ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:635/1378)

Tort gruszkowo kajmakowy 149

około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem kajmakowy 1 puszka (ok 400 gram)masy kajmakowej (zwanej też toffi, dulce de leche(...)stopni około 10 minut. Obracając w miarę potrzeb. Wystudzić - szybko twardnieją. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze. Nasączyć delikatnie i wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować pozostałym kremem, wierzch i boki. Na boki kremu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rurki z bitą śmietaną 159

ciasto na 3 porcje (proszę się nie obawiać, że będzie twarde, po chwili stanie się podatne do wałkowania). Jedną zostawiamy do wałkowania, a pozostałe dwie ponownie wkładamy do lodówki. Ciasto musi „czekać” w chłodzie. Stolnicę oprószamy mąką i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość maksymalnie 5mm. Ja rozwałkowałam cieniej. Tniemy na paski szerokości(...)minut. Gotowe rurki, jeszcze gorące zdejmujemy z foremek (ponieważ są gorące lepiej sobie pomóc papierowym ręcznikiem kuchennym). Studzimy na kratce. Zimne rurki nadziewamy bitą śmietaną lub ulubionym kremem. Cukier puder z mlekiem w proszku mieszamy w salaterce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy robotem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier z mlekiem w proszku. Jeszcze chwilę ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Gotową przekładamy

mojewypiekiinietylko
Miodownik z masą grysikową 166

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}  Będąc na blogu Ewy dostrzegłam przepis na miodownik z kremem grysikowym i tak mnie zaintrygował, że postanowiłam go upiec na święta. Ciasto najlepiej zrobić 3 – 4 dni przed podaniem gdyż wtedy zmięknie. Zastanawiałam się, czy nie zrobić z podwójnej ilości składników i szkoda, że tego nie zrobiłam(...)masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto   przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ptysie ze śmietaną w czekoladzie 163

cukiereczków. Porcja słodyczy nie tylko dla tych najmłodszych Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na krem śmietankowy: 1l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest(...)ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie). Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż. Krem:   Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masą nadziewamy ptysie. Smacznego

Słodki Zakątek
Ciasto makowe z masą serową 185

Lekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i

Z miłości do słodkości
Tarta cytrynowa z mascarpone, truskawkami i miętą 165

szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić. Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru(...)puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort maślano migdałowy 317

Obiecałam, że z biszkoptu , który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych

mojewypiekiinietylko
Tort z owocami leśnymi 216

papierem dopieczenia, brzegów niczym nie smarować. Ciasto wlać do blachy , wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 º  C i piec ok. 35 minut lub do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia. Jeżeli zdarzy się, że na biszkopcie zrobi się górka w trakcie pieczenia, to nie przejmować się-sama opadnie podczas stygnięcia. Krem: 600 ml śmietanki(...)talerz położyć dolny blat i dobrze nasączyć ponczem, wyłożyć krem, rozsmarować i przykryć drugim blatem, kolejny raz nasączyć, wyłożyć krem i przykryć ostatnim blatem (nasączyć). Resztę kremu rozsmarować po całym cieście wraz z bokami, na wierzch poukładać sporą ilość leśnych owoców. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aż ciasto się przegryzie

Anielskie wypieki
Bajaderki 139

zeschło zanim całe zjedliśmy :) Powstaje pytanie co wtedy? Wyrzucić? NIE!! W bardzo łatwy sposób możemy zmienić je w pyszne małe ciacha :) Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie(...)składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana)  100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/d

Malinowo w kuchni
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 527

jajek L 150 g ksylitolu/cukru 200 g mąki orkiszowej jasnej 5 łyżek zimnej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 laski wanilii Składniki na krem: 300 ml mleka 200 ml szampana 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo:  1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego(...)czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać ze szczyptą soli i zagnieść z pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Piec w 200`C około 15 minut do zrumienienia mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasto Twix 186

ciasto zawiera w sobie wszystko, co uwielbiają prawdziwe łasuchy. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie przesłodzone. Desery z dodatkiem kajmaku zawsze znikają u nas w mgnieniu oka i tym razem też tak było, rodzinka nie mogła poprzestać na jednym kawałki.  *keksówka o długości około 30 cm Składniki: na biszkopt(...)kremu. Biszkopty moczyć w mleku z likierem i ułożyć na kremie układając je "do góry nogami". Rozłożyć pozostały krem i przykryć resztą biszkoptów. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Czekoladę połamać i rozpuścić nad parą z odłożonymi dwiema łyżkami mleka. Ciasto wyłożyć na paterę lub deskę odwracając foremkę do góry dnem. Posmarować wierzch i boki czekoladą. górę posypać posiekanymi batonikami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROLADA Z OCZKIEM 171

efektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt(...)mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce, żeby się lepiej kroiło

słodki bratek
Włoski deser mimoza (Dessert mimosa al cucchiaio) 181

irradiare i Vostri volti. SKŁADNIKI Biszkopt 100 g cukru 75 g m ą ki pszennej  75 g m ą ki ziemniaczanej 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g  m ą ki pszennej    500 ml mleka 1 cytryna 400 g ananasa z puszki **** INGREDIENTI Impasto(...)Ciasto przelewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 30-40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem Ubijamy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. S topniowo dodajemy  m ą k ę , nie przerywając mieszania. Zagotowujemy mleko

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem pomidorowo-dyniowa. 170

Lekka, pyszna i sycąca zupa krem z pomidorami i dynią. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Zupa jest bardzo

Kuchnia Łukasza
Ciasto Łabędzi puch 163

dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt podzielić na dwie części. Na pierwszej wysmarować dżem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugą połową ciasta i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę: masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania