąska gotowa. A wszystko oczywiście w pełni roślinne! Polecam Składniki (na około 14 małych ciastek albo(...)drożdżówek): Ciasto: świeże gotowe ciasto francuskie ze sklepu (u mnie 50 x 25 cm) Nadzienie: krem angielski według tego przepisu ulubione owoce: nektarynka, morela, gruszka, jagody (świeże lub mrożone) cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasto wyciągamy z opakowania i kładziemy na dużej desce do krojenia lub macie silikonowej. Kroimy ciasto w kwadraty wybranej
Lamarida.plspokojnie możemy wykorzystać miód jako słodzik, który nie tylko nada smaku, ale zachowa także swoje zdrowotne właściwości. TARTA NA KRUCHYM SPODZIE Z WIŚNIOWYM KREMEM, DESER BEZ CUKRU Składniki na keksówkę 25 cm Ciasto 100 g mąki z ciecierzycy 50 g mąki kokosowej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu Odrobina wrzątku Krem 350 g twarogu naturalnego(...)pieczenia. Ja najpierw rozwałkowałam ciasto kładąc na nie kawałek papieru do pieczenia, żeby uniknąć przyklejania się ciasta do wałka, następnie przełożyłam ciasto do formy i uzupełniłam ewentualne braki Piec około 15 minut a 180 stopniach Krem Serek President zblendować z bananem, wiśniami i miodem Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, kiedy się rozpuści połączyć z masą serową Masę włożyć
HealthyCreationsczasie, na lnianą ściereczkę kuchenną wysypać równomiernie opakowanie cukru wanilinowego. Na ściereczkę przełożyć szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki(...)przestrzegać wymiarów blachy do pieczenia. Jej dłuższy bok nie powinien przekraczać 30 - 32 cm długości. Ja użyłam blachy od piekarnika o długości dłuższego boku 38 cm i ciasto wyszło bardzo cienkie. Krem, po włożeniu do lodówki, należy pilnować, aby nie zgęstniał za bardzo. Cukru do kremu można użyć odpowiednio mniej lub więcej w zależności od kwasowości truskwek. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskamożna ciasto przełożyć ubitą śmietanką 30% i mascarpone, ja akurat miałam tylko bielucha do dekoracji owoce bakalie amarantus Wykonanie Po usmażeniu placka, kroimy go na cztery części. Przekładamy ciasto dżemem i kremem (u nas bieluch i odrobina syropu klonowego). Dekorujemy ulubionymi owocami. Tort najlepiej schłodzić w lodówce. Gotowe. Nie jest to arcydzieło, ale robiłam je spontanicznie, kilka minut przed imprezą(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Chcesz być na bieżąco? Dołącz do nas na Facebooku ! Jeśli spodobał Ci się przepis, prześlij go dalej
lady-och-mistrzyni.blogspot.comOrzechowiec na dużą blachę Orzechowiec. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 2 łyżki miodu płynnego 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200 g masła 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół. W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem. Gotową mieszankę wlej do gotującego się
kuron.com.plNietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)ostudzeniu skroić wierzch ciasta odłożyć na bok. Śmietanę ubić z cukrem , dosypać zagęstnik, można zastosować żelatynę, ale ta wersja jest szybsza, wyłożyć na ciasto. Ściętą warstwę ciasta rozdrobnić, posypać po kremie, teraz wygląda jak mech, na wierzchu posypać pięknymi, rubinowego koloru pestkami granatu. Podając porcję ciasta dbać aby granat, który się osypuje uzupełniał talerzyk z ciastem, gdyż pięknie wygląda
kgwjanczewoodkrój około 4 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku). Następnie ciasto zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do całkowitego wystudzenia. Pozostały kawałek ciasta leśny mech pokrusz na niewielkie kawałki. Krem śmietankowy Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij(...)sztywny krem. Kilka łyżek bitej śmietany odstaw, a resztę wymieszaj z większością borówek (część zostaw do dekoracji). Roladę szpinakową delikatnie rozwiń i posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną i posyp pokruszonymi kawałkami leśnego mchu. Możesz to zrobić od razu na paterze lub talerzu; będzie to wyglądało bardziej efektownie. Wierzch rolady szpinakowej
Food Squaremiękkie, a ja nabierałam na nie coraz większej ochoty. Po torcie (o którym powinnam opowiedzieć Wam wcześniej, ale jednak napiszę później) nie miałam chęci na zbyt skomplikowane, pełne kremów i słodyczy ciasta. Chciałam czegoś prostego, miękkiego, pachnącego. Tej jesieni, mam wrażenie, panuje moda na ciasta z całymi gruszkami. Już rok temu zauważyłam je na kilku blogach, i bardzo mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier i miękką margarynę razem rozetrzeć. Sodę namoczyć w mleku. Do roztartych składników dodać proszek do pieczenia, namoczoną sodę, miód i jajka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao i ponownie zagnieść. Obie części podzielić na pół, tak aby powstały 4 równe części. Rozwałkować i piec każdy z placków(...)migdałowe 3 szkl mleka zagotować z cukrem i margaryną, w pozostałym mleku rozrobić budynie , mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje. Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczenia. Każdy płat na osobnej blaszce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedno ciasta, a następnie drugie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem(...)wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany 36% śmietan-fix nie jest potrzebny
Kuchnia MagdaLenypieczenia. Każdy płat na osobnej blaszce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedno ciasta, a następnie drugie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem(...)wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany 36% śmietan-fix nie jest potrzebny
Kuchnia MagdaLenyjego nietypową konsystencję, w innym wypadku można poczuć się z lekka „zapchanym”;) Ciasto: 120 g miękkiego masła 70 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl. soku pomarańczowego Hortex 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego(...)cytryny. Krótko miksujemy, tylko do połączenia serka z cukrami (zbyt długie miksowanie może znacznie rozrzedzić mascarpone, które w lejącej konsystencji nie nadaje się do użycia). Przygotowany krem rozprowadzamy równą warstwą na pomarańczowym cieście. Na wierzch wykładamy przestudzoną frużelinę wiśniową. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
Smaki Na Talerzusprężyste, jednolite i nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W międzyczasie przygotować budyń : 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić budyń. Gdy mleko w garnku(...)być bardzo gęsty- nie może spływać z łyżki podczas nabierania. Wstawić do lodówki. Budyniu wyjdzie dosyć sporo. Do rogalików zużyjemy zaledwie połowę. Z reszty można przygotować, np. krem budyniowy :) Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na kuchennym blacie, a następnie rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście ułożyć kawałeczki miękkiego masła i złożyć najpierw jeden bok do środka, później
Nastoletnie WypiekanieCześć! Przed Wami kolejne wydanie tortu. Tym razem w wersji dla wielbicieli tych o bardziej wyrazistych, czekoladowych nutach, coś a’ la torcik wedlowski
Domowe ciastaciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu(...)ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ
Smaki Na Talerzu