Dodajemy żółtka i śmietanę i jak najszybciej (bez zbędnego ogrzewania rękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia. Większa część ciasta równomiernie wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)ścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia kiedy troszkę zwilgotnieje, ale na świeżo też pyszota. Kruche, z wyraźnie maślaną nutą. Czemu jabłka ze słoika? Bo o tej porze roku to najprostszy wybór. Poza tym pozostają jasne mimo pieczenia
Kuchnia po mojemupodzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam foremką okrągłe ciastka i przekładałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam w piekarniku ok. 15minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu od razu ciastka wyciągnęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Jak wspomniałam na początku, ciastka można dodatkowo(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeCiasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 jajka 1 żółtko 1 kostka masła 7 miękkich jabłek 1 łyżka cynamonu 1 cukier waniliowy Beza : 6 białek 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki(...)następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na jabłka i jeszcze raz ciasto włożyć do piekarnika , ale temperaturę zmniejszamy do 150 stopni , pieczemy tak około 20 minut. Nie lubię podawać temperatury pieczenia bo wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej. Beza mam mieć rumiany kolor. Po przestygnięciu lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chiliTort w kształcie serca bez potrzeby kupowania odpowiedniej formy. Wystarczy przygotować zwykły tort potem przyciąć w sposób taki jak na filmie, i oto w ten łatwy sposób otrzymujemy idealny tort np. na zbliżające się Walentynki, urodziny dzień Mamy itp. Biszkopt : SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy
RAROSSAciasto, które dzielę na 3 części. Jedną z nich zawijam w folię i umieszczam w zamrażalniku. 2/3 ciasta wałkuję na płat o wielkości blaszki do pieczenia czyli około 20 x 30 cm. Ciasto przenoszę do blaszki. Pamiętaj oczywiście, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę(...)przykrywam ubita pianą i wyrównuję ją. Z zamrażalnika wyjmuję ciasto. Tarkuję na oczkach do jarzyn i posypuję nasze ciasto. Krok 4. Piekę szarlotkę. Szarlotkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tym razem piekę w temperaturze 180 stopni C przez 50 – 60 minut. Należy obserwować szarlotkę podczas pieczenia i uważać by przede wszystkim nie spiec kruszonki
Ania gotujeżółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki. Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Beza; 5 białek 5 łyżek cukru kryształu(...)pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spód, posypujemy łyżką bułki tartej, następnie wykładamy jabłka. Równamy. Do miski przekładamy zimne białka, ubijamy na sztywno, następnie porcjami wsypujemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana. Mieszamy i wykładamy na jabłka. Równamy. Z lodówki wyjmujemy mniejsza część ciasta i ścieramy na średnich oczkach tarki po wierzchu bezy. Delikatnie
Radość kipiąca uśmiechem.powidłem oraz bezą z orzechami. Całość przełożona kremem budyniowym. Warto wspomnieć jeszcze, że ciasto nie jest strasznie skomplikowane ani pracochłonne :) Polecam. SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM CIASTO KRUCHE: 0,5 kg mąki pszennej 20 dag cukru pudru 5 żółtek 25 dag masła lub margaryny (użyłam Palmy firmy Bielmar) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku(...)ziemniaczaną. Dzielimy na pół, smarujemy na powidło. Posypujemy płatkami i orzechami. Pieczemy w 150 st. C termoobieg lub 180 st. C góra dół ok. 25 minut. KREM: Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE: Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszek tak, żeby beza była na górze. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i równo smarujemy
Pani na deserCiasto z kakao, dwukolorowe, na jedną keksówke, bez miksera, szybkie i proste Tak mogę je opisać, by Was zachęcić do wypróbowania przepisu. Można go dowolnie modyfikować dodając rozmaite aromaty, bakalie, wiórki kokosowe, kakao lub nie. Z polewą, cukrem pudrem lub lukrem. Jest pyszne i już! Do kawy jak znalazł SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao i mieszam do połączenia. Keksówkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciemne kakaowe ciasto, wyrównuję, potem jasne, delikatnie wyrównując po całości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj Kuchnispienienia, będą grudki i tak ma zostać, ucierać z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel bez cukru, wlać mleko i krótko mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 26 cm i 20x15 cm (mniejsza do pracy męża), ciasto wyłożyć łyżką do form(...)wygładzić wierzch. Truskawki bez szypułek opłukane osuszone na durszlaku, truskawki poukładać gęsto na cieście. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane z dodatkiem kisielu w proszku bez cukru jest bardzo smacznym pomysłem jako baza do owoców, ciasto jest zwarte
W Mojej Kuchni Lubięćwiartki i poszatkujcie na plastry.Wymieszajcie z cynamonem, kardamonem. Zmiksujcie cukier z jajami na puch. Dodajcie mąki z proszkiem do pieczenia miksujcie. Następnie wlejcie olej i połączcie wszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki
Z Kuchni Do Kuchnijasnej typ750 ) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2 łyżeczki) Wszystkie składniki zagniotłam (ja posłużyłam się hakiem miksera, ale można również zagnieść ręcznie) . Gotowym ciastem wykleiłam dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: - 1,5kg sera (użyłam gęsty wiaderkowy) - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (dałam po połowie(...)sztywno białka z cukrem. Wstawiłam z powrotem do piekarnika i piekłam jeszcze 15 minut,w temp.180C*C, program góra-dół, bez termoobiegu. Łączny czas pieczenia - 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam ciasto do wystudzenia i stężenia. W miarę gdy ciasto stygnie na powierzchni tworzą się kropelki rosy. Ważne by ciasto zbytnio się nie przypiekło górą
Smaczne Zdroweżółtka 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru Beza: 4 białka 100 g cukru Ciasto kruche - mąkę przesiać do miski, dodać, pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło, cukier puder, sól i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastem, łącznie z jej bokiem (do połowy wysokości). Schłodzić(...)cukier, olej, mleko, żółtka i budynie w proszku zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Beza - około 10 minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć
Domowa cukiernia Ewy, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Wlej rozpuszczone masło, śmietanę i 6 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu, całość dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wlewaj ciasto do wyłożonych papilotkami lub natłuszczonych foremek do muffinek, wypełniając je do ¾ ich wysokości. Piecz około 20 minut. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia, udekoruj kwiatami czarnego bzu i podaj. *Tak przygotowany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -125ml oleju -250ml maślanki -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jajka KRUSZONKA -10 łyżek mąki -8 łyżek oleju -6 łyżek cukru -pół łyżki cukru waniliowego DODATKOWO -około 200g truskawek Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem(...)gładką masę bez grudek. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest gęste , truskawki pozostaną na górze po upieczeniu) KRUSZONKA wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy do połączenia-powstanie nam sypka kruszonka. Kruszonką posypujemy ciasto, i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDodatkowo: * śliwki węgierki, umyte, przekrojone na pół, bez pestek Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika. Większym wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Blachę włożyć do lodówki
Zrób to smacznie