ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:622/1378)

Kostka alpejska 168

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki(...)jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wyłożyć masę kajmakową z bezikami, w miarę

W garach u Gosi
Kostka alpejska 1109

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki(...)jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wyłożyć masę kajmakową z bezikami, w miarę

W garach u Gosi
babeczki z kremem malinowym 216

tylko w ogródku pojawiły się maliny, wykorzystałam je do babeczek, które u nas ostatnio są bardzo "chodliwe". Tym razem nie jako dodatek do ciasta ale jako składnik kremu serowego. Prosty, podstawowy przepis na babeczki można modyfikować na wiele sposobów, na pewno pojawi się tu mnóstwo nowych wariantów babeczkowych, bo te zniknęły w mgnieniu oka.  *na 12 sztuk Składniki(...)masła 2 jajka na krem: 300 g gęstego serka owocowego (użyłam Almette)  szklanka malin łyżeczka cukru dodatkowo: szklanka posłodzonej herbaty malinowej (wystudzonej) Przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnej misce wymieszać jajka, kefir i masło. Zawartość obu misek połączyć rózgą krótko do połączenia składników. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada z jabłkami 168

Rolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek

Poezja smaku
DYNIOWY 3 BIT 181

oraz żółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy i piec 20 min  temp 180 st. Wystudzić.  Przygotowujemy krem z dyni: Połowę mleka podgrzać z cukrem do rozpuszczenia się cukru. W drugiej połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę, żółtka oraz puree(...)warstwę wylewamy krem z dyni. Na krem z dyni układamy biszkopty a na nie smarujemy dżem truskawkowy. Dżem przykryć 2 warstwą herbatników. Na sam wierzch wylewamy krem śmietanowy i przykrywamy go pokruszonym ciastem biszkoptowym. Odłożyć ciasto do lodówki na kilka godzin. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Mazurek kawowy 350

Mazurek kawowy to połączenie ciasta kruchego, konfitury wiśniowej oraz kremu kawowego, powstałego z połączenia masła, białej czekolady i naparu kawowego. Ze względu na krem, należy go przechowywać w lodówce, a przed podaniem lekko ocieplić. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Mazurek kawowy Składniki: CIASTO KRUCHE 150g mąki pszennej 80g masła 30g cukru pudru 1-2 łyżki zimnej wody(...)konfiturę lekko ostudzić, a następnie rozsmarować na kruchym cieście, schłodzić - zaparzyć mocną kawę, używając 60ml wody, ostudzić - w misce umieszczonej nad parą wodną umieścić masło, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz napar kawowy - składniki podgrzewać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji - masę pozostawić do ostygnięcia, gdyż gorąca jest bardzo rzadka - gęstniejący krem (można przyspieszyć jego gęstnięcie, chłodząc go w lodówce) przełożyć

Smakołyki Bereniki
rainbow cake. urodziny w kolorach tęczy 209

oryginalnego przepisu w mojej wersji zostały tylko kolory blatów... ;) Po pierwsze - nie zrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam czasu, a śmietany nie lubię...Ogólnie nie przepadam za nabiałem, co jest skutkiem moich(...)alergii. To jest też jeden z powodów, dla których nigdy nie lubiłam tortów ;) Do twarożku niedawno się przekonałam i dlatego krem z jest z niego ;) Jeśli jednak wolicie inny, odsyłam do oryginalnego przepisu ;) Aczkolwiek ten, który ja przedstawiam jest pyszny! I w sumie też lżejszy... ;) Ale kto by się przejmował kaloriami, zwłaszcza w urodziny? ;) A ja swój pierwszy tort

chili & sugar
Czekoleonka 211

Po Czekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych

Cynamonowe szczęście
Tort z Musem z Czarnej Porzeczki 235

Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki.  Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choc ja w przypadku tego ciasta osobiście się

