ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:616/1378)

kruche ciasteczka z kremem chałwowym 155

ciasteczka są bardzo wyraźne w smaku i przyjemnie chrupiące. Swój smak zawdzięczają nie tylko pysznemu kremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować(...)Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko razem zagnieść szybko aż ciasto będzie gładkie. Wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować krem: masło utrzeć na puch najpierw samo a potem dodawać po trochę chałwy, na końcu wódkę. Orzechy posiekać drobno i uprażyć na suchej patelni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta truskawkowa z creme patissiere 131

można mikserem). Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, rozwałkować na grubość 3- 4 mm i wyłożyć nim dno i boki formy do tart. Nadmiar ciasta usunąć i np. zamrozić na następny raz. Krem: Żółtka z cukrem ubić na parze na gęsty krem. Temperatura kremu powinna osiągnąć około 80°C . Zdjąć z palnika i wlać wanilię. Zamieszać. Żelatynę zalać(...)dokładnie. Teraz małym strumieniem wlewać wrzącą śmietanę cały czas mieszając żółtka z żelatyną. Gdy żelatyna dokładnie połączy się z resztą składników, odstawić krem do ostudzenia mieszając co jakiś czas. Gdy zacznie tężeć, wlać na spód kruchego ciasta i ułożyć połówki truskawek. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia

Posadzone i zjedzone
Chałwowiec 160

Kolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie  pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt:  6 jaj 1 szklanka(...)minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru 600 ml mleka 200 g masła 400 g chałwy (u mnie winogronowa, ale może być np waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie

Cynamonowe szczęście
Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami 94

tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować krem.  Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Ubić śmietanę kremówkę. Dodać mascarpone i l i lekko zmiksować(...)mamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, następnie zdejmujemy dociążenie i wkładamy z powrotem na następne około 10 minut. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dodajemy krem na wierzch i dekorujemy owocami wedle uznania. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie 147

Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne. Krem wiśniowy na bazie śmietany i mascarpone świetnie się łączy z makowym biszkoptem i dżemem wiśniowym. Dzięki tak dobranym składnikom możemy przygotować pyszne ciasto wiśniowe poza sezonem, bo nie wymaga ono od nas posiadania wiśni. Oczywiście jeżeli posiadacie mrożone wiśnie, to możecie przygotować z nich frużelinę wiśniową zamiast(...)ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i ponownie zmiksować. Na koniec wlać lekko już tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia składników. Krem wiśniowy wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta i włożyć je do lodówki na co najmniej dwie godziny do stężenia. Ciasto udekorować wedle uznania, najlepiej wiśniami lub marcepanowymi liśćmi

Passions hobbies life
Mleczna kanapka 116

jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy z masą z białek i żółtek łyżką lub szpatułką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy25 minut w temperaturze170 stopni.  Upieczone studzimy i kroimy na pół krem: Melko zagotowujemy(...)cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Margarynę z temperaturze pokojowej (ważne) ucieramy dodając ostudzone mleko. Na koniec do may dodajemy mleko w proszku i mieszamy Kremem przekładamy biszkopt. polewa: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy ciasto. Odstawiamy do stężenia polewy

Bon appetit mon amie
Krówka jabłkowa ( bez pieczenia ) 175

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali(...)razie potrzeby przycinając je ). Masa krówkowa: Miękkie masło ucierać kilka minut mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać masę krówkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Wymieszać z cukrem i podgrzewać

Opowieści z piekarnika
Śliwki w czekoladzie 129

jeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :)) Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę  kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało

Różne smaki w kuchni
" Śliwki w czekoladzie" 317

jeśli chcecie mieć mniej alkoholowy posmak ciasta :)) Po wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy(...)wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika) Ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Nasączamy spód ciasta pozostawionym alkoholem ze śliwek. Na to wykładamy połowę  kremu czekoladowego, drugi blat biszkoptu , poncz i resztę kremu. Na kremie układamy śliwki zamoczone w polewie czekoladowej. Całość dekorujemy polewą i wkładamy do lodówki by stężało

