ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:618/1378)

BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI 342

Klasyczne i przepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale.  Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno(...)wyrównaj wierzch. GALARETKA: Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie, pozostaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.  Truskawki przekrój na połówki, ułóż  na kremie  przecięciem do dołu  i zalej tężejącą galaretką. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia galaretki, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto czekoladowe / Chocolade cake 220

Skoro już mam krem czekoladowy  http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/czekoladowa-bita-smietana-do-ciast-i.html wypadałoby zrobić ciasto. Padło na biszkopt. Przepis jest na duże ciasto. - 9 dużych jaj - 0,5 szklanki cukru pudru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - mniej niż połowa maki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - skórka otarta cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka, jedno(...)masz, lub ciasto jest dla dzieci to dodaj zwykły cukier wanilinowy, jeden na obie szklanki. Esencję zostawiamy do wystudzenia. Przygotuj dodatkowo konfiturę śliwkową lub Twoją ulubioną. Gdy biszkopt już wystygł , przekrawamy go na pół. Nasączamy obficie jedną połowę herbatą i smarujemy konfiturą. Nakładamy wychłodzoną ubitą śmietanę z czekoladą. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i ponownie nasączamy esencją, smarujemy kremem i górę

Pasje Jolki
Ptysie - Łabędzie 240

pomysł na podanie tradycyjnego ptysia w troszkę innej formie.  Do zrobienia prezentowanych ptysi możemy użyć dowolnego kremu. Ja użyłam dwóch: budyniowy i śmietanowy. Ptysie - Łabędzie - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła/ margaryny szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli Krem: 2 duże żółtka 1/3 szklanki cukru (lub mniej) połowa budyniu śmietankowego(...)tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i gotować - energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń

Słodka Strona
Tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone 141

często one goszczą w naszym jadłospisie i często wykorzystujemy je do różnych wypieków. Kolejnymi słodkościami w których zagościł pomarańczowy owoc są tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone Składniki na ciasto: - 150 g mąki - 80 g masła - 35 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 18% Składniki na nadzienie pomarańczowe: - sok i miąższ z połowy pomarańczy - 1 łyżeczka żelatyny - 1/4 szklanki(...)gorącej wody Składniki na krem: - 250 g serka mascarpone - 150 g śmietany kremówki 30% - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki gorącej wody - skórka starta z połowy pomarańczy Dekoracja: cząstki pomarańczy. Składniki na 12 tartaletek. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, śmietanę i posiekane zimne masło. Gotowe wyrobione ciasto wkładamy do lodówki

Kuchenne Wariacje
Placek różany – kuchnia podkarpacka 381

Placek różany – kuchnia podkarpacka   Placek różany wyróżnia się spośród podkarpackich słodkości jednym wyjątkowym składnikiem – płatkami róży, które dodaje się do kremu, a które nadają ciastu wyjątkowy, oryginalny smak oraz słodki różany zapach. Placek różany składa się z 3 kruchych blatów upieczonych z dodatkiem amoniaku. Przełożony jest dwiema warstwami maślanego kremu z różą, a dla kontrastu jedną warstwę stanowią powidła(...)śliwkowe. Doskonale równoważą one słodycz kremu różanego. Użyte przeze mnie płatki róży można kupić gotowe w słoiczku. Utarte są one z cukrem i kwaskiem cytrynowym na gęstą masę. Czytałam, że można je przygotować samemu w taki sam sposób, jednak należy wybierać odpowiednie gatunki róży ze względu na różny stopień goryczki zawarty w ich płatkach. Na Podkarpaciu można takie płatki kupić

Trzeci talerz
Słodkie orzeszki 403

wpadła mi w rękę foremka do wypieku ciasteczek w kształcie orzechów. Schowana w zakamarkach teraz dostała drugie życie :) Wypieczone chrupiące połówki łupinek orzecha i do tego słodki krem pysznie się uzupełniają Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 1 margaryna  3 żółtka  1 cale jajko 2 duże łyżki jogurtu naturalnego  1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w łyżce octu Pół(...)masła 1,5 szklanki mleka w proszku pół szklanki zmielonych orzechów 1 paczka zmielonych herbatników Wykonanie : Ciasto : Wszystkie składniki ciasta zagnieść ,  formować małe kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego . Wypiekać w foremce ok 2- 3 min z każdej strony. Krem : Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać masło i zmiksować , dodać mleko w proszku.  Odstawić w chłodne miejsce aby masa

