wyglądało. Pomyślałam, że jak się schłodzi w lodówce to ten efekt zniknie. Ale nie zniknął. Na ostatnią chwilę ściągałam masę z ciasta i zastąpiłam ją bitą śmietaną, na której z kolei nie chciała się zbytnio trzymać polewa czekoladowa, która dla bitej śmietany okazała się zbyt ciężka. Stąd efekt taki jak na zdjęciach Koniec końców ciasto gościom smakowało, zresztą mi również
Relaxtimepieczenia, dodać do masy i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Ciasto przecinamy na pół tak, aby powstały dwa krążki i nasączamy rumem i przekładamy konfiturą. Polewa czekoladowa 180 g śmietany 30% 180 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 50 g masła zamrożonego Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Biały fartuszekmleka cukier według własnego smaku 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia posypka czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w miseczce i zmiksować na gładko. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto na patelnię łyżką. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub posypką czekoladową. placki z serem ricotta
O kuchni z uczuciemPiątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus . Zostały przetopione kilogramy czekolady, a
Niezły MłynekKochani dzisiaj pudding czekoladowy z ryżem, na pewno każdy jadł ryż ze śmietana i cynamonem na deser, kiedyś to był rarytas jednak często sięgamy po niego
Niezły MłynekDziś coś wyjątkowego dla wszystkich miłośników połączenia bananów z czekoladą…. Ale nie, nie będzie to deser, czy ciasto, a naleśniki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie lub obiad czy kolację:) Naleśniki dla prawdziwych łasuchów. Na słodko. Z kremem orzechowo-czekoladowym i bananami. I o ile te podawane na zimno są pyszne i pewnie wiele osób zna takie połączenie(...)łyżki oleju Dodatkowo: 2 łyżki masła ok. 100 g orzechów laskowych 2-3 banany krem czekoladowo-orzechowy do smarowania cukier puder Diamant Do garnuszka wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 30 minut, po tym czasie, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki
Smaki Na Talerzuzasmakuje i chętnie będziecie sięgać po ten przepis:) Składniki: ciasto: 1 kg sera na sernik 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe przyprawa do sernika 1/2 szklanki rodzynek masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa) beza: 6 białek 4 łyżki cukru Przygotowanie: Dwa jajka(...)gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj kajmakiem / polewą czekoladową i rodzynkami. Smacznego
Zasmakuj KuchniPyszne ciasto , trochę podobne do sernika na zimno. Można zamiast malin użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki : * 3 tabliczki białej czekolady * szklanka płatków kukurydzianych * kilogram gotowego sera do serników * 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru * pół kilograma malin * 2 galaretki malinowe(...)rozpuścić w jednej szklance wody. Zimne kremówki ubić z cukrem pudrem. Serek zmiksować z rozpuszczoną galaretką, dodać maliny i kremówkę. Zmiksować i wylać masę na czekoladowy spód. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroić w kostkę. Można ozdobić według własnego pomysłu
Magiczne Życie Martyzdrowiej! :) Ciasto delikatnie słodkie, z wyraźnym akcentem truskawkowym, proste, a przy tym apetycznie się prezentujące :) Oczywiście, zachęcam do wypieku! Spód: * mąka pszenna- 1 szklanka * masło- 100 g * jajka- duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 1/3 szklanki * dżem truskawkowy- 1/3 szklanki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Dodatkowo: * galaretka truskawkowa- 2 opakowania * gorąca woda- 800 ml * truskawki- do ozdoby * mini rurki czekoladowe(...)wodzie, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (galaretka powinna mieć konsystencję stałą, ale nie ściętą zbyt mocno). Galaretkę rozdrobnić i przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki. Ozdobić truskawkami oraz czekoladowymi rurkami. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktu: * mini rurki czekoladowe- Słodki Świat
Kraina Miodem Płynącamąki i z cukrem. Fuj fuj fuj (a takie smaczne!). I… jest! Sernik czekoladowy, na czekoladowo-orzechowym spodzie :D Rozpływa się w ustach i jest pyszny! W całości z niskim ig, do tego niskowęglowodanowy :D Jeden kawałeczek i jest się pełnym (chociaż pewnie pochłonęłabym ¼ ciasta na raz, taki jest smaczny :D) Przepis, którym się inspirowałam, znalazłam tutaj klik . Wymagał paru(...)spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy i kakao, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez 10 minut. Teraz pora na masę twarogową. Jeśli dokładamy kawy do twarogu (czyli robimy sernik czekoladowo-kawowy
Jak gotować i nie zwariowaćmaślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru(...)lekkiego stężenia. Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie ciasta: Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamondowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały lekko migdałowy posmak(...)wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy
Mia Cucina Sofietacukier puder do smaku do śmietany żelatyna- 2 łyżki pół szklanki wiórek czekoladowych 2 banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na muffinki. Pieczemy 15 minut(...)Studzimy * Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukru pudru wg uznania do smaku, dodajemy wiórki czekoladowe,które wcześniej kruszymy, mieszamy. Małymi strużkami wlewamy żelatynę, mieszamy. * Banany przekrajamy wzdłuż na połowę.Następnie kroimy na mniejszą kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce wykładamy masę, formujemy ją w kształt kopca. Posypujemy pokruszonym ciastem. Postępujemy
Z Majeczką w kuchniponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie, cytrusy, orzechy. Ten piernik będę powtarzać nawet w ciągu roku. Szybko się go robi i można go efektownie udekorować bakaliami. Koniecznie musi być z powidłami ze śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski(...)ciasto. Pieczemy około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, ze śmietanką, masłem. Gotową polewą dekorujemy piernik. I póki jeszcze polewa nie zastygła dowolnie dekorujemy bakaliami. Piernik zachowuje świeżość przez cały tydzień. piernik czekoladowy
Bon Appetit Małgorzatybyłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś ciasteczek. Oto przepis na ciasteczka migdałowo-czekoladowe. Ciasteczka migdałowo-czekoladowe Składniki: 100-120g mąki pszennej + mąka do oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta 50g margaryny 40g cukru 1 żółtko 20g czekolady deserowej 10-15g migdałów 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie(...)piekarnika) - po upieczeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka są kruche, mocno czekoladowe (zwłaszcza, jeśli posiekamy czekoladę na dość duże kawałki), do tego w każdym znajduje się dużo chrupiących kawałków migdałów. Z podanej ilości składników wychodzi 30-35 ciasteczek, w zależności od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto. Warto pamiętać, że należy robić to dość delikatnie, żeby wałkiem nie rozgnieść kawałków
Smakołyki Berenikinaczynie z masą serowo-czekoladową i pieczemy przez 15 minut w kąpieli wodnej. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 160 st C i pieczemy kolejne 15 minut, po tym czasie całkowicie wyłączamy temperaturę i pozostawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy wypiek. Studzimy całkowicie . 5. Gdy ciasto jest wystudzone wywracamy(...)cukier waniliowy i rozrobioną w łyżce wody żelatynę . Całość chwilę mieszamy. Czekolada stanie się błyszcząca i gęsta. Lekko studzimy. 7. Natychmiast polewamy nią ciasto uważając by nie była zbyt gorąca . Posypujemy karmelem i czekoladowymi wiórkami
vaniliowoczekoladowapół. Do jednej dodajemy brzoskwinie, do drugiej zaś czekoladowy krem i bakalie. Masę układamy pomiędzy herbatniki a wierzch polewamy czekoladową polewą. Z podanego przepisu wychodzi duża, podzielna blacha pyysznego ciasta, któremu nikt się nie oprze Piecząc je wydawało mi się, że ciasto będzie przesłodzone, ale myliłam się – wyszło idealne
Marta Gotuje