wszystko sie udalo. Jakto tradycyjne bywa oczywiscie ze musialo cos nie tak wyjsc. Wymyslilam sobie ze zrobie muffinkowe kurczaczki. Wszystko wygladalo dobrze, ciasto zrobione ( o dziwo jak proso sie je robi), zolty krem gotowy, foremki papierowe kupione ale ostatecznie wyszlo na to ze nie mama foremek do muffinek(...)ktore bym mogla wkladac papierowe formy po czym nalewala bym tam ciasto i do piekarnika. I co na szybko wpadlam na pomysl zeby wlac cale ciasto do formy i upiec placek przystroic kremem. I wyszlo mi cos takiego... Nom nie wyglada to zle. Musze sie przyznac, ze i tak niestetyu nie wyszlo bo byl zaklaec
Klaudynkowa kuchniacały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżką mąkę, aż do jej wyczerpania. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (u mnie z cukrem 40g) 1 szklanka mleka 150 g masła (o temp(...)puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach. Ponadto: truskawki 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu Wykonanie ciasta: Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce
Walijskie Pichcenieśrednicy około 25cm): Ciasto: 400 g marchewki (startej na małych oczkach) garść suszonych owoców goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl 4 łyżki płatków migdałów 4 jajka 4 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 4 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Krem: 400g chudego twarogu(...)placka papierem do pieczenia, bo już dość się zrumieniła) upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia rozcinamy placek wzdłuż na pół przekładamy placek twarogiem wymieszanym z ksylitolem pozostawiając cześć kremu na wierzch górę ciasta dekorujemy płatkami migdałów oraz kandyzowaną skórką pomarańczową gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinkę SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSzybkie ciasto mojej mamy, takie łatwe i niezawodne. Każdy je lubi. Można je zrobić z różnymi owocami. Zaczynać od rozmieszania galaretek. Galaretki rozmieszać w 900 ml wrzącej wody, ostudzić. Jak już będą zimne wstawić do lodówki co przyspiesz proces tężenia. Jak biszkopt się upiecze i ostudzi galaretki powinny być prawie gotowe. Pomarańcze obrać i rozdzielić w plasterki. Przygotowanie biszkoptu(...)patyczkiem stan upieczenia. Ostudzić. Szybki krem – śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Wlać esencję waniliową i wymieszać. Formowanie ciasta – zimny biszkopt posmarować kremem, rozłożyć pomarańcze. Następnie zalać pomarańcze gęstniejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia galaretki. Smacznego
Kuchnia PokoleńSłodkie, rozpływające się w ustach, z posmakiem orzechów eklerki z kremem czekoladowym. Gwarantuję na jednym się nie skończy. Ciasto parzone: 125 g margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka (L) Szczypta soli Krem czekoladowy: 600 ml mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 żółtka 230 g masła lub margaryny(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt eklerków. Gdy nie mamy szprycy cukierniczej możemy też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz
VioletoweKucharzenieZapraszam na kolejną tartę,tym razem z pysznym kremem jeżynowym. Spód: 100 g masła 150 g mąki pszennej 1 żółtko 75 g cukru pudru szczypta soli Mąkę przesiać,zimne masło pokroić w małą kosteczkę.Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować do połączenia składników.Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko zagnieść,owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)gorących jeżyn i mieszamy aż się rozpuści,odstawiamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno,małymi porcjami dodajemy schłodzone prawie tężejące jeżyny.Powstały krem wykładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy według uznania. Schładzamy w lodówce
Anielskie wypiekimąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Krem śmietanowy: 300 ml śmietany kremowej 30% 2 czubate łyżki serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa Wykonanie: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu(...)piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny
Wanilia i Kardamonsoli proszek do pieczenia 2 łyżeczki krem 3 budynie waniliowe 6 łyzek cukru krysztalu 800 ml mleka 3 łyżki kawy mielonej kawy 1 kostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce i ciasto nie jest za wysokie ale kulinarne pomyłki(...)naparu kawy rozpuszczalnej potem smarujemy dżemem i dajemy cześć masy ,troszkę zostawiamy na wierzch ciasta .Nakładamy 2gi biszkopt i znów nasączamy i smarujemy resztą kremu i posypać kakao .Lub dekorować wedle uznania . Ciasto upiekłam akurat na jutrzejsze urodziny
Moje Wyrobywspaniała gama dodatków, które nadają ciastu niepowtarzalny mix smaków, warto włączyć do udanych przepisów, zapewniamy! Składniki: 15 dag masła 25 dag cukru pudru 3 łyżki miodu 6 jajek 20 dag mielonego maku 10 dag zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej krem budyniowy 1/2 l mleka 3 łyżki cukru(...)ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 C w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Krem budyniowy Dwa rodzaje mąk wymieszać w 1 szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrami waniliowymi, dodajmy rozmieszaną mąkę w mleku, gotujemy budyń
kgwjanczewoSkładniki: (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar: 2 łodygi rabarbaru(...)schłodzenia. 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart. Piec: około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić ciasto po upieczeniu. Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, zastąpić ilość mleka na 380 ml. 2. Budyń ostudzić dodać czubatą łyżkę masła, zmiksować aż na gładką masę 3. Dodać rozpuszczoną
KreatywnePinyśmietaną i udekorowany masą kajmakową 3. Ciasto makowa panienka - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa
UgotowaćSponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto to "odkrycie" przedświąteczne. Przed świętami od dłuższego czasu robiłam ciasto z makiem zwane "cyckami murzynki", lecz ile można jeść to samo ciasto, a skoro ciasto z makiem i kremem budyniowym się sprawdziło, to czemu nie spróbować czegoś w podobnym wydaniu. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego ciasta. Widziałam jego zdjęcia na blogach, na niektórych wyglądał pięknie
Piekę, bo lubiępłaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy. Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus . Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać. Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey) Nałożyć warstwę
głodny alergikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kostka wiśniowa to przekładane ciasto kakaowymi blatami z kremem z wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Całość udekorowana jest czekoladowym sosem z dodatkową wiśnią na każdej kostce. Ciasto wyszło pyszne, rozpływające się w ustach. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie smakowe. Post Kostka wiśniowa pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotuje