towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) a krem jest juz moją inwencją. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany kremówki 50 g masła 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu) 3 łyżeczki(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę w celu obciążenia. Piec w piekarniku przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać
My simple kitchentabliczka czekolady białej 2 budynie śmietankowe 2 galaretki pomarańczowe 150g masła Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1 pomarańcza do dekoracji Polewa czekoladowa: 100g masła 100g cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy na stolnicy, owijamy w folię spożywczą i pozostawiamy w lodówce na min. 24 godziny. Następnie dzielimy na 3 równe części(...)obranej pomarańczy zatopione w polewie. Polewa czekoladowa: W rondelku topimy masło, dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko, a po zestawieniu z ognia także kakao. Mieszamy intensywnie cały czas, najlepiej blenderem z założoną ubijaczką na najniższych obrotach. Gdyby polewa oddzielała się od tłuszczu należy dodać łyżkę wrzącej wody i nadal mieszać. Gotową dekorujemy wierzch ciasta
Kuchnia w czekoladziektóre mają różnorodne zastosowanie. Polecam Wam np. ozdoby czekoladowe 4w1 Amus Łączą w sobie łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki
Słodkie okruszkiZamiast babeczek zrobiłam ciasto, lekko zmodyfikowałam. Ciasto, które zawsze wychodzi. ~~PRZEPIS~~ tortownica ok. 24-26 cm. margaryna np. Kasia lub Palma 200 g. cukier puder 50 g. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki mąka 170 g. jaja 3 szt. mleko 4 łyżki czekolada mleczna 1 tabliczka ( 100 g. ) masło czekoladowe typu Nutella 4 łyżki masło orzechowe(...)masło orzechowe 2 łyżki masło czekoladowe 2-3 łyżki Mascarpone ubić ze śmietaną kremówką ( krem będzie gęsty ). Dodać masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Wyłożyć na ostygnięte ciasto. Włożyć na 1 h do lodówki. * ciasto można posypać orzechami
Kuchnia PaulettesKakaowa tarta napełniona po brzegi pysznym kokosowym kremem budyniowym z czekoladowymi akcentami. Na wierzchu wyłożyłam aromatyczne, leśne jeżyny, które w tym zestawieniu smakują rewelacyjnie :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanka cukru 100g
https:KKuchniaMniamkoniec tygodnia, jak poprzednio zostałam zaproszona do wspólnego wypiekania C iasta na niedzielę . Tym razem nie chodziło o pieczenie ciasta w piekarniku, ale o przygotowanie smacznego deseru. Tematem był blok czekoladowy, wspomnienie PRL-u. Blok czekoladowy, który kiedyś święcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym
Kuchnia u KrysiBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniCudownie kruche i czekoladowe. Wprost rozpływają się w ustach:) A przy tym upieczone ze zdrowej mąki bogatej w składniki mineralne, witaminy i błonnik. Przechowywane w metalowej puszcze długo zachowują swoją świeżość. Zapraszam do wypróbowania;) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 85% 1 kostka masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki z pełnego przemiału 1 łyżeczka sody Utrzeć masło na puszystą(...)cukier i dalej ucierać. Do masy wbić jajko i przesiać mąkę z sodą. Dobrze wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i zagnieść. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Każde ciastko spłaszczamy delikatnie ręką i pamiętamy, żeby zachować pomiędzy nimi 2 cm odległości, gdyż przy
Krokusowy Domostatnio miałam dość sporo i to właśnie one nadały Malinowcowi lekkiego kwasku, a krem z kaszy manny zamknięty w mocno nasączonym kawowym ponczem czekoladowym biszkopcie sprawił, że przekładaniec ma idealnie wyważone proporcje słodyczy. Ciasto jest tortowe, kremowe i niesamowicie wilgotne, coś w typie brownie owocowego z kremem… Spróbujecie?;) Składniki na biszkopt: 8 jaj 28 dag cukru
Domowe ciastasamo robimy w przypadku składników mokrych. Następnie składniki mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Na wierzch nakładamy kilka kropelek czekoladowych. Muffiny pieczemy w 200C przez około 20 minut. Studzimy na kratce. insertCookd("7c9e6899bc674da2418f73d9ce3e163d
Emcia PichciCiasto na spodzie z biszkoptów, z galaretką i owocami, czekoladową masą, oblane gorzką czekoladą. Inspiracją były ciasteczka Delicje - ale w wersji ulepszonej!:) Składniki: ok 200 g biszkoptów, 2 łyżki masła (w temp. pokojowej) 600 g malin, 3 galaretki malinowe, 800 g śmietany 30%, 300 g czekolady gorzkiej, łyżka żelatyny, 2 łyżki cukru, ok 2 łyżek kakao, Przygotowanie: Biszkopty kruszmy bardzo(...)lodówki na kilka minut. W tym czasie rozrabiamy galaretki w 1 200 ml gorącej wody oraz żelatynę w pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia. Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę - 200 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną
Lena Gotujesię więc z mamą? Torcik śmietanowo-kokosowy z truskawkami. Masa jest puszysta niczym puch, a biszkopty delikatne i wilgotne. Truskawki dopełniają wszystko. Idealnie wkomponowują się do tortu. Między ciastem a kremem jest warstwa truskawkowego dżemu. Biszkopt upieczony jest na miodzie. Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 05 szkl miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska 2 łyżki cukru 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)biszkopt nasączony herbatą a na nim rozsmarować 2 część masy kokosowej. Krem przykryć 3 biszkoptem nasączonym herbatą. Pozostały krem rozsmarować na bokach oraz wierzchu ciasta. Na wierzch i boki układamy truskawki. Posypujemy opcjonalnie posypka czekoladową. Dla wszystkich czytelników bloga mam 10% (na hasło: durszlak10) zniżki na zakupy w sklepie Manufaktura Wielkopolska
Kuchnia w oparachłyżeczki domowej przyprawy korzennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 30g czekolady mlecznej 30g czekolady gorzkiej 15g masła 3 łyżki (20g) drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do rondelka przełożyć masło, miód i powidła śliwkowe, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła i połączenia(...)szpatułką - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy (powinno zajmować około 2/3 wysokości keksówki) - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka - upieczony piernik wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu, również z formy - ostygnięty piernik udekorować polewą czekoladową - przygotować polewę: w rondelku zagotować wodę, nad parą
Smakołyki BerenikiMacie ochotę na czekoladowy sernik na kruchym spodzie? Zapewniam, że jest przepyszny. Częstujcie się, dziś moje kolejne 18- te urodziny ;) Torcika dostałam od męża i synów, ale to kupowany ( bo sama dla siebie nie piekę ), wiec zapraszam na ten sernik. Składniki: 1,5 szkl mąki 3 łyżki kakao ciemnego niecałe 1,2 szkl cukru 1 żółtko(...)sera 100 g masła 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka deserowej czekolady 5 dużych wiejskich jaj łyżka mąki ziemniaczanej 200 g śmietany 18% Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na min 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Podpiekamy ok. 10 minut. Czekolady rozpuszczamy w garnuszku razem
Z Majeczką w kuchninapełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków: 300 g maki pszennej 150 g masła 70 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można(...)kremu czekoladowego typu nutella 1 duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą) 1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki) garść dowolnych orzechów pokrojonych drobno Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto
Trzeci talerz