nadaje słodkiego smaku ciastu. Jeśli chcecie spróbować trochę innego piernika niż taki tradycyjny, to polecam Wam ten przepis. Przepis sam w sobie podobny do nieco do piernika marchwiowego, który jednak w smaku jest bardziej klasyczny. A przepis na niego wkrótce będzie dostępny na blogu. Piernik możecie serwować tak jak lubicie, bez żadnych dodatków lub z polewą czekoladową albo cukrem pudrem(...)wlewamy cienkim strumieniem olej. Dodajemy orzechy, żurawinę i dżem. Mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. Podajemy z polewą czekoladową lub cukrem pudrem lub samo 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/aromatyczny-piernik-jablkami-dzemem/ MieszamWGarnku Artykuł Aromatyczny piernik z jabłkami i dżemem pochodzi z serwisu Przepisy
Mieszam w Garnkumasą budyniową. Na wierzchu rozsmarowałam polewę czekoladową i lukier kawowy. Wybór więc był. Każdy zjadł po dwie sztuki, żeby wiedzieć które są smaczniejsze. A Wy, jakie lubicie najbardziej? A może macie jakiś inny, sprawdzony przepis na wspaniałe eklery.... Składniki na ciasto na 20 sztuk: 125 masła 250 ml wody 4 jajka(...)Składniki na lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki gorącej wody Składniki na polewę czekoladową: 100 ml śmietanki (30%) 100 g czekolady (gorzkiej) 10 ml mleka Wykonanie ciasta: Do garnka z grubym dnem wlałam wodę i dodałam masło. Po zagotowaniu wsypałam przesianą mąkę i dobrze wymieszałam uzyskując gładkie, lśniące ciast. Przełożyłam
Kuchnia u Krysicukru 3,5 łyżeczki żelatyny kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego Składniki na dekorację: płatki migdałowe (ok. 50g) 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie) Wykonanie ciasta: Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku). Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy. Zagnieć szybko(...)piekarnik do 200 stopni. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia (lub folię aluminiową) a na niego wysyp ryż, groch lub ceramiczne kuleczki. Piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia. Wykonanie wiśniowej masy: Do rondelka włóż wiśnie i wsyp cukier. Podgrzewaj czekając, aż wiśnie puszczą sok. Masa nie powinna się zagotować. Odlej pół szklanki soku wiśniowego
Mania Wypiekanianadzienie: 250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki kropelek czekoladowych dodatkowo: białko do posmarowania kolorowe jajeczka czekoladowe Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części (40 i 60%) i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wiekszą(...)foremkami do ciastek, wycinamy w nim kwiatuszki, bądź inne otworki. Przykrywamy masę serową, zlepiając rogi ciasta. Powstałe z wycinania ciasteczka, możemy ułożyć na brzegach. Całość smarujemy białkiem i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie dekorujemy czekoladowymi jajeczkami. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z ricottą i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę(...)Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia. Kroimy na kawałki nożem z ząbkami. Każdy kawałek smarujemy kremem czekoladowym (można użyć też rozpuszczonej czekolady) i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Brownie
Ciastkozercyserem, z nieznanych mi powodów nazwane Izaurą. Mięciutki, kakaowy murzynek skrywający kremowe, serowe serce. Jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż jest proste w wykonaniu i zawsze zachwyca! Polecam! Składniki na ciasto Izaura, czyli na murzynka z serem na foremkę o wymiarach 125 g margaryny 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 szklanki wody 2 jajka(...)wykładam na masę serową), wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem), studzimy. Zimne ciasto wyjmujemy z formy, układamy do góry nogami :) wierzch polewamy polewą czekoladową, dekorujemy posypką i gotowe
Rozpustne gotowanienasze i naszych znajomych, do których zawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać. Jedna mała uwaga: ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde, głównie spód i polewa czekoladowa, więc żeby łatwiej się je kroiło, najlepiej jeśli postoi z 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Ale nie wiem czy wytrzymacie, aby tyle czekać(...)kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka 3/2 % 100 ml śmietany kremówki 36% 450 g mleka w proszku 250 g masła 220 g cukru pudru SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 200 g mlecznej czekolady 70 ml śmnietany kremówki 100 g orzechów laskowych DODATKOWO: 1 puszka masy kajmakowej (510 g) WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o wymiarach 21-22 cm wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonyjedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe do góry nogami Składniki: forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm Masa czekoladowa 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła, u mnie solone + 3 łyżki 3 łyżki kakao 2 jajka(...)Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry
codojedzeniaCzekolada...przyjaciółka Kobiety :) Moja przyjaciółka :) Dzisiaj chciałam Wam przedstawić bardzo proste w wykonaniu i szybkie ciasto jakim jest brownie. Miałam przyjemność kosztować w takiej wersji tego czekoladowego "lekarstwa" (miało to miejsce w szpitalu) w wykonaniu Marcina. Zakochałam się. Żeby nie było, że w Marcinie, bo mój Mąż by mi głowę urwał, ale właśnie w tym cieście. Modyfikacją są dodatki
ChilliJemyLekki biszkopt na bazie budyniu czekoladowego, do tego masa serowa z pistacjami to istna poezja smaków w sam raz na wielkanocny stół. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń czekoladowy firmy Gellwe 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao firmy Gellwe 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 g serka naturalnego 3 ugotowane żółtka 100 g miękkiego masła(...)firmy Targroch 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach. 3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem. 4. Masło ucieramy z cukrem
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyupiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml piwa Guinness(...)grudek. W osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy mieszankę do masy piernikowej i ucieramy wszystko na gładkie ciasto. Przelewamy całość do przygotowanej formy i pieczemy przez 45 min. ( do suchego patyczka). Ostawiamy do ostygnięcia, można polać polewą czekoladową. Przepis pochodzi z książki Nigella Lawson "Kuchnia,przepisy z serca domu" Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Gotową nutellę przelałam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam je i po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby nutella zastygła. W ten oto łatwy sposób uzyskałam bardzo smaczny czekoladowo - orzechowy krem, idealny do kanapek, naleśników, placków, ciast i innych deserów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na nutellę śliwkową. Przepis znajduje się na moim blogu pod tym linkiem
Waniliowe Improwizacjemasła 150ml słodkiej śmietanki 30% szczypta soli skórka starta z połowy pomarańczy Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ja wraz z masłem. Mus czekoladowy z wiśniami -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikMiało być brownie z buraków, ale kolor wyszedł mało czekoladowy, bo bordowy, więc nie śmiałam nazwać tego ciasta brownie. W smaku i konsystencji jednak bardzo je przypomina. Jest to mój ostatni hit kulinarny, rodzina się codziennie domaga pieczenia tego ciasta. Z radością to czynię i również na tym korzystam. Takim wypiekiem to nawet anemię można zwalczać, hehe
Jeść, by żyć w zdrowiu