manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną(...)Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe w tym czasie zmiękną. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comPiernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową To jeden z najlepszych, najłatwiejszych i najszybszych przepisów na piernik jaki dotąd sprawdziłam. Nadaje się nie tylko na święta, ale też na każdą okazję, nawet teraz, kiedy powinny dominować ciasta z sezonowymi owocami. Ja natomiast o tej porze nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec
Calzonella.commąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę(...)Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia. Kroimy na kawałki nożem z ząbkami. Każdy kawałek smarujemy kremem czekoladowym (można użyć też rozpuszczonej czekolady) i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercymogłam pomóc ;) Kilka dni temu pokazywałam Wam także krem kinder bueno , teraz mam nieskrywaną przyjemność podzielić się z Wami przepisem na ciasto z wykorzystaniem właśnie tego kremu. Jest przepyszne! Puszysty biszkopt, przełożony obłędnym kremem kinder bueno, udekorowany czekoladową polewą i kawałkami wafelek. Zakochacie się w tym smaku :) Polecam! Składniki na biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka(...)niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysię do czego przyczepić! Wiecie, że umiem piec ciasta/ tarty i przygotowywać desery, ale to byłą sytuacja podbramkowa (brak czasu na bieganie po sklepach), więc bez zastanowienia skorzystałam z tego produktu. Postanowiłam przygotować nie tradycyjną tartę tylko moje popisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem czekoladowymi i orzechami , wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym(...)można zabłysnąć przed gośćmi jak się go odpowiednio wykorzysta. Mogą z tego produktu skorzystać również Ci co nie chcą się bawić w odmierzanie składników, albo nie potrafią zrobić samodzielnie ciasta na tartę, gdyż albo im ciasto nie wychodzi i się kruszy, albo temat ciast to dla nich czarna magia. Przygotowanie ciasta na tartaletki: Mieszankę z margaryną i jajkiem wymieszałam kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubię torty „naked” czyli te, które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy robieniu ciasta, a wyglądają i smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki(...)według przepisu . Można upiec go sobie dzień wcześniej. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix
Ciastkozercyskusicie się i upieczecie na święta lub w weekend do kawki czy herbatki. Szybka w przygotowaniu, ale również szybko znika. Całość babki polana czekoladowym karmelem i posypana snickersem. "Niebo w gębie" Składniki Ciasto 280 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 200 ml mleka 3 batoniki snickersy + 1 do dekoracji 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia
O kuchni z uczuciemmasłem na krem, następnie dodać śmietanę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dobrze wymieszać najlepiej ręką.Ręce maczać w wodzie, nabierać porcję ciasta i formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego lekko rozpłaszczając. Jajeczka czekoladowe przeciąć na pół i wcisnąć w środek ciastka.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 20 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliwspomnę. Dlatego po powrocie do domu na pocieszenie upiekłam ucieranego pieguska ze skórką pomarańczową (ukłon w stronę męża, który ją uwielbia) i polewą czekoladową. Fotki wyszły nieciekawie, bo światło dzienne mi uciekło, ale ciasto naprawdę smaczne, szczególnie dla amatorów keksów. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytydużych cytryn 2 duże jajka 130 g jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny odrobinę barwnika spożywczego – żółtego (niekoniecznie) Produkcję babeczek najlepiej zacząć od przygotowania kemu czekoladowego, a dokładnie od rozpuszczenia czekolady w kremówce. Cytryny porządnie szorujemy i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyciągamy z wody i suszymy. Na tarce(...)Masę czekoladową schładzamy porządnie w lodówce, ale nie za długo. Masa po schłodzeniu powinna być gęsta, a nie twarda. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka
Słodki PomysłSkładniki ciasto 8 białek szczypta soli 200 g cukru 150 g maku 50 g mąki + 1 łyżka pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia krem 8 żółtek 150 g cukru 300 ml + 2 łyżki mleka 1 op. budyniu waniliowego proszek 300 g masła przełożenie 200 ml mocnej kawy około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza) glazura czekoladowa 200 g gorzkiej(...)minut. Gotowy budyń przestudzić .Masło w temperaturze pokojowej pokroić na kostki. Budyń miksować z masłem na gładki krem. Na ciasto makowe ,wyłożyć gotowy krem. Na to ciastka zamaczane chwilkę w kawie -nie mogą się dużo namoczyć . Na wierzch glazurę czekoladową. Pokruszoną czekoladę dać do rondelka z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, często mieszając, aż wszystko się rozpuści .Gotowe rozprowadzić
mojej kuchniszklanki mąki 1 opakowanie budyniu w proszku 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła) + dodatkowo do smażenia Dodatki: jogurt "Fantazja" z czekoladowymi gwiazdkami jogurt "Fantazja" z truskawkami Lub jogurt naturalny i dżem truskawkowy (można podawać też z innymi dodatkami) Przygotowanie: Ciasto: Jajka roztrzepać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko, olej przesianą mąkę i opakowanie budyniu. Wymieszać na jednolitą masę(...)Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (lub masła). Chochelką nalewać ciasto na środek patelni i równomiernie rozprowadzać ciasto. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Na połowie naleśnika rozprowadzić 3 łyżeczki jogurtu i łyżeczkę frużeliny truskawkowej (dżemu) lub łyżeczkę gwiazdek czekoladowych. Zwinąć w rulonik. Wierz naleśnika posmarować łyżeczką jogurtu i ozdobić frużeliną (dżemem) lub gwiazdkami. Smacznego
My sweet a lifeheight: 1em;" /> ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mufiiny z malinami i białą czekoladą Kuchnia Amerykańska Porcje(...)paczka jajek czekoladowych* (opcjonalnie) Sposób przygotowania Babeczki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać. Do suchych składników dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, jajka, maślankę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać (łyżką lub trzepaczką) na jednolitą masę. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, następnie dodać po kilka
Wypieki i RumieńceWstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. W oryginalnym przepisie tort należy polukrować. Ja przełożyłam go kremem czekoladowym. Krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady, Czekoladę rozpuścić(...)miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Ja obkrawam brzegi ciasta. Na jednym placku ułożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim plackiem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Można rozsmarować równo, pod „linijkę
królestwo garów