Słodkości i nie tylko
Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) 98

białek ubitą na sztywno. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do formy i p ieczemy ok. 50-55 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Mleczny krem W garnuszku podgrzewamy 300 ml mleka z cukrem i ziarnami z laski wanilii. Skrobi ę  kukurydzian ą rozpuszczamy w 100 ml pozostałego mleka, następnie wlewamy(...)podgrzanego mleka. Krem gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszaj ąc. Gdy krem stanie si ę  g ę sty, wylewamy na wierzch ciasta. Dekoracja Przed podaniem, ciasto dekorujemy migdałami, posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem. **** PREPARAZIONE Torta Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno a 180 gradi, poi foderate una teglia di 24 cm di diametro

La grande e la piccola cuoca
Krucha tarta z kremem i truskawkami 136

Pyszna krucha tarta kremem z serka mascarpone i białej czekolady z truskawkami i galaretką. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 70 gram cukru pudru 3 żółtka 100 gram masła Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram białej czekolady Dodatkowo: 1 kilogram truskawek 1 galaretka truskawkowa tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię(...)godzinę do lodówki .Formę do tarty (24 cm.)smarujemy tłuszczem , wylepiamy rozwałkowanym ciastem ,nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Serek mascarpone przekładamy do miski , miksujemy . Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do serka miksujemy . Krem wykładamy na upieczonej tarcie .Truskawki kroimy w plasterki , układamy jeden koło drugiego tak żeby

Bajeczna Kuchnia
Tort Maltesers 125

dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na drugi dzień szykujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Zagotowujemy szklankę mleka. W 1/3 szklanki mleka rozprowadzamy 2 łyżeczki mąki – wlewamy do mleka(...)malinową. Na konfiturę nakładamy warstwę kremu, następnie kładziemy kolejny blat – nasączamy sokiem, nakładamy krem i ostatni blat. Lekko nasączamy i cały tort pokrywamy kremem. Kuleczki maltesers przekrajamy na połówki (bardzo ostrym cienkim nożykiem) i ozdabiamy tort. Ciasto od okazji i na wyjątkowe okazje. Tort Maltesers jest dla wyjątkowych amatorów słodkości. Do tego filiżanka kawy i… można się zatopić w rozkoszy

mojewypiekiinietylko
Słonecznik 3902

CIASTO SŁONECZNIK SKŁADNIKI: BISZKOPT mąka -1 szkl cukier -0,5 szkl jajka -6 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKA masa krówka- 1 puszka margaryna- 1 kost MASA ZE SŁONECZNIKIEM masa krówka- 2 łyżki słonecznik - 1 paczka margaryna -1 łyżka PONCZ woda przegotowana- 0,5 szkl cukier -1 łyżka PONADTO herbatniki -2 małe paczki galaretki truskawkowe -2 opak śmietana(...)czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKA Margarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce masy krówka, dobrze zmiksować. MASA ZE SŁONECZNIKIEM Na suchą patelnię włożyć margarynę, rozpuścić, wsypać słonecznik, zrumienić na tłuszczu, ostudzić. Słonecznik

Kuchnia Danusi
Fale Dunaju 126

święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  pudru 1 kostka masła roślinnego 6 jaj 1 cukier waniliowy 1 olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu lub świeże Krem: 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki mąki pszennej(...)Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: W rondelku rozpuszczamy składniki (nie gotujemy!). Gdy przestygnie wylewamy ją na ciasto

Kolorowy Przepisownik
Tarta bananowo-malinowa 176

miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop. KREM Do rondla wlać jogurt, śmietanę i zmieloną 2 krotnie kostkę sera i cukier puder. Postawić rondel na ogniu, mieszając(...)składniki się połączą i będzie gorące, nie dopuścić do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową i agrestową, dokładnie wymieszać, nie gotować. Na ostudzone ciasto wyłożyć trochę opłukanych i osączonych malin. Przykryć kremem jogurtowym. Ułożyć na kremie resztę malin i banana pokrojonego w plasterki. Galaretkę przygotować w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Zastygniętą galaretką polać owoce, włożyć

Kuchnia Danusi