lodowy cheesecake z czekoladowo orzechową praliną to sernik w wersji lodowej. Uwielbiam lodowe torty . Przyrządzam je często i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy . Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy
codojedzeniakoniecznie upieczcie to ciasto :). Zapytajcie znajomych z czego jest zrobione i gwarantuje, że zabawa będzie przednia :). Pyszne, wilgotne i ten krem czekoladowy! Mniam! Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów "murzynków" dla lubiących zdrowsze wersje tradycyjnych ciast Składniki na ciasto: 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 30g kakao 3 duże jajka szklanka brązowego cukru (200g) pół szklanki śmietany
Mania WypiekaniaWaszych upodobań smakowych - ja wolę mało słodkie ciasta. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy, odstawiamy, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją na małym ogniu ( nie zagotowujemy! - straci właściwości żelujące ). Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1 - 2 łyżki masy pomarańczowej, dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z resztą masy. Miksujemy przez chwilkę na małych obrotach. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy(...)pomocą nitki. Nasączamy blaty wódką pomarańczową. Smarujemy pierwszy blat całą masą pomarańczową, przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą czekoladową. Torcik ozdabiamy według własnych upodobań - ja użyłam szpatułek do wygładzania i dekoracji ciast. Odstawiamy torcik na kilka godzin do lodówki. Tort kroimy nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie, a następnie wytartym do sucha. Smacznego
W kuchni Katiewersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem pomarańczowo-kawowym. Środek deseru wypełniają mus czekoladowy i żurawinowy. Wierzch ozdobiłam żurawiną w cukrze - jest fantastyczna - dla mnie ten sposób(...)minimum 1 godzinę. WYKOŃCZENIE Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, dno wyłożyć folią. Na spodzie ułożyć jeden z krążków ciasta biszkoptowego i nasączyć go likierem (u mnie pomarańczowo-kawowy). Pałeczki biszkoptów ułożyć wokół obręczy tortu. Nałożyć mus czekoladowy, a na nim położyć drugi blat biszkoptowy - również nasączony likierem. Kolejną warstwę stanowi mus żurawinowy. Całość pokryć polewą czekoladową (przepis tu - klik
KUCHARNIABardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego(...)wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu
Domowa Cookierenka AgiZauroczeni przepisami z książki Erica postanowiliśmy zrobić kolejny wypiek z dodatkiem czekolady Tym razem są to bułeczki czekoladowo-cynamonowe, które idealnie wpasują się w tę porę roku Składniki: Ciasto: - 250 ml ciepłego mleka - 75g drobnego cukru trzcinowego - 14g suchych drożdży - 100g stopionego masła - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 2 jajka - 500g mąki pszennej Nadzienie: - 40g gorzkiej czekolady - 50g stopionego masła - 100g(...)termoobiegu do 160 stopni ) i pieczemy przez kolejne 15 minut aż ciasto zrobi się złocistobrązowe (jeżeli będzie za jasne to możemy piec jeszcze dodatkowe 5 minut). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub wcześniej przygotowanym lukrem Bułeczki mają pyszny czekoladowo-cynamonowy smak więc polecamy spróbować je zrobić tylko miejcie na uwadze
Kuchenne Wariacjełyżki margaryna -1 kost proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie czekoladowe - 2 opak cukier -250 g sól - szczypta DODATKOWO śliwki PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE Do miski wsypać mąkę z proszkiem i kakao. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części
Kuchnia Danusiobsypuję kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! Do przepisu wykorzystałam masę makową z bakaliami Helio Polecam także świąteczne keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta
Zasmakuj Kuchniciemnego cukru muscovado (dostępny jest m.in. tutaj ) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Do dekoracji: 1- 2 łyżki wiórków kokosowych polewa czekoladowa Przygotowanie Kakao rozetrzyj z mlekiem na jednolitą masę. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Masło utrzyj z cukrem trzcinowym i cukrem muscovado(...)waniliowy i ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp przesianą mąkę i delikatniej wymieszaj łyżką. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 20 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce, polej polewą czekoladową i ozdób wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPuchatka przygotowałam je na Święta i to ciacho „poszło” jako pierwsze;) więc jako pierwsze trafia na bloga. To połączenie delikatnego, miękkiego ciasta na bazie żółtek z chrupkimi bezami migdałowymi, zespolonego dwoma rodzajami śmietanki: czekoladowej i tradycyjnej-białej. Oryginalna wersja zawiera jeszcze owoce agrestu z kompotu, który pominęłam bo za nim nie przepadamy;)Wydaje mi się, że był
Domowe ciastawody 1 szklanka cydru sok z 1 cytryny 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 200 g czekolady deserowej 180 g masła 3 łyżki kakao 2 jajka 150 g cukru pudru 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia DELECTA posypka delecta płatki czekoladowe Kremówka 2 łyżki cukru pudru barwnik czerwony Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wodę(...)Czekoladę roztapiamy z masłem i kakao. Zdjąć z ognia. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę delecta i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem
Kuchnia w oparachSkładniki: 500 g mąki 2 jajka 180 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 8 g suchych drożdży 1 rozmącone jajko krem czekoladowy 1. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuszczamy w 2 łyżkach mleka - odstawiamy aby zaczęły pracować. 2. Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem. Masło(...)tortownicy). 5. Pierwszy placek układamy na wyłożonym papierem do pieczenia dnie tortownicy, smarujemy go kremem czekoladowym, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. 6. Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko dociskamy. 7. Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nienacięte kółko w środku (można odcisnąć szklankę będziemy
Moje-pitraszeniepołączenie kilku przepisów w jeden. To bardzo lekkie, delikatne i smaczne ciasto. Dla osób które, liczą kalorie jest to świetny wybór. Smak ciasta jest wyjątkowy. Składniki: Spód - 400g herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 4 czubate łyżki(...)masę. Wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na około godzinę. ( czekamy aż masa stężeje) Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Powstały krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy borówkami
Pan i Pani Smith w kuchniWitajcie :) Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej kawki
Sama słodycz i szczypta chilinaturalny świeże owoce (u mnie truskawki i borówki) opcjonalnie świeża mięta Sposób przygotowania: Makaron gotujemy tak, aby był al'dente (zarówno czekoladowy jak i kokardki, ale w osobnym garnkach). Na talerzu formujemy buzię - ja położyłam obręcz do wycinania ciasta na pierogi i wlałam jogurt do środka, dzięki czemu uzyskałam równomierny, okrągły kształt. Powyżej jogurtu z czekoladowego makaronu układamy "włosy", które
Kolorowy Przepisowniktakiego założenia. Przyznam, że codziennie muszę zjeść coś z nutą słodyczy takie przyzwyczajenie ale nie pociagają mnie cukierki czy batoniki tylko ciasto swojego wypieku.W związku z tym, że dzięki moim córką;) mam trochę zapasów czekolady i ulubionego kremu czekoladowego nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba
Kubki smaku