Zapraszam na smaczny torcik naleśnikowy który może być słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Do tego zdrowy i pyszny krem daktylowy z kremem śniadaniowym Daktynella (malina). Polecam Składniki: ciasto: 2,5 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 50 ml oleju 3 jajka 3 szkl mąki pszennej krem: puszka mleczka kokosowego (tylko biała stała część) 260 g kremu daktylowego Daktynella oraz wiórki kokosowe(...)Przygotowanie: Do miski przelewamy mleko, wodę, jajka, olej oraz wsypujemy mąkę, Miksujemy ciasto ma gładko i odstawiamy na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Krem: do miski przekładamy stałą (białą) część mleczka kokosowego i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kremu daktylowego i miksujemy do połączenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnelaskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu
Słodki Pomysłktóre przygotowywałam, wymagało pieczenia, ale czasami po prostu idę na skróty i w ramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów i bez pieczenia. Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę. Składniki: 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak) 500 g herbatników(...)warstwą. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru. Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło. Zobacz również: Ciasto bez pieczenia z mascarpone
Kuchcik gotujetakie dni, w których nie mam ochoty lub po prostu czasu na tradycyjne wypieki. Wówczas stawiam na proste rozwiązania jakimi są ciasta bez pieczenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na szybką kremówkę z malinową konfiturą. Pyszny krem (a la karpatkowy), konfitura dla przełamania smaku i paluszki francuskie. Kilka prostych składników, a jaki smaczny efekt Osobiście uwielbiam kremówki(...)francuskich – u mnie domowy syrop imbirowy z nutą cynamonu (z tego przepisu ), ale możecie wykorzystać wodę z sokiem z cytryny, herbatę itd. nieduża ilość cukru pudru do oprószenia ciasta *zamiast paluszków francuskich możecie również upiec dwa płaty ciasta francuskiego, które będą stanowić spód i wierzch kremówki Przygotowanie: Spód blaszki (u mnie tortownica) wykładamy paluszkami francuskimi (najlepiej niektóre połamać). Uwaga
Słodkie okruszkiŚwięta? Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką) 50 g migdałów mielonych 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) krem: 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 60 g) 375 ml mleka 200 ml soku(...)budyń, uważamy by go nie przypalić. Rondelek zdejmujemy z ognia a po kilku minutach dodajemy żółtka. Studzimy pod przykryciem. Kiedy wystygnie dodajemy porcjami miękkie masło ubijając mikserem. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i rozsmarowujemy dokładnie. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy i odstawiamy do lodówki, by się przegryzło. Podajemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą z białej czekolady
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj polecam przepis na pyszne przekładne ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone masą budyniową i kremem kukułkowym. Warto w długi jesienny wieczór wypić szklankę gorącej herbaty i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej(...)Masa budyniowa : 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 200g masła, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g cukru, 200g wiórków koksowych, Dodatkowo: 150g kremu o smaku kukułki ZENTIS, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, Polewa: 1 łyżka masła, 1,5 łyżki wody, 1,5 łyżki kakao, 1,5 łyżki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę
Tradycyjna kuchnia KasiSezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)wzdłuż na dwa blaty. 2. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło / Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć, porcjami dodawać przestudzony budyń. 3. Złożyć ciasto. Na dolny blat wyłożyć 2/3 kremu budyniowego, ułożyć połowę truskawek dociskając je lekko w krem. Przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć resztę kremu i znów truskawki. Całość zalać tężącą galaretkę truskawkową. Schłodzić w lodówce
Kuchnia domowa Anijest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować. Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowym Składniki: (na ciasto o średnicy 20-22 cm) beza: 4 białka 1/4 łyżeczki soli 180 g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 40 g suszonych(...)cały czas miksując. Na talerzu lub paterze ułożyć jeden krążek bezy do góry nogami, posmarować kremem, przykryć drugim krążkiem, delikatnie docisnąć. Wierzch oprószyć przesianym cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! I znów nie jestem pewna, do jakiej kategorii zaliczyć to ciasto...? A co tam, niech będzie, że tort. Na wielką imprezę do roli głównej się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia. Krem: szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu
Z miłości do słodkoścismaków i aromatów, czyli to, co powstało z ostatniego biszkoptu - delikatne ciasto z lekką warstwą sernikową. Fajne połączenie smaków, pasujące do rozgrzewającej kawy lub herbaty. Dodatkowo bardzo prosto i szybko można taki torcik przygotować :) Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru Biszkopt: z tego przepisu Krem: 550 g kremowego serka twarogowego 2-3 łyżki ksylitolu(...)serek nabrał puszystości. Wcześniej namoczone listki żelatyny rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym. Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę - resztę można posmarować np. domową konfiturą ;)), odstawić do lodówki na kilka
FitKotwyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto dobrze schłodzić. Składniki na masę śmietanową: 1/2 l śmietany 30%; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka żelatyny (rozpuszczonej w 6 łyżkach gorącej wody); Wykonanie: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym , dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksować. Śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Dodatkowo: 3-4 małe opakowania herbatników szkolnych; polewa czekoladowa; Na krem śmietanowy wyłożyć herbatniki (jeden obok
In my kitchenprzepisu, który zamroziłam i czekał na swoja porę oraz 1/2 kremu z tego przepisu na mini bounty, Można przygotować pełnowymiarowy tort z całego upieczonego biszkoptu i całego kremu kokosowego. Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru + 1 cukier wanilinowy Winiary 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)termoobiegiem przez ok 40 minut. Studzimy, gdy biszkopt wystygnie wyjmujemy z tortownicy, kroimy biszkopt np. za pomocą obręczy do warstwowego krojenia biszkoptu. The post Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruche ciasto z malinami i jeżynami w waniliowym kremie. Idelana na podwieczorek dla małego alergika - bez jajek i krowiego mleka. Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki zimnej wody Krem: 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i wymieszać. Do gotującego mleka wlać masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut aż krem zgęstnieje. Do przestudzonego kremu dodać margarynę i krótko zmiksować
Atlas SmakówPoniższe ciasto zrobiło furorę na rodzinnym stole - zachwyca zarówno wizualnie jak i smakowo. Lekki biszkopt czekoladowy, który został przełożony kremem mlecznym i polany polewą przygotowaną z czekolady i śmietany kremówki. Składniki na blachę 25 x 30 cm: biszkopt 5 średniej wielkości jaj 1/2 szklanki cukru pudru niecała połowa szklanki mąki pszennej tortowej niecała połowa mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki(...)Przygotować krem - zmiksować masło, z ostudzonym mlekiem z cukrem oraz mlekiem w proszku Biszkopt przekroić na dwie części i spód nasączyć kawą zbożową. Następnie wyłożyć cały mleczny krem i przykryć drugą połówką ciasta czekoladowego. Całość polać polewą czekoladową (w rondelku podgrzać śmietanę, gdy zacznie wrzeć zdjąć ją z ognia i po chwili dodać do niej posiekaną czekoladę; całość ze sobą
Ugotowaćpapilotek ( patrz film ). Ciasto nakładać do około 3/4 wysokości papilotek. 5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 25-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie: 6. Czekoladowy krem wymieszać z serkiem(...)jednolitą masę. 7. Z ostygniętych babeczek wydrążyć środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 8. Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 9. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem (można pominąć fix). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać przyprawy. Gotowy krem przełożyć do szprycy
Mała Cukierenka