dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C. Krem budyniowy: Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko(...)małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta. Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową
Pyry na Gazcukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu (przepis poniżej) 200 g gorzkiej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy(...)wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem
Dzieje kuchennej WiewióryKarpatka Królewska - nazwa, która zobowiązuje... i właśnie na takie miano zasługuje ta wersja Karpatki. Tradycyjne parzone ciasto z waniliową masą budyniową, kremem budyniowo-śmietanowo-czekoladowym oraz śmietanową pierzynką, a całość zdobi czekoladowa polewa - czyż ten opis nie brzmi apetycznie... Karpatka Królewska - Składniki: Ciasto: 3 jajka 75 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody szczypta soli łyżeczka cukru(...)kremówkę (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Krem dzielimy na dwie równe części. Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę czekoladową, a na nią pozostałą
Słodka Stronasię różni w smaku, a jeśli tak, to jak bardzo. I czy na plus czy na minus :) Na formę 24 cm potrzebujemy: Na ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g masła 100 g cukru pudru Na krem: 4 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 6 żółtek 50 g masła 50 ml wody Na bezę: 12 białek(...)nieco wywinąć za boki formy, żeby się lepiej trzymało podczas pieczenia. Nakłuwamy spód wilcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przygotowujemy krem. Z wyparzonych we wrzątku cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy wszystkie składniki kremu i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy
Marder&Marder Manufacturenastawił ciasta na piernik staropolski to nic straconego, ponieważ ten piernik nie potrzebuje leżakowania i można go upiec na ostatnią chwilę. Pachnący przyprawą i przełożony kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Składniki: Ciasto na piernik: 5 jajek 1 szkl cukru 250 g miodu 1 szkl oleju 1 szkl mocnej herbaty 3 szkl mąki tortowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)składników. Formę o wymiarach 24*35 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż dwa razy uzyskując trzy placki. Krem grysikowy: Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance mleka rozmieszać kaszę
Ala piecze i gotujeTaką mieliśmy nadzieje… i przyznać muszę, że nasze ciche marzenia nie były płonne. Sernik wyszedł przepyszny. Na kruchym spodzie, z bakaliami, wilgotny, soczysty, przykryty kakaowym kruchym ciastem, muśnięty lekkim śmietankowo-mascarponowym kremem, oblany chrupiącą gorzką kuwerturą… Sernikowa poezja, sernikowy torcik. Bardzo Wam polecam. Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 140 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka(...)kruchym ciastem, najlepiej palcami rozciągając i dociskając. Wlewamy masę serową. Przykrywamy ciemnym ciastem (ja ciasto pokruszyłam na ser). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie w formie, najlepiej przez całą noc. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru gorzka kuwertura
Made By Mom And Sonzakasałam rękawy' ( chociaż żadne odzienie poza koszulką na ramiączka nie wchodziło w grę...) i upiekłam na letni deser kruche babeczki. Najlepiej trochę schłodzone ;) Kruche babeczki z kremem pistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone(...)babeczek, dokładnie dociskając do brzegów. 6. Nakłuj babeczki widelcem w kilku miejscach, żeby ciasto zanadto nie wyrosło. 7. Babeczki piecz w 180*C przez ok. 10-15min z termoobiegiem. 8. Upieczone babeczki wyjmij z foremek i pozostaw do ostygnięcia. 9. Do ostudzonych babeczek nakładaj pistacjowy krem i dekoruj malinami. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanawpadłam na to, żeby zrobić z nich krem. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy pycha! Do kremu można dodać kakao, masło orzechowe lub korzenne przyprawy. Krem można wykorzystać do ciasta, jako nadzienie do naleśników czy do gofrów. Przepisem zainspirowała mnie Ania z Everyday flavours . A ja idę wylizać słoik 😎. Wegański krem daktylowy Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityCappuccino to czekoladowy biszkopt przełożony masą cappuccino i bitą śmietaną. Ciasto jest bardzo smaczne i delikatne. SKŁADNIKI : 6 jaj 1/2 szklanka cukru 6 łyżek
Kulinarne Fantazje MarioliPulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i
Różne smaki w kuchniPołączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty(...)zmielić 2-3 razy, aż będzie zupełnie gładki i jedwabisty, wlać syrop i miksować, aż się połączą. Na koniec wrzucić masło i zmiksować na gładko. Połową kremu serowego przełożyć rozkrojone ciasto, drugą połowę wyłożyć na wierzch. Udekorować orzechami i posypać kakaem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś piątek a jak wiadomo już w weekend u mnie zawsze ciasto a czasem nawet dwa . Dlatego dziś zapraszam na Jeden z delikatniejszych serników z
Wanilia i KardamonLeśny Mech. W moim przypadku zwyciężyła ciekawość. Kilka tygodni temu każdy piekł to ciasto, odpalając internet Leśny Mech wyskakiwał z każdej strony. Zastanawiałam się o co
Blondynka Gotujepłaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 25 dag serka mascarpone 2 szklanki wiśni z syropu 4 łyżki cukru pudru Krem czekoladowy: 400 ml śmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe(...)jajecznej, stopniowo w trzech turach, mieszając delikatnie do połączenia, tak aby nie utracić puszystości ciasta. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować
Wanilia i KardamonPrzepyszne ciasto z dodatkiem pieczonych buraków których tak na prawdę nie czuć w środku. Dzięki nim natomiast ciasto ma przyjemny bordowy kolor. Podane z mleczkiem kokosowym i kremem buraczano-malinowym wprost rozpływa się w ustach. Dużo stracicie jak nie spróbujecie ;) Polecam gorąco! Przepis na samo ciasto pochodzi z książki „Warzywo” Dominiki Wójciak. Zmiejszyłam tylko ilość cukru a następnym(...)razem nie będę go dodawała wcale bo dla nas ciasto było bardzo slodkie. Nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam do niego pyszny krem z pieczonych buraków, malin i miodu malinowego. Wymieszany z mleczkiem kokosowym i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia :) ciasto: 2 upieczone buraki łyżka octu jabłkowego lub białego winnego 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru trzcinowego
Mienta blog