Teraz ja często piekę to ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem i obskubuje bezy tak samo jak ja kiedyś...:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek zapach waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny
Blondynka Gotujewysmarowane powidłami śliwkowymi (u mnie domowej roboty) z bezą i orzechami włoskimi. Jeśli w świątecznych planach macie jedynie ciasta to polecam przygotować coś drobnego, czym zawsze będzie można się poczęstować przy stole. Te ciasteczka nadają się do tego, jak żadne inne! Składniki: (na ok. 30 sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego, schłodzonego masła 2 szkl mąki(...)żółtka Beza: 3 białka w temperaturze pokojowej 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: powidła śliwkowe, polecam domowej roboty garść obranych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować
Nastoletnie Wypiekaniebananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie, na pewno nie wyjdzie Wam placek, a coś na rodzaj brownie. Na koniec polecam ciasto posypać cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzikiem
zdrowo i aktywniebananowe ciacho z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą. Przygotowanie: 10 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie/Średnie Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. A dzisiejsza wersja jest dodatkowo mocno czekoladowa i z dodatkami chrupiących orzechów. Ja wykorzystałam ulubione orzechy nerkowca, ponieważ są słodkawe i do takiego ciasta pasują w sam raz. Możecie oczywiście dodać inny rodzaj np. włoskie(...)mąki, ja tym razem postawiłam na wersję bez glutenu i dałam mąkę gryczaną oraz ryżową. Tak jak widać na zdjęciach, ciasto nie wyszło mega wysokie, właśnie ze względu na rodzaj mąki, która jest dość ciężka. Jednak spokojnie, na pewno nie wyjdzie Wam placek, a coś na rodzaj brownie. Na koniec polecam ciasto posypać cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzikiem
Zdrowie i pysznie na talerzuczęść ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. 2. Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto delikatnie przyklepać palcami, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Kruche ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około(...)wystudzony spód ciasta wyłożyć piankę budyniową i równomiernie ją rozprowadzić. 5. Rabarbar dokładnie umyć, a następnie powycierać za pomocą ręczników papierowych. Rabarbar pokroić w mniejsze kawałki. Następnie owoce dość ciasno poukładać na budyniowej piance. 6. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta kruchego. Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około
Gotuj z PrezesemJej wysokość Pavlova, beza Pavlova, tort Pavlovej – deser niezwykle efektowny godny najlepszego cukiernika. Przygotowanie Pavlovej jest tak na prawdę bardzo proste, wystarczy przestrzegać kilku zasad
Słodki BlogCiasto waniliowe, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto można podzielić na dwa, do jednej dodając, np. łyżkę kakao lub masła orzechowego i na przemian wylewać je do formy. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jeśli zostaną grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można polać lukrem
Zasmakuj Kuchniwszystko przetestowałam osobiście i mogę Wam szczerze polecić ten oszukany sernik bez dodatku sera za to z dodatkiem wiórków kokosowych i kruchego ciasta :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " Smaczny kąsek ") Kruche ciasto: 450 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek 250 g zimnego masła Masa(...)śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) ok. 180-200 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wyrobić rękoma na kruszonkę, a z kruszonki wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię
Simply FoodKRUCHY SPÓD: Wszystkie składniki miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C, bez termoobiegu. Zimne ciasto układamy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większy). Odklejamy folię i razem z papierem przenosimy do formy (można położyć(...)dodajemy wodę. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy 15 minut (u mnie najmniejsza moc małego palnika). Przez pierwsze 2 minuty kilka razy mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), później gotujemy bez mieszania. Na 5 minut przed końcem gotowania, kiedy karmel zacznie brązowieć, można kilka razy potrząsnąć rondelkiem. Dolewamy śmietankę i dodajemy masło. Zagotowujemy i gotujemy 10-12 minut, aż karmel się
cool and mintySezon borówkowy u mnie w pełni. Bardzo lubię piec ciasta z tymi owocami, bo zawsze wychodzą pyszne i do tego pięknie się prezentują na talerzu. Tym
Healthy food explorerkonsystencji. Należy do tych serników ciężkich. Jeśli lubicie takie smakołyki to zapraszam po przepis. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce Ciasta. Są tam przepisy na serniki gotowane, pieczone i bez pieczenia. Zapraszam i polecam. Spód 150 g herbatników 100 g masła Masło roztopić, a ciastka dokładnie zmiksować, a następnie wymieszać z roztopionym masłem(...)zmiksować, ale krótko. Wlać masę serową na upieczone i wystudzone ciastka. Piec sernik przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C , a następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec około 1 godziny. Wyłączyć piekarnik, ale sernika nie wyjmować. Poczekać aż piekarnik ostygnie. Po tym czasie wstawić ciasto do lodówki najlepiej na całą
O kuchni z uczuciempiec w 180-190 stopniach przez 50-55 minut Z podanej ilości składników upiekłam ciasto w foremce o wymiarach 200x110x75, nalewając masę do połowy formy. Moje ciasto dyniowe dzięki dodatkowi cynamonu jest cudownie aromatyczne, dynia nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna w smaku, choć widać ją w strukturze ciasta i sprawia, że jest ono wilgotne i zwarte. Takie korzenne ciasto(...)dynią można również wykonać bez pieczenia jej w piekarniku, a dodając surową startą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę. Myślę, że wrócę jeszcze do przygody z ciastami dyniowymi w kuchni i jej efekty zamieszczę tutaj
Smakołyki Berenikifalse false false PL X-NONE X-NONE Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm Ciasto: 400g mąki 200g masła 120g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki amoniaku Beza: 6 białek 150g drobnego cukru Szczypta soli Krem: ½ litra mleka 2% 4 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Ziarenka(...)duży słoik powideł śliwkowych 50ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, następnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem, smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Beza: Białka ubijamy. Do lekko spienionych dodajemy szczyptę soli, a następnie, do ubitych już białek powoli dodajemy
Kuchnia w czekoladzie