Cudowne połączenie delikatnie orzeźwiającego ciasta z lekkim, waniliowym kremem i soczystymi ziarnami granatu. Prosta, szybka, a zarazem efektowna babka, zachwycająca intensywnie zielonym kolorem. Postawiona na świątecznym stole stanie się jedyną w swoim rodzaju, smaczną dekoracją i jestem pewna, że nikt nie odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po kawałek. Zapraszam również po przepis na różową babkę truskawkową i babkę pomarańczową . Składniki (forma(...)sodą) i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników !!! 5) Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. 6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 min – 60 min, do suchego patyczka. 7) Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy. 8) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód, ziarenka
Fitsweet.mełyżeczki sody oczyszczonej czerwony barwnik spożywczy lub skoncentrowany sok z buraka Tort Red Velvet – krem: 250 g serka Philadelphia (2 opakowania) 250 g mascarpone (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając stopniowo drobny cukier (zwykły kryształ(...)piecze się oddzielnie). Pieczemy ok. 25-30 minut w 170°C z termoobiegiem (lub 180 – bez). Studzimy powoli, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Serki na krem muszą być, w przeciwieństwie do składników na ciasto – wprost z lodówki. Wszystkie składniki na krem miksujemy na wolnych obrotach (cukier warto wcześniej przesiać). Z całkowicie ostudzonych biszkoptów odkrawamy czubki. Wydrążamy puszyste środki czubków
Poezja smakuprzebierać się w kostiumy potworów lub wycinać potworków z dyni lecz bardzo lubię robić i dekorować ciast, ciasteczka, pierożki w motywy Halloween`owe. Dziś właśnie propozycja na takie ciasto, czyli sernik dyniowy na Halloween udekorowany malutkimi dyńkami z lukru plastycznego. Nie wygląda bardzo strasznie lecz jeżeli posypiemy górę sernika kakao i dodamy do dyniek straszny uśmiech i oczy, to sernik(...)lukru brązowego robimy mały ogonek i przylepiamy do dyni. Dynie odstawiamy na bok, aby stężały. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na jasny,puszysty krem. Otrzymanym kremem dekorujemy górę ciasta. Na górze sernika umieszczam dynie z lukru plastycznego. Smacznego
Kuchnia Łukaszaczasie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm. Rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry(...)ciasto przestanie się lepić i stanie się elastyczne. Rozwałkuj je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm, rozsmaruj na nim krem czekoladowy (podgrzej w mikrofalówce jeżeli będzie zbyt gęsty) i posyp posiekaną czekoladą. Podziel ciasto wzdłuż na 6 równych pasków i ułóż je jeden na drugim. Następnie podziel je 5-6 równych kwadratów i ułóż bokiem do góry
karmelowyCiasto absolutnie doskonałe :) W internecie można je znaleźć również pod nazwą Marlenka. Składa się z kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty(...)Ciasto po wyjęciu z piekarnika jest bardzo miękkie, ale już po prau minutach robi się bardzo twarde. Ale spokojnie zmięknie od kremu i będzie bardzo delikatne :) To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając zalecaną ilość mleka do 2/3. Studzimy, budyń powinien być zimny. Gdy blaty się studzą przygotowujemy masę. Puszkę kajmaku umieszczamy
DefinicjaSmakumają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;) Składniki : Masa grysikowa : 1,2 l mleka(...)naturalnego gęstego 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka cukru 1 łyżka ciepłej wody Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Dodatkowo : ok. 300 g pełnoziarnistych herbatników maślanych truskawki do dekoracji kilka kostek startej gorzkiej czekolady Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą
Kuchnia Ellielodówki. Gdy wszystkie będą gotowe wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 13 minut do lekkiego zrumienienia ciasta. Po tym czasie uchylamy całkowicie drzwiczki piekarnika i trochę wysuwamy kratkę/podkładkę z foremkami. Zostawiamy. Krem czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% Saszetka rozpuszczalnej czekolady do picia 25 g lub spora łyżka kakao 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone(...)znowu stopniowo dodawaj do ubijanego kremu. Gdy krem uzyska odpowiednio gładką konsystencję, włóż go do lodówki do stężenia. Wykonanie babeczek: przygotowane kruche spody 1 banan przygotowany krem czekoladowy prażony amarantus Do przestudzonego kruchego ciasta nakładaj małe kawałki bananów, lekko dociskając do spodu. Krem wyjmij z lodówki i partiami przekładaj do rękawa cukierniczego z gwiaździstą tylką. Wyciskaj na babeczki zaczynając
