Gofrownica lezala,tak jak przewidywalam zagracajac juz i tak przepelnione szafki kuchenne.Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem.Skladniki(...)dodac stopione maslo,proszek do pieczenia i sode.Skladniki powinny byc dokladnie polaczone,ale nalezy unikac zbytniego mieszania.Wylewac po kilka lyzek na wypedzlowana olejem gofrownice i smazyc do zrumienienia.Jesli gofry maja byc chrupiace do studzenia k o n i e c z n i e odkladac na kratke.UWAGI : Mozna zrobic gofry z wiekszej porcji ciasta,gdyz mozna je odgrzewac wkladajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!GOFRY BELGIJSKIE Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na gofry belgijskie (dokł. brukselskie). Przepis na te gofry znalazłam u Pani Dorotki ( http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-belgijskie-brukselskie ). Gofry te są niezwykle lekkie i chrupiące - idąc za autorką : " delikatne, chrupiące, wypełnione mnóstwem kieszonek powietrza, które czynią je bardzo lekkimi". Gofry te podajemy ze słodkimi, ulubionymi dodatkami , mogą to być owoce, cukier puder, bita(...)będzie oznaczało, iż ciasto 'ruszyło' i jest gotowe do użycia) Krok 3. Za pomocą chochelki nabieramy porcje ciasta, wylewamy do gofrownicy i pieczemy na złoty kolor, aż będą chrupiące. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Uwaga: gofry te szybko znikają z talerzy ;) Smacznego :) *zdjęcia są przykładowe, nie odzwierciedlają potrawy
Moja Książka KucharskaChciałam zaproponować Wam wypróbowanie mojego przepisu na gofry bez mąki pszennej. Trochę się tych gofrów napiekłam zanim powstał ten przepis z którego danie w końcu smakuje moim dzieciom Gofry są też bez nabiału i jaj – wegańskie. PRZEPIS NA GOFRY Z MĄKI RYŻOWEJ Składniki na gofry z mąki ryżowej: 3 dojrzałe banany świeże lub mrożone 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)dodajemy pozostałe składniki: wodę, mleko, zaparzone siemię lniane, aromat, olej.Potem miksujemy wszystko na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy maszynę do wypieku gofrów i wylewamy porcje ciasta. Finalnie pieczemy rumiane gofry. Gorące gofry przekładamy na kratkę by odparowały i pozostały chrupiące. Artykuł Gofry z mąki ryżowej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepowiedział, że gofry muszą być nudne? Ja uwielbiam te chrupiące(...)jednocześnie puszyste w środku i z mnóstwem pysznych dodatków, które można według uznania wykładać na nasze domowe wypieki. Bardzo istotną rolę w wypiekaniu gofrów odgrywa gofrownica. Ważne aby miała dużą moc, wtedy gofry wychodzą chrupiące i nie są gumiaste :) Składniki (na 25 małych lub ok 14 dużych gofrów): 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki maślanki naturalnej szczypta soli
ChilliJemylejącego ciasta naleśnikowego. Gofrownicę pędzelkujemy olejem przed każdorazowym nałożeniem cista. Na rozgrzany blat gofrownicy, nalewamy cisto, zamykamy i czekamy 5 min. Gofry wyjdą pyszne i chrupiące. Gotowe gofry możemy posypać cukrem pudrem i ulubionymi owocami, konfiturą lub moim ulubionym lemon curd. Enjoy
Lajtkraft food intoleranceDzień dobry :-) Na pewno lubicie gofry :-) My bardzo. Długo szukałam dobrego przepisu na nie właśnie. Przetestowałam już kilka, ale gofry były albo mało chrupiące, albo gumowe. Tym razem przepis znalazłam na blogu poezja smaku i okazał się super. Gofry są smaczne, chrupiące i dobre po odgrzaniu na drugi dzień. Z tego przepisu robiliśmy gofry przez
kruche babeczkiPierwsze gofry w nowej gofrownicy. Pyszne! Lekkie i chrupiące! Do ciasta nie dodajemy cukru, bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na gofra kładziemy słodkie dodatki takie jak dżem, cukier puder, czy bitą śmietanę. No to co? Gofrujecie ze mną? Przepis pochodzi z MW . Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku
Blondynka Gotujeczasu do czasu lubimy całą rodziną zjeść przepyszne gofry, ale ja nie byłabym sobą, gdybym nie eksperymentowała za każdym razem w kuchni. Tak właśnie dziś powstały gofry z twarogu z waniliową nutą. Wyszły przepyszne! Smakowały mężowi i dzieciaczkom, także serdecznie polecam Wam wypróbować ten przepis. Gofry wychodzą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Jak dla mnie – idealne(...)masę. Na koniec dodajemy także ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Gotowe ciasto nakładamy porcjami do rozgrzanej gofrownicy i zapiekamy przez kilka minut do zarumienienia. Gofry z zewnątrz są rumiane i chrupiące, a w środku mięciutkie. Jednym słowem – idealne! Polecam podać je z sezonowymi owocami WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI BEZ DODATKÓW: około 177kcal Białko: 11,2g Węglowodany
Natka Pietruszkigofry czekoladowe ( klik ). Dzisiaj przepis podstawowy, elementarny. Jest on modyfikacją wielu, na które się napotkałam, również na ten, który zawarty był obok instrukcji w pudełku z moją gofrownicą. Gofry wychodzą chrupiące i puszyste jak z najlepszej budki z goframi, którą zapewne każdy pamięta z dzieciństwa. Smacznego! Składniki: (na 9-10 sztuk) 2 jajka szczypta soli 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)najrzadziej otwierać gofrownicę :). Z przepisu otrzymamy 9-10 gofrów o wymiarach ok. 10x12 cm. Upieczone gofry wyjąć z gofrownicy podważając drewnianą lub silikonową łopatką. Przenieść na kratkę do studzenia, by spokojnie odparowały. Położone, np. na talerzu zmiękną i zwilgotnieją- nie będą już tak chrupiące. Podawać na ciepło bądź zimno tak jak lubimy, np. z bitą śmietaną, owocami, dżemem lub skromnie
Nastoletnie WypiekanieSpecyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto(...)chrupiące, słodkie i karmelowe. W środku gofry pozostają miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Jadłam lekko posypane cynamonem z dodatkiem sosu czekoladowego, ale wyśmienicie smakują same, bo aromat wanilii i słodkość cukru są już wystarczające. Mają być słodkie, ale dla mnie były zbyt słodkie, a i tak drastycznie zmniejszyłam ilość cukru
To co kochamcukinii można wyczarować wiele pysznych potraw, ale czy wiedzieliście, ze można z niej również zrobić bardzo smaczne gofry? Spróbujcie i zobaczcie czy i Wam posmakują tak bardzo jak mi. Są bardzo delikatne, chrupiące i puszyste w środku. Rewelacja! SKŁADNIKI: 2 MAŁE CUKINIE 2 DUŻE JAJKA OKOŁO 300 ML MLEKA 200 G MĄKI PSZENNEJ CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZCZYPTA SOLI(...)ODSTAWIĆ NA BOK NA 10 MINUT. W TYM CZASIE NAGRZAĆ GOFROWNICĘ. PŁYTĘ GOFROWNICY MOŻNA LEKKO POSMAROWAĆ OLEJEM. CIASTO WYLAĆ NA PŁYTĘ GOFROWNICY I SMAŻYĆ WEDŁUG INSTRUKCJI PRODUCENTA GOFROWNICY. UPIECZONE GOFRY WYJĄĆ NA KRATKĘ, ABY ODPAROWAŁY. GOFRY PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI. *** JEŚLI DO PRZEPISU NIE DODACIE CUKRU GOFRY MOŻNA ZROBIĆ W WERSJI WYTRAWNEJ I PODAWAĆ Z ROŻNEGO RODZAJU SOSAMI. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowitapiekarniku też dobrze smakują. To szybki i prosty przepis, bez ubijania białek na sztywno – wystarczy wymieszać wszystkie składniki mikserem i gotowe. Polecam mój sprawdzony przepis na gofry z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Gofry z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka 1 łyżka cukru z wanilią 1 spora łyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżeczki proszku(...)podanym w instrukcji danej gofrownicy. Po upieczeniu jednej porcji należy ponownie odczekać aż temperatura osiągnie pożądaną wysokość. Unikniemy w ten sposób “gumowych” gofrów lub słabo dopieczonych przy tym samym czasie pieczenia co poprzednia tura. Aby gofry były chrupiące pieczemy je w odpowiednio nagrzanej gofrownicy, a po upieczeniu odkładamy na kratkę, by odparowały. Na płaskim talerzu gofry od spodu będą “się
Zasmakuj Kuchnialbo okropnie przyklejało się do gofrownicy, albo gofry w ogóle nie wyrastały i były zwykłymi naleśnikami o gofrowym wzorku... Wszystko się zmieniło, gdy wpadła mi w ręce gotowa mieszanka do gofrów z Polskich Młynów ! Osobiście nie jestem wielką zwolenniczkę gotowych półproduktów ale to wymiata! Idealnie skomponowana mieszanka jest gwarancją puszystych gofrów z chrupiącymi brzegami i pysznego smaku ♥ Przyrządziłam gofry według
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZapraszam Was dzisiaj na słodkie śniadanie. Chrupiące i pyszne gofry z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Posypane cukrem pudrem to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. A dodatek płatków sprawił, że gofry były jeszcze smaczniejsze. Polecam #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 szkl mleka 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia i olej. Dodajemy płatki i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy po 3 łyżki ciasta na każdą sztukę. Zamykamy gofrownicę i pieczemy piegowate gofry. Aby gofry były dłużej chrupiące, po upieczeniu przekładamy je na kratkę i na niej lekko studzimy. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneuzyskać idealne, pyszne i chrupiące przysmaki, należy mieć nie tylko dobry przepis na gofry, ale również zainwestować w urządzenie wysokiej klasy. Tylko jak wybrać te dobre, z którego użytkowania będziemy usatysfakcjonowani spośród tak dużego wyboru urządzeń jaki mamy obecnie na rynku? Dobra gofrownica(...)czyli jaka? Dobrej jakości sprzęt z całą pewnością niezwykle docenią osoby, które spożywają gofry codziennie, jak i Ci którzy z ich dobrodziejstwa korzystają jednie od czasu do czasu. Dobrej jakości urządzenie musi mieć dobrej jakości powłokę wykonaną z odpowiednich materiałów – tylko dzięki temu gofry będą chrupiące i bez większych problemów będzie można w całości wydostać z urządzenia. Najważniejsze parametry
Trochę smaku