Malinowa Kawiarenka
Miodownik z kremem, polewą czekoladową i orzechami 167

Już za tydzień, zawitają do Nas święta. 💖Miodownik to smaczne ciasto, które szybko zniknie ze świątecznego stołu. Miłośnicy miodu i orzechów, na pewno pokochają to ciasto. Miodowe placki przełożone kremem budyniowym o aromacie wanilii i migdałów, a to wszystko oblane cudown ą  polew ą  czekoladow ą  i posypane orzechami włoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, lecz(...)Sposób przygotowania: Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec każde z osobna 15 min w temp 170 stopni. Placki są bardzo cienkie, wiec najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia.  Krem: 750 ml mleka zagotować. Wanilie przekroić na pół I wydobyć z niej

kulinarne odsłony pati
francuskie wiatraczki – ekspresowe 135

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 12 łyżeczek gęstego powidła lub marmolady lub kremu czekoladowego 1 białko wykonanie: Ciasto rozwijamy i kroimy na 12 jednakowych kwadratów lub wg własnego uznania. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy nacinamy po przekątnej nie nacinając środka. Na każdym środku nakładamy po małej łyżeczce powidła lub marmolady lub kremu czekoladowego. Składamy co drugi

Domowy Smak Jedzenia
Wafle domowe z kremem z mlekiem w proszku, pischinger 226

wafle ładnie się scaliły. Najlepiej kroić je kolejnego dnia, ale kto by wytrzymał:) 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/wafle-domowe-z-kremem-z-mlekiem-w-proszku-pischinger/ MieszamWGarnku Artykuł Wafle domowe z kremem z mlekiem w proszku, pischinger pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bajaderka 389

różnych bakalii ( np. żurawina , rodzynki, orzechy i inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie:  Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać

kolorowotorcikowo
Babeczki pomarańczowo-migdałowe z amaretto 122

najszybszych rozwiązań jest upieczenie muffinek. Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto. Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy

Pora coś zjeść
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 160

ciasta parzonego.    Tak, własnie, ptysie to nic innego, jak słodkie, kruche i delikatne wypieki z ciasta parzonego, podobnego, z którego przyrządza się CHURROS . Wystarczy woda, mąka, masło i jajka, aby powstały ptysie.    A te można nadziać dosłownie każdym kremem. Najpopularniejszy jest krem na bazie budyniu i masła. Jednak osobiście nie przepadam za ciężkimi i klejącymi kremami(...)kokosowymi wiórkami.    W ten sposób powstaną PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM, na które serdecznie zapraszam i życzę smacznego! Idealne do filiżanki ulubionej kawy ;) PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM (18 sztuk) składniki na ciasto parzone: 125 g masła / margaryny 1 szklanka letniej wody 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 4 jajka składniki na krem: 4 łyżki wiórków kokosowych

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym 162

przynajmniej w niedzielę do kawy musi być u mnie jakieś ciasto. Od kawałeczka słodkich kalorii nic się przecież nie stanie ;) Tym razem upiekłam kruchą tartę z kremem i musem truskawkowym. Doskonałe kruche ciasto z kremowym nadzieniem i do tego mus truskawkowy tworzą połączenie idealne. Jest to pyszny deser do letniej popołudniowej kawy.  Nie bójcie się dodatku bazylii w musie(...)truskawkowym, to połączenie smaków jest naprawdę świetne! Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-bazyliowy: 30 dag truskawek kilka liści bazylii 2 łyżki cukru Ciasto: wszystkie składniki posiekaj

Smakołyki Asi
Rolada biszkoptowa tiramisu 122

gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki na biszkopt: 3 jajka 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na krem: 160 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2-3 łyżki mocnej kawy - ristretto(...)posypania Przygotowanie: jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać obie mąki (wcześniej wymieszane), tak by nie zniszczyć struktury ciasta ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem na wierzch. Delikatnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!