domu unosi się zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni! Składniki: 220 g mąki pszennej(...)dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane nerkowce i powidła śliwkowe. Masą wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki – u mnie wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem i dowolnymi bakaliami. Piekę w temp. 180 C przez
Zasmakuj KuchniCiasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka(...)łyżki zimnej wody na krem mleczny: 500 ml mleka 100 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g białej czekolady 200 g masła szczypta soli na krem czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej 100 g posiekanych orzechów (włoskich i laskowych) Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodawać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapóki co słodyczy nie jeść i wszystko co upiekę podsuwam dla Pana Męża. Tym razem padło na sernik. Miał być mokry i na czymś czekoladowym więc jest sernik na spodzie z brownie. Myślę, że ciasto bardzo smakowało! Składniki : Ciasto : * 250g masła * 2 tabliczki gorzkiej czekolady * 1 szklanka cukru * 3 łyżki kakao * 5 łyżek wody * cukier
Magiczne Życie Martywiaderka) 100 ml śmietany 30% (+ połowa ubitej śmietany z żelatyną ) masa czekoladowa ciemna: (wypełnieni do formy 24 cm) 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany 30% 650 g sera białego z wiaderka (+ polowa ubitej śmietany z żelatyną) wierzch: 200 g czekolady deserowej 100 ml mleka Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy(...)mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy. masa mango: Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm , wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. masa czekoladowa jasna: Czekoladę z chrupkami
Bon appetit mon amieproszku do pieczenia Składniki na masę serową : 90 dag twarożku kanapkowo- sernikowego Wieluń- Mój Ulubiony 6 jaj 20 dag cukru 20 dag masła 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasta : Miękkie masło połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać roztrzepane jajka, kakao, szczyptę soli Dokładnie połączyć składniki Wylepić dno wysmarowanej tłuszczem foremki
Proste Potrawymasła (temperatura pokojowa) 5 łyżeczek brązowego cukru 3 jajka szczypta soli Dodatkowo: dżem porzeczkowy lub krem czekoladowy cukier puder Wykonanie: Rozczyn: Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Wlać rozczyn i wymieszać łyżką. Dodać jajka i urabiać(...)podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto i urabiać je chwilę. Następnie rozwałkować na grubość ok 1cm. Szklanką wykrawać kółka, na każdym położyć łyżeczkę dżemu lub kremu czekoladowego. Złożyć każde kółko na pół i uformować pączki. Gotowe włożyć do papilotek muffinkowych, przykryć ściereczką
TrufelkowoKto nie lubi czekolady? Większość z nas uwielbia słodkości, szczególnie te czekoladowe. Wiemy, że słodycze nie są zdrowe, mimo to apetyt na czekoladę dopada nas bardzo
Tajemnice SmakuDietetycznie nie będzie :)... Ciasto jest ciężkie, wilgotne i „zakalcowate” a przede wszystkim baaardzo czekoladowe. Solony karmel nieco przełamuje słodycz wypieku. Idealny z filiżanką espresso :) Przepis Nagelli Lowson z moimi modyfikacjami. Składniki: 280g masła 280g gorzkiej czekolady 4 jajka M lub 5 jajek L 260g cukru 170g mąki pszennej łyżeczka soli solony karmel: 180 g cukru 1 łyżka miodu(...)gorzkiej czekolady Sposób przygotowania : Mąkę wymieszać z solą, następnie przesiać i odłożyć. Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. W drugim naczyniu lekko roztrzepać całe jajka z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać i przelać do formy o wymiarach 25cm
Pyry na Gazmasła budyń waniliowy 2 cukry migdałowe 400 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu) 100 g płatków migdałowych Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/gorzkiej 100 ml śmietanki 30% łyżka wódki Sernik Migdałowy z Marcepanem - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się(...)sernika. Delikatnie dociskamy. Migdały podprażamy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu - studzimy. Polewa czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę, wódkę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Przygotowaną czekolada polewamy wierzch ciasta, wyrównujemy i po chwili posypujemy prażonymi migdałami. Moje posty
Słodka StronaKiedy padło hasło ciasto z gruszkami , w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)rozbrajanie dyni, póki więc nie przerobiłam wszystkiego na mus, istniała możliwość innego wykorzystania. Tu bowiem dynię ściera się na tarce o drobnych oczkach, odciska, i taką dodaje do ciasta. W tym miejscu pragnę Was przestrzec - uważajcie! Ja sobie, razem z dynią, starłam kawałek kciuka. Nie jest to najprzyjemniejsze doświadczenie, nie chcecie go przechodzić. Uwierzcie mi na słowo. (Swoją drogą, kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia, na nim niewielkie obciążenie (np. zeszyt). Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 75 ml śmietany 30% Polewę przygotować i wyłożyć na wierzch ciasta przed samym podaniem, już po tych kilku dniach, gdy placek musi "przezimować" w lodówce ;) Kremówkę podgrzać, doprowadzając ją prawie do wrzenia, zdjąć
Domowa cukiernia Ewyciasto, które nie wszystkim będzie smakowało ;) Jest bardzo słodkie, z masą z mleka w proszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)proszku i nadal ucierać, do gładkości. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewą polać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce, wyjąć około 2 godziny przed planowanym podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydziś ogromne wrażenie robią na mnie duże, okrągłe, mega czekoladowe ciastka sprzedawane w sklepach i na stoiskach z ciastami. Nie mogło zabraknąć ich również u mnie! Inspiracją był ten przepis i powiem Wam, że ciastka są wyborne! Charakteryzują się tym, że podczas pieczenia rozlewają się na boki. Pamiętajcie więc, by kładąc ciastka na blaszkę zachować duże odległości między nimi
Nastoletnie Wypiekanieoleju * pół szklanki zimnej wody * 3 łyżki kakao Masa serowa : * pół kg serka twarogowego * pół szklanki cukru pudru * budyń czekoladowy * pół tabliczki mlecznej czekolady *opcjonalnie biała czekolada do polania ciasta Przygotowanie : Białka ubić z połową szklanki cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru. Dodać olej i całość przelać do białek. Przesiać mąkę, kakao
Magiczne Życie Martyplastry ananasa z puszki rozdrobnione orzechy polewa czekoladowa Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni. Wszystkie produkty sypkie dokładnie wymieszać w misce. W 1/2 szklanki soku rozmieszać budyń, resztę zagotować w małym rondelku. Do gotującego się soku wlać rozmieszany budyń, gotować do zgęstnienia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Sypkie składniki ciasta wymieszać w misce.Jajka zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym(...)ubitej masy dodawać po łyżce budyniu. Opcjonalnie można pokroić 3-4 plastry ananasa w kostkę i dodać do kremu. Wymieszać łyżką. Blat ciasta posmarować kremem, przykryć drugim. Najlepiej to robić w kwadratowej tortownicy. Wierzch polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Polewa: 1/4kostki masła, 2 łyżki wody, 1/2 szklanki cukru, 2-3 łyżki kakao, podgrzać w rondelku, na małym ogniu cały
gotuj ze mną