szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru składniki mokre 130 g roztopionego masła 2 jajka 170 ml jogurtu naturalnego dodatkowo 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego 200 g truskawek kruszonka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy(...)ostudzone roztopione masło, jogurt oraz wbijamy jajka i mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżeczki nescafe w proszku 1 budyń śmietankowy 3 żółtka 700 ml mleka Krem śmietankowy 400 ml śmietanki kremówki 50 g utartej czekolady złota posypka do ciasta 2 łyżki kakao 2 łyżki złotej posypki Nastaw piekarnik na 200ºC. Ubij jajka z cukrem i solą na puszysto. Ubijaj około 5 minut. W oddzielnej(...)czas miksując. Na czekoladowym spodzie ułóż odcedzone wiśnie. Posmaruj wierzch kremem i posyp kakao oraz złotą posypką. Wstaw do lodówki aby krem stężał. Ubij śmietanę. Śmietana musi być dobrze schłodzona, bo inaczej się nie ubije. Rozprowadź śmietanę na cieście. Zetrzyj czekoladę i posyp nią ciasto. Dodatkowo posyp złotą posypką. Wstaw ciasto do lodówki aby dobrze się schłodziło. Będzie się dobrze
codojedzenialubię wracać do moich przepisów zapisanych już od kilka lat w zeszycie. Tam są te sprawdzone przepisy z których dosyć często korzystam na prośbę rodziny. To ciasto jest niby zwykłe, proste bez kremów i mas a mimo to bardzo smaczne. Do pieczenia ciast niezbędny jest papier do wypieków. Ja używam papieru do pieczenia firmy Stella . Oprócz papieru mają też
Ala piecze i gotujeSkładniki : • 2 pęczki białych szparagów • 2 szklanki bulionu warzywnego • 2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki masła • 4 żółtka • 2 małe cebule • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
KUCHNIA POLSKAgładką masę, dodać żółtka, mąkę i resztę składników. • Formę na babeczki posmarować masłem i wyłożyć spody i boki z ciasta. • Do środka włożyć po łyżce kremu budyniowego i po 2 jeżyny. Przykryć od góry resztą ciasta sklejając po brzegach. • Piec w 180 st.C 20-25 minut. • Posypać cukrem pudrem
To co kochamśrednicy nieco mniejszej niż średnica tortownicy. A piaty kawałek rozwałkować - może być niedbale i upiec, ponieważ upieczona piąta cześć posłuży jako kruszonka na ciasto. Piec przez 15 minut w temp. 180°C. Przygotować krem: Cukier utrzeć z żółtkami, następnie zmiksować na gładką masę z 200 ml mleka i mąką. Resztę mleka zagotować w rondelku i połączyć z masą, gotować(...)masa się szybko przypala. Najlepiej użyć garnka o grubym dnie. Na końcu do masy dodać kostkę masła i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gęstym kremem i konfiturą przekładać upieczone krążki ciasta. Każdy krążek najpierw smarujemy dżemem a następnie masą. Przykrywamy kolejnym i tak do skończenia składników. (Wierzch i boki smarujemy także) Wierzch posypać kruszonką która powstałą
Radość kipiąca uśmiechem.kulinarna. No może nie dosłowna katastrofa a wypadek przy pracy, a dokładnie przy przenoszeniu ciasta. Z okazji Walentynek miałam zamiar zrobić mojemu M torcik czekoladowy. Upiekłam sobie ciasto i przygotowałam do przełożenia kremem. Chciałam je tylko przenieść w nieco chłodniejsze miejsce... Wystarczyło jedno potknięcie by talerz z ciastem wylądował na ziemi a zgrabne blaty tortu zamieniły się w stos okruchów
My simple kitchenPiec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem:) sklep.sirwilliamstea.pl
Wielki apetytumytych i obranych, pozbawionych gniazd nasiennych 100 g miodu 100 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny niewielka ilość masła Budyniowy krem waniliowy: 750-800 ml mleka 180 g cukru 200 g miękkiego masła 16 g cukru z prawdziwą wanilią 4 czubate łyżki mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 średnie(...)ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, a każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką (fot.1) . Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2) . Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka
Świat CiastaPropozycja dla wszystkich milosnikow bananów :) Mięciutki kakaowy spod, banany pokryte masa budyniowa to rozkosz dla podniebienia. Bardzo ladnie się prezentuje i szczególnie polecam na wszelakie uroczystości
Różne smaki w kuchniKiedyś upiekłam już torta della nonna czyli włoski tort babci i jest on tutaj [ klik ] a dziś proponuję pyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj
Moje Małe Czarowanieostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Wykonanie tortu: Biszkopty odrywamy od papieru do pieczenia. Przygotowujemy naczynia/miseczki/słoiki o różnej wielkości. Ważne jest, aby odległość pomiędzy(...)poziom. Robimy tak do skończenia krążków. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki. Ozdabiamy wedle uznania. Smacznego J Wycinamy okręgi Składamy okręgi w różnych kolorach jako jeden poziom tortu Nasączamy herbatą Smarujemy śmietaną Układamy kolejny poziom Aż do wykorzystania wszytskich krążków :) *Zakupione przez nas barwniki w proszku mają bardzo silny pigment. Do ciasta należy dodać bardzo małą ilość
Kolizje Smakówbyło i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie chałwę to musicie je zrobić. Cienkie mocno kakaowe blaty, krem chałwowy i przepyszna chałwowa polewa- Wasze kubki smakowe zwariują! Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 4 łyżki kakao 1 jajko 4 łyżki miodu(...)chę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę. Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki. Mleko, masło i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić pokruszoną chałwę i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy polewa będzie gęsta wyłożyć ją na ciasto. Wierzch posypać okruszkami ciasta. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczas mieszając. Gotujemy 2-3 minuty na wolnym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Następnie zwiększamy ogień i wciąż mieszając gotujemy jeszcze 1 minutę. Otrzymany krem powinien być gęsty i stawiać spory opór podczas mieszania. Składanie ciasta: Na placek z polewą orzechową (będący spodem ciasta) nakładamy kajmak (lub ugotowane skondensowane mleko) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem, na który nakładamy krem budyniowy(...)krem kładziemy trzeci, ostatni placek, który smarujemy resztą masy kajmakowej, na koniec posypując ją posiekanymi włoskimi orzechami. Ciasto najlepsze jest na drugi, a nawet trzeci dzień, kiedy placki lekko zmiękną, a całość się „przegryzie”. Ciasto może stać w chłodnym miejscu (nie w lodówce) nawet do 5-6 dni. Smacznego
MyCookBook.plszatkownica, potem padł ręczny blender, a ostatnio podczas robienia pasty paprykowej, mój kielichowy blender zaczął mieć problemy z jej zmiksowaniem, a robot w którym najczęściej wyrabiam ciasta drożdżowe i ubijam kremy też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który(...)aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie wszystko: gotuje wykorzystując technologię indukcji, gotuje na parze, mieli, miesza, miksuje, sieka, smaży, ubija, kruszy lód, wyrabia ciasta, oraz waży! Oczywiście zaraz po rozpakowaniu wzięłam do ręki instrukcję, która jest bardzo czytelna nawet dla technicznych blondynek, a potem przejrzałam książkę z przepisami (ładnie wydana i jest ich bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię