przytulność, do której kawa komponuje się najlepiej. Zanim wpadniemy z zimowo-świąteczny szał, usiądźmy w ulubionym miejscu, weźmy głęboki oddech wdychając zapach kawy i aromat ciasta, a potem rozkoszujmy się każdym kęsem z czekoladowymi drobinkami :) Wciąż jeszcze jesień! Korzenny chlebek bananowy z czekoladą Potrzebujesz: 400g obranych, przejrzałych bananów 200g brązowego cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki(...)jaja i wymieszaj bardzo dokładnie do całkowitego połączenia. 5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 175*C przez 65min lub do suchego patyczka. 6. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Smacznego! Spicy banana bread with chocolate Ingredients: 400g peeled, overripe bananas 200g brown sugar 1/2 teaspoon salt 1/2 teaspoon ground cardamom 1/2 teaspoon cinnamon 1/4 teaspoon ground
Kuchnia w Słońcu Skąpanakwaskowatymi malinami rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy 26 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladowe ganache: 300 ml śmietany kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła(...)minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce. 2. Czekoladowe ganache: Śmietanę wraz z masłem podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić. 3. Jeszcze ciepłe ganache wylać na spód kruchego ciasta. Tartę schłodzić 2 godziny w lodówce. Kiedy czekolada się zetnie, udekorować ciasto malinami i oprószyć cukrem pudrem
Nastoletnie WypiekanieNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu
w kuchni i w ogrodziekokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką
Fabryka pomysłówtortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, agrest 3/4 kg, polewa czekoladowa - w opisie, kruszonka - w opisie jajka, miękka palma, cukry ubić mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia - rozdzielić ciasto, dać agrest KRUSZONKA(...)mniejsza foremka jest już upieczona, jeśli patyczek suchy to wyjąć z piekarnika i dalej piec tortownicę POLEWA: polewę czekoladową wyjąć z torebki do miski, dać 1 łyżkę śmietany 18% i nad gotującą się wodą wszystko wymieszać i polać ciasta ciasto jest po prostu tylko smaczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo czekoladowe. Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Składniki: 150 g migdałów 400 g gorzkiej czekolady 25 g kakao 250 g drobnego cukru trzcinowego 250 g masła 1 łyżka mielonego imbiru 6 jajek lukier: 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 50 g kakao(...)wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ściągnąć garnek z ognia, wmieszać imbir i zmielone migdały a następnie po 1 żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. metalową łyżką wmieszać do ciasta delikatnie trochę piany żeby rozrzedzić ciasto, a następnie delikatnie wmieszać resztę piany. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 - 35 minut, aż wierzch ciasta
Mama GotujeWyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim
Gotowanie-ukWyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim
Gotowanie-ukCzekoladowa karpatka – równie pyszna jak tradycyjna! Składniki Składniki na ciasto Mąka tortowa 200g Woda 1 szklanka Masło pół kostki (125g) Jajko 5 średnich jajek Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kakao 2 pełne łyżki Składniki na krem Mąka tortowa 4 łyżki z górką Mąka ziemniaczana 4 łyżki z górką Jajko 4 średnie jajka Mleko 750ml […] The post Karpatka czekoladowa
Kulinarne PrzebojeŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka
Szalona Kuchnia EwelinyBabki i mazurki to chyba najbardziej popularne ciasta wielkanocne. U mnie bardzo rzadko piecze się mazurki, dlatego postanowiłam to zmienić. Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky to zaskakujące połączenia cienkiego sernik z dodatkiem rodzynek i kremu czekoladowego z dodatkiem alkoholu. Jedliście kiedyś takie pyszności? Czas wykonania(...)ziemniakami 3. Dodać cukier i żółtka 4. Dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki 5. Delikatnie połączyć ciasto z białkami 6. Przełożyć masę na wysmarowaną formę 7. Upiec cienki sernik 8. Przygotować krem czekoladowy 9.Do śmietanki dodać cukier puder oraz masło 10. Całość rozpuścić i doprowadzić do wrzenia 11. Ściągnąć z gazu i dodać czekoladę 12. Do rozpuszczonej
KuchniaWeDwoje.plwysmarowania tortownicy 50 g gorzkiej czekolady 175 g cukru szczypta soli 1 jajko (od szczęśliwej kurki) 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasto druga warstwa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 g mąki 4 jajka 200 g cukru masa: 350 g serka mascarpone(...)masłem w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudź i wymieszć z mąką. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z masą czekoladową. Przelać masę do tortownicy na wierzch pierwszej warstwy . Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec ok. 25 minut. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić na 2 godziny do ostygnięcia. Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie
pieprzny smaczekCudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser? Wątpię! Deska dębowa to pracownia Spod Hebelka Składniki: Na około 12 sztuk: 1 szklanka mąki tortowej-używam zawsze Młynomag 4 duże jajka 100 g masła 150 g gorzkiej czekolady 60% kakao(...)masę z czekoladą, miksując na wolnych obrotach dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę tortową. Ciasto wyłożyć na papierowych papilotek na muf finki do ¾ objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*c i piec około 20 minut lub do suchego patyczka. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować muffinki, posypać tartą czekoladą. Można też polać sosem czekoladowym. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsłodkim wypieku, ale głęboko wierzę, że to nie jej ostatnia rola i będzie dalej rozwijać swoją karierę w kuchni. Na dodatek jest niemalże niewyczuwalna w cieście i razem z bananami tworzy kremowy, aksamitny, czekoladowy spód bogaty w wiele wartości odżywczych. A wszystko dopełnia przepyszny krem jaglany z masłem migdałowym i gruszkami w miodzie. No nic tylko zajadać. Składniki: fasolowe brownie(...)soli i chwilę ubijamy za pomocą miksera ręcznego. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy gęstą masę z fasoli i bananów. Dalej dodajemy pozostałe składniki: cukier trzcinowy, kakao, kawa. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piernika, a następnie
Kuchnia Ellieczekoladowy: 400 ml śmietany kremówki 30/36% 25 dag serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana(...)utracić puszystości ciasta. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu. Krem czekoladowy: Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem tortu
Wanilia i Kardamon