Eat Shrimpspojęcia, że wzbudzi on takie zainteresowanie. Jest mi niezmiernie miło i dotrzymuję słowa publikując ten przepis. Jest to klasyczny tort na jasnym biszkopcie z przepyszną frużeliną truskawkową i klasycznym kremem, na bazie śmietanki i mascarpone. Ponieważ sezon na truskawki właśnie się rozpoczął udekorowałam go plasterkami truskawek. Prosto i klasycznie tak lubię najbardziej TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ /porcja na tortownicę(...)paterze i dokładnie nasączyć. Przy brzegach wycisnąć przez dużą tylkę pasek kremu i wypełnić środek frużeliną. Nałożyć drugą część biszkoptu, dokładnie docisnąć i nasączyć. Wyłożyć porcję kremu i na wierzch ułożyć ostatnią część ciasta. Nasączyć i posmarować wierzch oraz boki warstwą kremu. Udekorować wedle upodobania. U mnie boki obsypane pokruszonym wierzchem z biszkopta i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Na wierzchu
Pieguskowa Kuchnianietypowe połączenie sprawdzają się znakomicie i robią furorę wśród tych , którzy wielbicielami nietypowych smaków wcale nie są. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem krakersowym i oblane słonym karmelem . Już po pierwszym kęsie mamy ochotę na więcej! A potem więcej! I więcej! I więcej! Koniecznie musicie spróbować(...)dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko. Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty. KREM : 250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej. Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką
Ostra na SłodkoCiasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: · 8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno) · 130 g drobnego cukru(...)opadło. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 30-35 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Rozcinamy na 2 blaty. Krem kajmakowy: · 500 g serka mascarpone · 150 g masy kajmakowej
Trzeci talerzzaczęłyśmy rozmawiać, że jednak blog kulinarny i parentingowy to jednak dwie różne sprawy. Co na kulinarnym można shejtować? Słabe zdjęcia? Niedociągnięcia w przepisach? Pamiętam komentarze, że ciasto marchewkowe z kremem chałwowym jest bardzo mdłe i ktoś się mocno zawiódł, bo liczył, że będzie lepsze. Ktoś inny się oburzył, że zrobiłam zupę czosnkową na serkach topionych... I tego typu to były(...)świeżych już nigdzie nie można było kupić :) Ale za to przepis jest bardzo prosty, taki jak lubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :) Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt
bistro mamaPonieważ mamy gości, a przez okno zagląda piękne jesienne słońce, dziś będzie krótko. Mam dla Was przepis na wspaniałe ciasto, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnimieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie już chłodne przekrawamy go na dwie części. Krem karpatkowy: 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kostka masła Wykonanie: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy(...)Ponadto: słoiczek dżemu z owoców leśnych 2 galaretki (ja użyłam malinowej) 3- 4 banany Wykonanie ciasta: Biszkopt przekrawamy na dwie części. Dolną część ciasta smarujemy dżemem, na to wykładamy banany i krem. W drugiej części biszkoptu wykrawamy dziurki kieliszkiem. Blat układamy na cieście. W dziurki wkładamy kawałki bananów i zalewamy tężejącą galaretką, dziurki z bananem i galaretką przykrywamy
Krakowskie smaki Anijest takie jakby bardziej sprężyste niż zwykłe. Doskonałe deseru z kremem i świeżymi owocami. Upiekłam je w formie do tarty - takiej wyprofilowanej, z której ciasto po wyjęciu odwraca się i w zagłębienie nakłada krem. Formę mam od lat a leżała odłogiem. Niby prawie nowa bo używana może ze 2 razy a jednak namęczyłam się żeby z niej biszkopt wydobyć mimo
Smaczna Pyzapoczątek dnia. zapraszam) Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek B elvita 80 g stopionego masła 2 łyż ki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek(...)średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając - uważając, by kuleczki nie zmiękły za bardzo i nie rozpadły się. Karmelizowane kuleczki wyjmyjemy i pozostawiamy na papierze do ostygnięcia. Krem kataloński: 500 ml mleka skórka z cytryny bio 4 żółtka 80 g cukru 25 g skrobii kukurydzianej 5 cm kory cynamonu Cytrynę dobrze myjemy i obieramy cieńko skórkę( najlepiej nożykiem
Mia Cucina Sofieta