pieczenia, miksujemy. I na koniec dodajemy 3 łyżki mleka, krótko miksujemy. Do masy dodajemy przecięte na pół kandyzowane czereśnie i całość mieszamy łyżką, tylko po to by czereśnie lekko wmieszały się w ciasto. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom(...)Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 45-50 minut. Stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i oblewamy polewą. U mnie polewa z tego przepisu ( klik ). Ciasto dowolnie zdobimy. Smacznego
Słodkie okruszkiCiasto kakaowe ze śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone. Ciasto kakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 4 spore śliwki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru(...)przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Wtykam równomiernie posiekane na cząstki śliwki. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniDzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta(...)szklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru
Kulinarne Fantazje MarioliJabłka w cieście z nutą cynamonu, to ostatnio nasz ulubiony szybki deser do kawy. Przepis mam od lat. Na chwilę odszedł w kąt, by znów do niego wrócić Jabłka w cieście z nutą cynamonu są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo proste w przygotowaniu. Kilka chwil i gotowe. Możecie śmiało je przygotować na zbliżające się Walentynki. Można podać do nich(...)pieczenia 2 płaskie łyżki cukru duża szczypta cynamonu cukier puder do oprószenia olej do smażenia Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy w grubsze plastry i wycinamy środek. Ja do tego używam małej foremki do ciasteczek. Wycięte fragmenty zostawiam do ozdoby. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier, cynamon i mleko. Ciasto powinna być jednolita bez grudek. Rozgrzewamy
Słodkie okruszkiDrożdżówka z jabłkami bez wyrabiania jest naprawdę rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste! Piekłam je już wiele razy i najczęściej z jabłkami, ale możecie też użyć innych owoców! Polecam! Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - składniki: (Forma o średnicy około(...)odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. (Nie mieszać!) Po tym czasie całość dokładnie i krótko wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania. Ciasto przelać do formy wyłożonej do pieczenia (jest dość lepkie i odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami uprzednio pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem, waniliowym, cynamonem oraz kruszonką. (Kruszonkę przygotować poprzez połączenie palcami składników podanych w przepisie
Di gotujeżółtka (białka zachować do bezy) 60 g masła Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt formy(...)mieszając gotować do zgęstnienia kremu. Na jeszcze ciepły spód ciasta wylać gorący krem cytrynowy. Na krem wyłożyć bezę. Beza: Białka dobrze ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do piany. Całość piec w 180 st.C przez ok. 20 minut. Jeśli beza za szybko się rumieni
Nastoletnie WypiekaniePychotka znana też pod nazwą Pani Walewska. Przepyszne ciasto,idealnie sprawdza się podczas świąt i różnych uroczystości. na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru cukier migdałowy 1 łyżka proszku do pieczenia 250g masła 4 żółtka beza: 4 białka +2 od kremu 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier migdałowy krem budyniowy: 1/2 litra mleka 250 g masła(...)pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem z mąką. W cieście zrobić wgłębienie i dodać żółtka jaj. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, posmarować równomiernie dżemem. Przełożyć do blaszek i piec ok. 15 min. w temp. 150 st. Wyjąć i przestudzić. Beza: Białka ubić
Kolorowa kuchnia ElkiSzukasz szybkiego pomysłu na coś słodkiego i łatwo podzielnego np. na urodziny, spotkanie ze znajomymi czy szkolne poczęstunki? Świetnie trafiłeś! Kajmakowe muffinki to popisowy przepis mojej siostry. Zawsze piecze je gdy mają przyjść goście. Pół godziny i porcja gotowa. Przepis świetnie nadaje się na większe imprezy, ponieważ z jednej puszki kajmaku możesz upiec aż 3 blaszki, czyli... 36 muffinek(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ok. 1/3 puszki kajmaku Składniki wymieszać dokładnie. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Nakładać po łyżce ciasta do każdego otworu, następnie dodać łyżeczkę kajmaku i znów przykryć łyżką ciasta. Piec ok. 25 min w 180 stopniach C, bez termoobiegu
W kuchni bez szafekCześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na po prostu rewelacyjne ciasto-jabłkowo orzechową krówkę. Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami Ciasto jest troszkę czasochłonne ale jego smak wszystko rekompensuje. Polecam gorąco i zapraszam po przepis i na film z jego przygotowaniem krok(...)jajka, mieszamy dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy. Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki (stwardnieje i będzie się super wałkowało) Następnie ciasto dzielimy na 3 części Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCzekoladowe ciasto z ciemną polewą i orzeszkami Dziś mam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które zrobiłam na prośbę najbliższych. Proste w przygotowaniu. Idealne dla wielbicieli czekoladowych słodkości. Nic tylko piec i jeść ze smakiem My uwielbiamy takie czekoladowe słodkości. Ta wersja jest dodatkowo oblana ciemną polewą i posypana chrupiącymi orzeszkami w karmelu. Coś cudownego. Małe czekoladowe niebo. Koniecznie(...)wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką). Ciasto pieczemy około 45 min w nagrzanym do 180 st piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto polewamy ciemną polewą i posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami w karmelu. Smacznego The post Czekoladowe
Słodkie okruszkimąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny (temperatura pokojowa) 1 puszka masy makowej Helio 200 g cukru 1 pełna łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 jajka M cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód formy (u mnie tortownica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką(...)pieczenia, miksując. Gęste ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej formy, należy je wykładać w odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową. Resztę masy wykładamy na wierzch, ale w taki sposób, aby zostawić choć kilka widocznych miejsc z ciastem. Ciasto pieczemy około 45 minut w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu
Słodkie okruszkisuchego ciasta z kremem Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. U nas bez problemu wytrzymał w lodówce 6 dni. Drukuj Tort orzechowy z kremem mascarpone i chałwą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Krem 500 g serka mascarpone 200 g chałwy 1 opakowanie Śnieżki 200 g kremówki 100 g cukru pudru Ciasto 8 jajek (białka i żółtka osobno(...)mąki pszennej tortowej (dałam zwykłą 550) 250 g orzechów włoskich zmielonych 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia 1 szklanka mocnej kawy 2 łyżki wódki/ amaretto Wykonanie Do nasączania Kawę zaparzamy, dodajemy alkohol i odstawiamy do ostygnięcia Ciasto Białka ubijamy z solą na sztywno. Ubijając dodajemy porcjami cukier, żółtka i proszek
Mieszam w Garnkudruga wersja jest lekko kwaśna, ale do posłodzenia ciasteczek użyłam ksylitolu i niewielkiej ilości ekstraktu ze stewii (można wykorzystać sam cukier brzozowy). Ciasteczka są bardzo smaczne i... Pieczone prosto z serca i z sercem. Takie, które poprawią humor nawet po najgorszym dniu, kiedy nic się nie układa. Odrobina zdrowej słodyczy, aby wiosna zawitała na dobre, przede wszystkim(...)dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować cukrem
FitKotDelikatne i mięciutkie Ciasto z agrestem i kokosem . Dzięki obecności sporej ilości wiórków kokosowych w samym cieście, otrzymujemy wypiek wyjątkowo wilgotny. Użyty agrest do ciasta jest bardzo kwaśny, ale w cieście idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta i słodką posypką kokosową. Połączenie kokosu z agrestem jest bardzo udane. Ciasto ma tak przyjemną i mięciutką konsystencję, że trudno zakończyć(...)mąki pszennej 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 100 g jogurtu naturalnego bez cukru 350 g agrestu Składniki posypki kokosowej: 25 g wiórków kokosowych 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka roztopionego masła (około 10 g) Przygotowanie ciasta z agrestem i kokosem: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra
Moja Delicja