smak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru(...)budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić. Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej łyżce) dodawać budyń. Biszkopt posmarować dżemem, na niego położyć ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzić krem. 50 ml wódki wymieszać z 50 ml mleka. Biszkopty moczyć w alkoholu, a następnie układać na masie.. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę wraz
Słodka Stronaopisać ciacho , które dzisiaj towarzyszyło nam , do porannej kawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele :) Zaletą tego przepisu jest brak jajek...jakoś boję się używać surowych jajek do kremów. Blacha 24 x 28 Składniki: 500 g serka mascarpone 1/2 szkl. cukru pudru 200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozpuszczanej(...)foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie wyrównujemy powierzchnie i kładziemy następną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy przez sitko , kakao. Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :) Smacznego
Różne smaki w kuchnirazem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek - 1 łyżka kakao - 175 gram cukru - alkohol
Życie zamknięte w smakuSernik "Krople Rosy" Przepis na ten sernik przeleżał na dnie szuflady kilka lat zanim wypróbowałam go po raz pierwszy. Ale od dnia w którym upiekłam go
Słodka Kraina Wypiekówobrotach miksera. Do powstałej masy wsypać suszoną żurawinę i rodzynki, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krem oreo: Z kilku ciasteczek oreo (około 8) zeskrobać krem i tak powstałe suche ciasteczka na razie odłożyć. Do miski wsypać cukier puder, dodać serek śmietankowy(...)mocno pokruszone ciasteczka oreo wraz z kremem (plus krem zeskrobany z wcześniejszych ciastek). Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę i rozprowadzić równomiernie na cieście, Pozostałe ciasteczka oreo zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy) i posypać przez sitko cały wierzch ciasta. Ciasto udekorować wedle uznania np. żelowymi dżdżownicami
Passions hobbies lifeWspominałam Wam ostatnio o blogowej rocznicy? Dwa dni temu razem z Warszawskimi Blogerami Kulinarnymi spotkaliśmy się by świętować Wielkanocne Jajeczko i przy okazji uczcić moje
Słodkie Przyjemnościskładniki na biszkopt biszkopt *6 jajka * 3/4 szklanki cukru *3/4 szklanki mąki pszennej *1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia *3 łyżeczka soku z cytryny wierzch i
Mix smakuskładniki biszkopt * 6 jajka * 3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczka soku z cytryny masa * 5 pomarańczy
Mix smakuSezon na truskawki w pełni więc zajadamy się nimi do woli ;) Dziś przygotowałam pyszne, zdrowe mini serniczki, którymi możemy zajadać się do woli J Jeśli dalej
Kulinarna (nie)codziennośćDoskonały prezent walentynkowy . Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka mąki 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju
Proste PotrawyTruskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 1½ szkl mąki, 1 łyżeczka proszku
Słodki Zakątekwyczekują smaków lata. Czy odrobina letniej przyjemności jest jeszcze możliwa? Odpowiedzią na to pytanie, niech będzie zdjęcie poniżej. Tarta owocowa, z delikatnym kremem waniliowym zadowoli każde podniebienie. Przepis na ciasto możecie znaleźć w moim innym przepisie, link poniżej. http://aniapastuszka.blogspot.com/2014/08/tarta-smietankowa-z-truskawkami.html Jeśli chodzi o krem, to wystarczy ugotować budyń zgodnie z przepisem, po wystudzeniu dodać
Mój Smak na Życieworeczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180st C ok 15 minut. 3. Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy(...)najbardziej polecam go użyć :) Nic się nie przypala i nie musimy się tak bać o oparzenia- przynajmniej ja :) Ciasto najlepiej przygotowywać w kilku etapach, ja jednego dnia upiekłam sernik i miodowniki, drugiego biszkopt, a trzeciego przekładałam kremem :) A smakuje najbardziej tak na trzeci dzień od poskładania, kiedy miodowniki nawilgną. I jeszcze jedno mi się przypomniało :) Masę krówkową w puszce najlepiej
Kuchnia w czekoladzieSmoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejna propozycja Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych(...)mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie. Ptysie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia!:) Gdy ptysie się studziły przygotowałam krem: posiekane jajka zblendowałam z majonezem, jogurtem, mączką orzechową i chrzanem na gładką masę, którą wymieszałam
Kulinarny Pamiętnik