ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:599/1378)

Jak zrobić ganasze czekoladowe? czyli francuska polewa do ciast 139

polewa nie będzie się łamać podczas krojenia. Czy ganasze wykorzystujemy tylko jako polewę? Nie koniecznie, gdyż jak schłodzimy naszą mieszankę, a następnie ubijemy to powstanie nam aksamitny krem do wielu ciast i ciasteczek. Jakie zachowujemy proporcje ? Prawidłowo to 2:1 lub 3:1. Wszystko zależy do czego będziemy wykorzystywać nasz ganasze. Jakiej jakości powinna być czekolada? Oczywiście jak najlepszej. Najlepiej

Ciasta z tradycjami
Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 345

łyżek) 2 łyżeczki cynamonu (+ do posypanie ciasta)   2 słoiczki powideł śliwkowych każde 290 g 50 ml likieru Amaretto lub innego (ja nie dałam) kako 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), układamy warstwę ciastek. 2. Do misy miksera dajemy śmietanę kremówkę i zwykłą, oraz cukier. Ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem, wtedy dodajemy cynamon, mieszamy, żeby składniki(...)następnie ma powidła krem. Teraz znowu ciasteczka i na nie krem, ponownie ciasteczka, teraz znowu powidła i na powidła krem i ostatnia warstwa ciasteczek. Na wierzchu ostatnia warstwa kremu. Tak przygotowane ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy dość obficie cynamonem wymieszanym z kakao. Smacznego

kruche babeczki
Tartaletki z malinami 147

dłuższego czasu przymierzałam się do ciasta z zapiekanym kremem, a gdy zobaczyłam ostatnio te tartatelki na blogu Crispy Biscuits wiedziałam, że muszę je zrobić. Tym razem nie było żadnych wymówek. Wszystkie składniki miałam w domu, więc wystarczyło wziąć się do pracy. Efekt – wyszły pyszne ciacha do kawki i książki. Składniki na 7 tartaletek Kruche ciasto: 2 żółtka 3 łyżki zimnej

Fabryka pomysłów
Rurki z kremem 337

Składniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy kostka masła Wykonanie: Ciasto(...)Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier,  proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około 0,5 szklanki gorącego mleka z garnka

Czerwona Porzeczka
Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) 117

bułkę tartą. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przelewamy do formy i  pieczemy ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka.  Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Budyń gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy(...)cukru, krem dosładzamy cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy kremem, dekorujemy rodzynkami i drobno posiekanymi orzechami, następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch tortu dekorujemy reszta kremu i dekorujemy według uznania.  Tort schładzamy ok. 2-3 godzin przed podaniem. **** PREPARAZIONE Cuocete i semi di papavero in acqua bollente per alcuni minuti, quindi lasciateli

La grande e la piccola cuoca
WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA tarta jaglana z granatem i mlekiem orzechowym! 180

najbardziej udanych. Kaszę jaglaną powinniśmy łączyć z granatem, który często też występuje w połączeniu z orzechami włoskimi. Tak też stworzyłam przepis na tartę, w której skład wchodzi ciasto z mąki jaglanej, krem na bazie kaszy jaglanej i mleka orzechowego oraz granat. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Ciasto: 250 g mąki jaglanej (mąkę możemy zrobić z kaszy) 100 g oleju

Via Gusto
Ciasto inwalida 233

cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć. 4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka leśny mech z kremem śmietankowo - budyniowym 132

następnie zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment.   5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.   przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem

Jadło i czytadło
Tort malinowy 197

Każde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki(...)jest jednolity, lepiej dokończyć mieszanie szpatułką. Spody biszkoptowe przekrawamy wzdłóż na 4 blaty. Kładziemy pierwszy z nich na paterze lub talerzu i nasączamy musem malinowym omijając brzegi ciasta. Na górę nakładamy krem, dla wygody można przełożyć go sobie do worka cukierniczego. Rozsmarowujemy krem przy pomocy noża lub szpatułki. Na krem nakładamy połówki malin, zostawiając wolne brzegi – dzięki temu łatwiej

Ciastkozercy
Tęczowy tort (rainbow cake) 176

barwniki spożywcze, akurat zbliżała się w rodzinie urodzinowa fala, więc już nie było wymówek :-). Natomiast jeśli będę go robić drugi raz to nieco go zmodyfikuję: do nasączenia ciasta dodam alkohol, natomiast do kremu dodam jakiś akcent smakowy, np cytrynę. Jak dla nas tort był trochę za mdły. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki(...)stopni i pieczemy po 3 blaty na raz przez 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy

Kulinarne przygody Gatity
Krem Kajmakowy. 236

Krem kajmakowy, chyba najczęściej używany mną krem do tortów. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Na podstawie masła, bo nie lubię robić kremów z budyniu, a

Kuchnia Łukasza
Ciasto kokosowe z ananasem 196

przelewamy do innego naczynia. Budynie rozrabiamy w soku. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier. Dodajemy rozrobioną masę budyniową cały czas mieszając. Podgrzewamy do czasu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy kawałkami ananasa. Przygotowujemy masę kokosową. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy

Pobite gary Barbary
Marysieńka 566

Wiem, że uwielbiacie warstwowe, ciekawe ciasta, dlatego dziś mam dla kolejne, pochodzące z przepisów siostry Anastazji. Delikatny czekoladowy biszkopt, klasyczny krem budyniowy a w środku wkładka orzechowa, brzmi pysznie, a jeszcze lepiej smakuje i do tego wygląda bardzo efektownie. Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy(...)się mleka i gotujemy budyń, który następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Złożenie ciasta: Biszkopt kroimy na pół. Na jedną z jego połówek wykładamy połowę kremu, przykrywamy plackiem orzechowym. Następnie dajemy pozostały krem i drugą część biszkoptu. Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego. var widgetParams = "{ 'Id':'d8e9c810-c361-445b-a680

Cynamonowe szczęście
SZARLOTKI W KOSZYCZKU 134

Pyszne , jesienne babeczki  nadziewane jabłuszkami i obłożone fantastycznym kremem .W sam raz na jeden słodki  gryz. Ciasto kruche :  **************************** 1 i 3/4 szkl.mąki  20 dag. masła  1 żółtko 18 dag.cukru Na krem :  ***************************** 3 łyżki cukru 3 żółtka cukier waniliowy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej 3/8 litra mleka 1/8 kremówki  2 duże jabłka(...)Rodzynki Cynamon Alkohol 50 ml. Miód wrzosowy Borówki ******************************* Przygotować ciasto kruche z przygotowanych produktów.Wylepić nim 12 foremek na babeczki, piec 15 minut w 220 stopniach. Robimy krem - żółtka utrzeć , wsypać mąkę Zagotować mleko z cukrem waniliowym .Dodać żółtka i kremówkę . Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Rodzynki namoczyć w kieliszki alkoholu.Jabłka przeważyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rolada z masą cygaretkową i kremem orzechowym 142

wyciśnięcia użyłam dekoratora Tupperware, który otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru,  25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło(...)przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao. Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na masę cygaretkową. Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło. Krem: budyń śmietankowy, 250 ml mleka, 2/3 szklanki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Tarletki z kremem jeżynowym 149

jeszcze ich użyć i czas był najwyższy aby je wreszcie wykorzystać. Wspaniałe, tarletki i do tego duża ilość owoców zatopiona w puszystym kremie, tego mi było trzeba :-) Z podanego przepisu wychodzi 14 tarletek. Składniki na kruche ciasto: 510 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru Składniki na krem(...)godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć i można rozwałkować, lub tak jak ja " wylepić: wysmarowane tłuszczem tarletki. Wypełnione tarletki ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni C do czasu aż się zarumienią. Przygotować krem: Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką, dodac cukier puder i rozgniecione na miazgę owoce. Wszystko dokładnie wymieszać. Dekorować wystudzone

Na słodko lub wytrawnie