Blondynka Gotuje
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 268

upieczenia jest iście rozpustna, ale co to za cudowna rozpusta! A skoro szaleć, to na całego! Może posmarować brownie cieniutką warstwą kremu z solonego karmelu? Tak, to jest to! Ma być gorzka czekolada? Jest gorzka czekolada! Jest w cieście, niech będzie i na nim. Ale nie jako klasyczna polewa. Podobnie jak zabawę z pieczeniem bez, uwielbiam bawić się czekoladą. Jest(...)oraz zmniejszyłam ilość śmietany do 100 ml. Po zrobieniu karmelu, musicie koniecznie włożyć go do lodówki, by zgęstniał. Wystudzony karmel połączyłam z kilkoma łyżkami mascarpone - taki krem idealnie nadaje się do smarowania ciast i jest przepyszny! Polecam! CZEKOLADOWE KORONKI Do zrobienia czekoladowych koronek potrzebna jest oczywiście gorzka czekolada dobrej jakości. Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej, leciutko wystudzić

KUCHARNIA
Malinowe "niebo w gębie" 1068

Ach jak ja kocham ten czas ,gdy świeżych malin wszędzie w bród . Te przepyszne słodkie czerwone owoce uwielbiam pod każda postacią .  A jak jeszcze połączymy

Malinowa Kawiarenka
Zakręcone ciasto z kremem, dżemem i marcepanem 189

Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wrzuć wszystkie składniki do dużej miski. Początkowo wymieszaj ciasto za pomocą dużej łyżki, a pod koniec zagnieć ciasto, przykryj i umieść w lodówce na czas przygotowywania kremu. Budyń wymieszaj z sokiem owocowym/mlekiem. Ugotuj budyń (nie zapomnij o cukrze). Wymieszaj gotowy budyń z dżemem i lekko przestudź, tak aby się nie poparzyć. Wyjmij(...)ciasto z lodówki, dla ułatwienia pracy podziel na 4 części, każdą rozwałkuj, posmaruj kremem, ułóż marcepan, który możesz uformować w cienkie plasterki lub po prostu w pasek o długości rulonu. Zawiń w rulon. To nie jest przyjemne ciasto do zawijania tak jak drożdżowe, ale spokojnie sobie poradzisz za pomocą dużego noża. Rulon z ciasta pokrój na plasterki, w zależności

greenscarf
Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą 292

wspaniały i słodki deser! Gwarantuję, że wywołuje uśmiech na twarzy w mgnieniu oka! Jego przygotowanie jest banalnie proste - na pewno sobie poradzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu!  Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką(...)mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy. Pozostawiamy spód do schłodzenia w lodówce przez godzinę lub w zamrażarce na 30 minut.  Składniki na krem: 175 g masła 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego w proszku (lub zwykłego) ponadto 3 banany 6 kostek gorzkiej czekolady

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) 177

wyobrażam sobie karnawału bez pączków, ale w tym roku tradycyjne p ą czki zamieniłam na smażone mini pączusie z ciasta ptysiowego nadziewane delikatnym kremem pasticcera. Polecam Wam serdecznie i uprzedzam, ciężko powstrzymać si ę  tylko jednym pączusiu ;) **** Con l'avvicinarsi del "Martedì grasso", inizio già a pensare a cosa preparare per Carnevale. Quest'anno sulla nostra tavola(...)czusie 220 g m ą ki pszennej  50 g cukru 40 g masła 4 jajka 1 pomarańcza szczypta soli 250 ml wody olej do smażenia  Krem pasticcera 25 g cukru 25 g  m ą ki pszennej    250 ml mleka 1 cytryna 2 jajka **** INGREDIENTI  (ca. 20 pezzi) Frittelle 220 g di farina

La grande e la piccola cuoca
Tort z frużeliną wiśniową 234

Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Przesiać obydwie mąki i połączyć z naparem kawowym, następnie przelać do pierwszej masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec około 40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić(...)cukru 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka (380g) frużeliny wiśniowej 2 łyżki kremu czekoladowego Przygotowanie: Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. Osobno zmiksuj resztę mleka z żółtkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlej do gorącego mleka i energicznie mieszaj. Gotowy krem przykryj folią

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania