, kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego Składniki na bezę: 2 duże białka 110-120 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do ozdobienia konfitura z czarnej morwy, najlepiej z całymi owocami (jest do kupienia m.in. w tureckim sklepie ) Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną(...)folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygotowanie bezy Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianą będzie już dość sztywna
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren(...)rozklejać podczas pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach, przykryć ściereczką do napuszenia (około 2o min). Jajko rozmącić z dwiema łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej
moj przepis nawyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren(...)rozklejać podczas pieczenia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach, przykryć ściereczką do napuszenia (około 2o min). Jajko rozmącić z dwiema łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej
moj przepis nawyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren(...)Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach, przykryć ściereczką do napuszenia (około 2o min). Jajko rozmącić z dwiema łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko
moj przepis nawyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ja zawsze miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren(...)Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w 2 cm odstępach, przykryć ściereczką do napuszenia (około 2o min). Jajko rozmącić z dwiema łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko
moj przepis naKiełbaska na gorąco? Czemu nie! Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :) Składniki: 4 szt. kiełbasy parzonej, 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml wody, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier(...)ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy. Kiełbasę w cieście pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną w plasterki. Smakuje również na zimno
Moniki Smakołykiwanilią oraz mąkę kukurydzianą, mieszam do połączenia, odstawiam na bok. Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na okrąg pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na stolnicy. Ciasto układam na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek wykładam owoce zostawiając wolne brzegi ciasta, które następnie zawijam na owoce, do środka. Brzegi smaruję żółtkiem, robię(...)pędzelkiem. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Tak przygotowane ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 35 minut. Na wystudzone ciasto układam posiekane truskawki i posypuję cukrem pudrem. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White(...)szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte rogale i bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym
mojewypiekiinietylkoRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White(...)szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte rogale i bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym
mojewypiekiinietylkoczekoladowych herbatników, albo oreo bez kremu. Składniki na 11 sztuk: Babeczki 12szt.: 220 g mąki 40 g ciemnego kakao 100 g - 120 g cukru ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(opcjonalnie) szczypta soli 190 ml (¾ szklanki) maślanki 125 ml (½ szklanki) oleju 1 jajo ½ łyżki octu winnego Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami(...)mąkę z kakao, cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, kawą i solą. W drugiej misce roztrzepać rózgą maślankę olej jajo i ocet. Wymieszać do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych, szybko wymieszać (lub krótko zmiksować), tylko do połączenia składników. Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec ok 20 minut w 180°C bez termoobiegu. Wystudzić na kratce. Dekoracja: 200 g kajmaku
Pełny talerzłyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką do pieczenia formy. Boki(...)Przygotować bezę kokosową: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec, nie przerywając ubijania dodać stopniowo cukier puder i wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Pod koniec dodać wiórki i wszystko wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i na wierzch pianę z wiórkami kokosowymi. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 150 stopni C. Po upieczeniu ciasto wystudzić
Na słodko lub wytrawniejednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ (góra/dół bez termoobiegu). Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy w dłoniach około 45 małych kulek i układamy na blaszce. Kciukiem lub końcówką drewnianej łyżki w każdej kulce nakłuwamy dołek. Uważamy
cool and mintypołączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160° z termoobiegiem (w 180° bez termoobiegu) przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone chwilę ubijamy(...)cukrem pudrem. Ciasto wyrównujemy, jeśli przy pieczeniu wyrosła nam na środku górka to ją ścinamy. Dzielimy je na pół. Na dolną część wykładamy 2/3 mascarpone i równomiernie je rozsmarowujemy. Przykrywamy górną warstwą ciasta, którą pokrywamy resztą masy. Piernik możemy posypać drobno pokruszonym ciastem, które ścięliśmy lub posypać startą czekoladą. Smacznego Artykuł Piernik z mascarpone pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeprzypadkach obowiązuje ten sam sposób przekładania ciasta na kamień/blaszkę. Najlepiej położyć ciasto na płaskim talerzu lub desce do krojenia, bardzo dobrze podsypanej mąką, tak żeby krążek ciasta swobodnie przesuwał się po powierzchni. Dopiero wtedy smarujemy go sosem i nakładamy nadzianie. Następnie zsuwamy ciasto na kamień lub blaszkę. I do piekarnika. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze(...)powierzchni zaczną się robić bąble to znak, że można pizzę wyciągać z pieca. Smacznego! Jeśli chcesz zjeść najlepszą pizzę na świecie, na dodatek zrobioną własnoręcznie bez wysiłku, bo wyrabianie ciasta to dwa razy 3 minuty zagniatania, wypróbuj przepis na idealne ciasto na pizzę i obejrzyj tutorial jak je przygotować. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę Artykuł Jak zrobić pizzę
Niedzielny kucharzDodajemy żółtka i śmietanę i jak najszybciej (bez zbędnego ogrzewania rękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia. Większa część ciasta równomiernie wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)ścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia kiedy troszkę zwilgotnieje, ale na świeżo też pyszota. Kruche, z wyraźnie maślaną nutą. Czemu jabłka ze słoika? Bo o tej porze roku to najprostszy wybór. Poza tym pozostają jasne mimo pieczenia
Kuchnia po mojemu