Witajcie :) Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika. Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. Ciasto jest lekkie i delikatne, do niedzielnej kawki
Sama słodycz i szczypta chilinaturalny świeże owoce (u mnie truskawki i borówki) opcjonalnie świeża mięta Sposób przygotowania: Makaron gotujemy tak, aby był al'dente (zarówno czekoladowy jak i kokardki, ale w osobnym garnkach). Na talerzu formujemy buzię - ja położyłam obręcz do wycinania ciasta na pierogi i wlałam jogurt do środka, dzięki czemu uzyskałam równomierny, okrągły kształt. Powyżej jogurtu z czekoladowego makaronu układamy "włosy", które
Kolorowy Przepisowniktakiego założenia. Przyznam, że codziennie muszę zjeść coś z nutą słodyczy takie przyzwyczajenie ale nie pociagają mnie cukierki czy batoniki tylko ciasto swojego wypieku.W związku z tym, że dzięki moim córką;) mam trochę zapasów czekolady i ulubionego kremu czekoladowego nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwa smaki. Placek jest bardzo smaczy i oczywiście mega czekoladowy dla mnie bomba
Kubki smakuSmażenie, tłuczenie kotletów, miksowanie ciast czy nawet jak pieczemy ciasta on potrafi usiąść przed piekarnikiem i obserwować co się w środku dzieje :) Wszystko dla niego jest niesamowicie fascynujące! Trochę nas nie było, więc mamy całkiem sporo zaległych przepisów, które uparcie czekają na dodanie! I dziś możemy Was zaprosić na pyszne czekoladowe mufinki! Są wspaniałe, mocno czekoladowe i wilgotne! Przepis(...)jajka) wraz z cukrem. Wymieszać zawartość obu misek - suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do ich połączenia. Następnie dodać 3/4 posiekanej czekolady i wmieszać w masę. Nakładać ciasto do foremek do pieczenia muffinek wyłożonych papilotkami, następnie posypać pozostałą czekoladą. Piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Ps. Piekliśmy muffinki z połowy podanej porcji i wyszło
Plate of JoyJakiś czas temu publikowałam mój sprawdzony przepis na czekoladowy jabłecznik z budyniem , a dziś przyszedł czas na waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam! Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem 3 szklanki mąki krupczatki
Rozpustne gotowanieTRADYCYJNA BABKA MARMURKOWA WANILIOWO-CZEKOLADOWA Jedna z najsmaczniejszych jakie upiekłam. Szczerze polecam ten przepis :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( 1,5 szklanki dla tych co wolą słodsze wypieki) 4 duże jajka pół łyżeczki ekstraktu z wanilii pół szklanki mleka 120 g gorzkiej(...)przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy
Calzonella.comsmaku duży kubek jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 2 opakowanie herbatników pełnoziarnistych Petit Beurre CUKRY NYSKIE 1 opakowanie kakaowych herbatników Petit Beurre CUKRY NYSKIE Dodatkowo: wiórki czekoladowe na wierzch Wykonanie: *Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. * Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do jabłek, doprowadzamy do wrzenia a następnie(...)Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy jogurt grecki, wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy. * Masę jogurtową wylewamy na ciasto, przykrywamy z wierzchu kolejną warstwą herbatników, posypujemy pokruszonymi wiórkami czekoladowymi, odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą
Z Majeczką w kuchniTrupa się nie reanimuje, tylko zakopuje i pali po nim ciuchy. Pewnie się zastanawiacie, co ma czekoladowy biszkopt do zrywania zaręczyn? Otóż ten wysłannik piekieł, mój niedoszły na szczęście mąż, na odchodne oświadczył mi, że jestem beznadziejną gospodynią, bo umiem tylko 4 ciasta piec, a jego mamusia umie wszystkie. Oooooo! Nagle trafił mnie szlag, a furia zalała me lico(...)słodkie śliwki i pokruszony ten kawałek biszkoptu, który odcięliśmy. Można dodatkowo posypać orzechami i płatkami migdałów. To jak będzie wyglądało ciasto zależy od waszej inwencji twórczej. Tort jest prosty, rustykalny i fajnie wygląda. Smacznego! Post Biszkopt czekoladowy z bitą śmietaną i owocami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenkieliszek spirytusu, Dodatkowo: 50ml mocnej kawy parzonej, krokant z orzechów laskowych BARIMA z Cukieteria.pl , czekoladowe kuleczki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na tortownicę (śr.24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony(...)dodaję zimną masę jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Dokładnie ucieram. 4. Połowę masy wykładam na biszkopt, wyrównuję. Na masie układam ciasto wafelkowe. Pozostałą masą smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu obsypuję krokantem orzechowym. Wierzch tortu dekoruję czekoladowymi kuleczkami
Tradycyjna kuchnia Kasijuż przy wielkanocnym stole na którym królują mazurki. Udekorowane z polotem mazurki stwarzają wiosenną atmosferę i pięknie ozdabiają wielkanocny stół. Mały kawałek mazurka czekoladowego podany do kawy lub herbaty to ukoronowanie świątecznej uczty Ciasto · 350g mąki orkiszowej · 150 g cukru
Kulinarne pyszności MolkiCzas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 5 hr Biszkopt x 2 4 jajek 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej(...)upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Do wykonania tortu, potrzebujemy dwa takie biszkopty. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy
Wędrówki po kuchniorzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy raj dla miłośników słodkich wypieków. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt(...)niej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno. Piec 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, gdy przestygnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Całkiem zimny przekroić wzdłuż na dwa blaty. Krem Czekoladowy: Śmietanę podgrzać
Wanilia i Kardamongliniaste ciasto, a właściwie zakalec tak dobrze regeneruje. Najgorszym pomysłem na jaki mogłam wpaść, to upieczenie tego ciasta wieczorem. Takie ciepłe brownie jest po prostu oszałamiająco dobre. To absolutnie uniemożliwia pozostawienie go do rana w nienaruszonym stanie. Przyznam się otwarcie, że mój czekoladowy nałóg obudził mnie w nocy i poszłam po jeszcze jeden kawałeczek... No dobra dwa. Ale malutkie(...)przełożyć do rondla. Masło pokroić, dołożyć do czekolady. Rozpuścić razem na minimalnej mocy, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać z łyżką alkoholu. Dodać do czekoladowej masy, wymieszać. Następnie dodać mąkę, migdały, sól i kakao. Energicznie wymieszać, żeby ciasto było jednolite. Na koniec do masy wmieszać wiśnie (część można odłożyć i rozsypać na wierzchu ciasta). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez
Pełny talerzczasami gdy mi się nic nie chce a ogólnie wszystko jest do kitu. Roboty przy nim mało a smak wyborny, no i czekoladowy. Taki trochę poprawiacz humoru na jesienne dni. Przepis pochodzi ze książeczki "Domowe ciasta i ciasteczka" autorstwa Ilony Dąbrowy i Kingi Ośmyckiej - mam ją od wielu lat i jest już mocno wysłużona a z tego przepisu
Smaczna Pyzaśmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto: 175g mąki pszennej, żółtko, 2 łyżki cukru, 130g masła lub margaryny, 35ml zimnej wody, szczypta soli, 200g kremu czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę(...)cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm. Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st. Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone
Z miłości do słodkościciasto, które robi wrażenie na gościach, bo wydaje się bardzo "bogate". Cytrusowy smak mandarynek i budyniu fajnie równoważy smak słodkiej śmietany i czekoladowych herbatników. Polecam na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy na imieniny! Dla kogo: dla szukających ciasta, które zachwyci gości dla mających puszki mandarynek dla fanów cytrusowych smaków Składniki na ciasto: 6 jajek 120g cukru łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
Mania Wypiekaniaciasto idealne do kawy. Wygląda rewelacyjnie, smakuje pysznie, a pracy przy nim niewiele. Delikatna masa z kaszy manny przełożona herbatnikami, oblana polewą czekoladową i posypana wórkami kokosowymi tworzy niesamowitą całość. Polecam to szybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. składniki na formę 22 na 28 cm 450 g herbatników 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu kostka masła
Smakowite Dania