ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:602/1378)

melba malinowa 140

przepis miałam wstawić dopiero jutro ale tak prosicie, że nie miałam wyjścia i wstawiam od razu. Melba to przepyszne ciasto na które przepis mam od mojej babci. W rodzinie pieczemy je często, najczęściej z truskawkami, próbowałam też z brzoskwiniami a teraz nadeszła kolej na maliny.  Można by rzec, że z wyglądu to zwyczajny sernik na zimno. Jednak(...)bardziej polecam.  Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane.  *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina 148

woce lata utopione w orzeźwiającej galaretce o smaku białego wina na waniliowym kremie  pâtissière spowitym maślanym kruchym ciastem. Tutaj nie ma o czym się rozpisywać, bo ta tarta to deser, który wprost musi pojawić się o tej porze roku na stole. Wybierzcie na straganie swoje ulubione owoce i upieczcie ją jeszcze dziś! * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 210 g mąki pszennej(...)czasie nagrzej piekarnik do 180 ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do wystudzenia. Krem waniliowy W garnku zagotuj 300 ml mleka z cukrem i laską wanilii. Gdy mleko

Food Square
Tort czekoladowy z orzechami na Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 129

cukru zmiksować (mikserem), dodawać partiami żółtka, czekoladę, ziarenka wanilii i przesianą mąkę. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut. Dobrze wystudzić bez wyjmowania z formy. Krem: Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę, sok wycisnąć. Śmietankę podgrzać w garnuszku, rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Dodać(...)dodać do kremu. Krem można odstawić do lodówki, aby masa zestaliła się nieco jeśli byłaby zbyt rzadka. Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem porzeczkowym. Ciasto przekroić na 4 placki. Każdy placek nasączyć sokami i smarować kremem składając tort. Boki i górę również wysmarować kremem. Czekoladę posiekać nożem i obsypać nią boki, lekko dociskając czekoladę do kremu. Orzechy uprażyć na suchej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mazurek cytrynowy 139

chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę do tarty (23 cm) i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C aż ciasto będzie miało złoty kolor. Krem cytrynowy: 2 jaja 2 żółtka skórka otarta z 2 cytryn 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml) 1 szklanka cukru 100 g masła Dodatkowo: beziki(...)miskę z jajami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy, a następnie rozprowadzamy na cieście. Na wierzchu układamy beziki i gotowe

Cynamonowe szczęście
5 pozycji, których nie powinno zabraknąć na stole w Tłusty Czwartek 117

piec bez, a nadzienie uzupełnić już po lekkim przestudzeniu ;)    Pączki na krupczatce z pysznym, adwokatowym nadzieniem - wymagają trochę czasu, bo nie dość, że trzeba przygotować samo ciasto, to jeszcze krem. Pozycja raczej dla dorosłych, ewentualnie młodzieży, która po jednym pączku na pewno nie straci głowy ;) Chyba, że z miłości do nich :D    Chrupiące rozetki- gwiazdki(...)roku! Podobnie jak churrosy uzależniają i sprawiają, że dobrze nie zjesz jednej, a ręka już ciągnie po następną... Pączki hiszpańskie (gniazdka)- lub wiedeńskie , bo różnie się je nazywa. Parzone ciasto, które umiejętnie wyciskamy na kawałki papieru do pieczenia, a następnie zanurzamy w gorącym tłuszczu. Chrupiące i najlepsze w tym samym dniu, ewentualnie na drugi dzień

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto agrestowe z galaretką 141

Pyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni. Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g maki ziemniaczanej 140g szklanki

AleTorcik
Kremówka 165

Uwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle

Domowa cukiernia Ewy
Marchewkowe z kremem grysikowym 111

Ciasto marchewkowe które już chyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha! Składniki Na blachę o wym 24/28 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c.    Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Mleko zagotować z cukrem wsypać mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce

Wanilia i Kardamon
Orzechowa tarta 194

ciasto nie może się nie udać! A orzechy i miód to niebo w gębie.  składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 kostki miękkiego masła 1,5 łyżeczki octu jabłkowego 6 łyżek zimnej wody składniki krem: 150 g migdałów 150 g orzechów pekan 50 g orzechów laskowych 1 łyżka masła torebka cukru(...)misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez 50-55 minut. Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.  Smacznego

Niezły Młynek
KREM DYNIOWY 212

Puszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów. SKŁADNIKI 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około(...)minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blędera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia Krem Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się

RAROSSA
Restaurant Week 126

cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie przeczytać także tutaj. Oberża 86 Oberża mieści się w Domku Abrahama, niegdyś muzeum. Przed Oberżą mieściła się tam pizzeria i nie ukrywam(...)czarnych oliwek Mostek cielęcy faszerowany grasicą podany z gnocchi z pieczonej marchwii i sosem Gravy aromatyzowany rozmarynem Pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem podane z sosem yakisoba Ciasto ptysiowe faszerowane kremem pistacjowym, pieczone migdały Zupa waniliowa podana z piankami, prażonymi migdałami i sosem karmelowym Dodo Roti Niepozorna, mała restauracja, której nie zauważyłabym, gdyby nie Festiwal. W tym urządzonym skromnie lokalu

Kucharzyca
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 377

małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą(...)powolnym strumieniem ciągle mieszając.  Gdy budyń będzie gęsty odstawić do ostudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Czekoladowe ciasto umieścić w blaszce, posmarować budyniem zakrywając całą powierzchnię ciasta i boki tak by krem stykał się ze ściankami blachy. Na warstwę budyniu wylać tężejący mus. Ciasto schłodzić

Garnkowe fanaberie
Tarta ananasowa 182

miękki i łatwiej go rozgotować. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki(...)serka mascarpone i miksujemy całość na wysokich obrotach. Czas poskładać całość :) Spód i dżem ananasowy powinny być dobrze wystudzone. Dżem ananasowy nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Krem możemy rozsmarować na tarcie nożem lub wycisnąć szprycą. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 126

Ilość porcji: forma 28cm Drukuj Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem By Piotr 13 sierpnia 2018 Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka - 3 sztuki śmietana(...)truskawek, malin i arbuzów oraz duża ilość tych owoców zwieńczających całość :) [foodiepress] [hide] Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem - doskonały letni deser, który można zajadać bez końca. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 300g masło - 140g cukier puder - 5 łyżek żółtka - 2 małe sok z cytryny - 3/4 łyżki (opcjonalnie) Krem pâtissière: żółtka

Pogotujmy.pl
Deser SNICERS - bez cukru, wegański, bez pieczenia :) 158

bazie kaszy jaglanej jakikolwiek jadłam! Przebija nawet TEN , który oczywiście nadal jest bajecznie pyszny, tylko troszkę mniej bajecznie od tego z dzisiaj 😂 Nie spodziewałam się, że z nieudanego ciasta wyjdzie mistrzowski krem jaglano-orzechowy z kokosowym karmelem i masą daktylowo-orzechową . Czy to nie brzmi przepysznie?  Orzechowo-daktylowa masa: 150 g daktyli  150 g masła orzechowego (Planta Food(...)nieco stwardniała.  Masa jaglana - w między czasie ugotuj przepłukaną wcześniej pod bieżącą wodą kaszę w 400 ml wody. Następnie zmiksuj z pozostałymi składnikami na bardzo gładki, bezgrudkowy krem.  Do ostudzonej masy jaglanej wlej także wystudzoną polewę kajmakową i tylko lekko i delikatnie zamieszaj całością. Tak aby karmel był jeszcze widoczny w masie jaglanej. Teraz taką masę przelej

Zdrowie na języku :P