Śniadanie! Idealna pora dnia na kreatywne wyżycie się i zrobienie dla bliskich czegoś wyjątkowego, smacznego, nietuzinkowego i obłędnego w smaku! Idealne chrupiące dyniowe gofry z kwaśno- słodkim dżemem z czarnej porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej. Hmmmm... Było przepysznie! Dżem dobry, pobudka! Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie
SMYKWKUCHNIIdealne gofry powinny być chrupiące na zewnątrz i puszyste oraz aksamitnie miękkie w środku. Dobry przepis, odpowiedni sprzęt (polecam firmę Dezal !) oraz kilka ważnych wskazówek, które umieściłam pod opisem przygotowania to podstawa! Ta receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i zapewniam, że upieczone według niej gofry wychodzą właśnie takie, jakie powinny być! I obiecałam mojemu mężowi, że to napiszę... Gofry(...)Oczywiście na początku bez tego się nie obejdzie, aby wyczuć swoją gofrownicę, więc warto przygotować próbną, gofrową partię. Te idealne powinny być lekko rumiane i chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku. - Gofry należy studzić na kratce. Studzone na płaskiej powierzchni zrobią się gumiaste, ponieważ dobrze nie odparują i zatrzymają w sobie całą wilgoć. Otworzenie gofrownicy podczas pieczenia
Di gotujePrzepyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach gofry których zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Pomysł na słodkie np. weekendowe śniadanie, z którym poradzi sobie naprawdę każdy a efekt na pewno zaskoczy i uraduje tego kto będzie miał przyjemność zjeść takie gofry : -) P.S. Gofry na zdjęciach zrobił mój mąż :-) Polecam! Składniki: (Z tej porcji wyszło 8 gofrów jak na zdjęciach
maniapieczeniaCzas czytania: 2 min Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Gofry belgijskie różnią się znacznie od dobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej objadamy się na wakacjach nad morzem lub w górach. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Druga istotna rzecz, to spora ilość cukru w cieście(...)cukier perlisty, tak jak powinno być, a do drugiej cukier zwykły. Efekt jest nieporównywalny, gofry ze zwykłym cukrem są dobre, ale o niebo lepsze wprost fantastyczne są z dodatkiem cukru perlistego! Warto poszukać cukru w sklepie, aby gofry były wyborne! Gofry są cudowne z pyszną chrupiącą skórką, która karmelizuje się podczas pieczenia. W karmelowym smak gofrów naprawdę można się zakochać
SprawdzonaKuchnia.plpromieniach słońca objadając się goframi posypanymi cukrem pudrem, lub jak woli mój mąż z dziećmi- z konfiturą malinową . Ciasto wychodzi bardzo rzadkie, ale takie ma być, ponieważ dzięki temu gofry są bardzo delikatne. Gorąco polecam bo są baaardzo pyszne i szybciutko się je robi!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) -1 szklanka mleka -1 szklanka wody(...)białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy ok. 6-8 minut.(muszą się przypiec-inaczej nie będą takie chrupiące). Smacznego
Smaczne Zdroweskładniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego). Gofrownicę smarujemy olejem (przy użyciu pędzelka). Bardzo dobrze ją rozgrzewamy. Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy 1.700 W. Jeżeli takiej nie posiadamy, wówczas liczy się czas nagrzewania przed nałożeniem kolejnej porcji masy
Słodkie okruszkiGeneralnie nie przepadam za kanapkami i zawsze mam problem z kolacją lub śniadaniem, dlatego przepis na gofry z palonym masłem i truskawkami zawsze ratuje mnie w takich momentach. Uwielbiam je bo są puszyste i chrupiące, podane z jogurtem który równoważy ich słodycz i dużą ilością truskawek. Często polewam je sobie sosem czekoladowym i pomimo wyrzutów sumienia w związku(...)uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach po 2-3 łyżeczki jogurtu, wyłóż na nie truskawki i polej miodem lub sosem czekoladowym. Podawaj natychmiast! Smacznego! Engish version Brown butter waffles with strawberries (5-6 servings
karmelowyjemu aby na pewno będzie smakować. Tym razem sięgnęłam po przepis z bloga Aleksandry , bo bardzo spodobał mi się pomysł na gofry o subtelnym zapachu miodu. Gofry są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, cudownie puszyste i naprawdę pyszne. Podane z jogurtem i miodem nie są zbyt słodkie, ale idealnie wyważone, a miodowy aromat wyraźny, ale stonowany. Dodatek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGofrownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto – u mnie około 1 małej chochelki na 1 gofra. Przepis sprawdzony również w wersji ekspresowej – zmiksować wszystkie składniki razem. Uwaga: Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy 1.700 W. Jeżeli takiej nie posiadamy (ja w swoim życiu miałam wiele różnych urządzeń), wówczas
Słodkie okruszkistandardowych przepisów na gofry, nie oddzielam żółtek od białek. Łączę wszystkie składniki razem. Najpierw suche, potem dodaję mokre. Wszystko miksuję, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uwaga: Aby gofry wyszły chrupiące i nie "giętkie", najważniejsza jest moc gofrownicy! Idealna jest, ta o mocy 1.700 W. Jeżeli takiej nie posiadamy (ja w swoim życiu miałam wiele różnych urządzeń), wówczas liczy się czas
Słodkie okruszkiPrzepisów na gofry jest w internecie całe mnóstwo, ale ciężko znaleźć taki, w którym gofry wychodzą chrupiące od razu po wyciągnięciu z gofrownicy. Te właśnie takie są. Przepis na nie otrzymałam od Szwagierki i śmiem twierdzić, że są naprawdę mega, choć ilość proszku do pieczenia może nieco zaskoczyć... Warunek jest jeden- jemy od razu po przygotowaniu, a nie czekamy
Kuchnia w czekoladzieoleju kokosowego bądź rzepakowego Gofry smażymy na troszeczkę wyższej temperaturze niż te tradycyjne. Czas pieczenia jest dwa razy dłuższy niż standardowo, dzięki temu nadmiar wilgoci dobrze odparuje, a gofry będą chrupiące. SALSA WARZYWNA - 1/4 papryki czerwonej - 1/4 papryki żółtej - 2 łyżki pomidorów suszonych w paseczkach - 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami - posiekana natka pietruszki W/w składniki wymieszaj
SMYKWKUCHNIprzyjęcie. W moim domu takie gofry znikają najczęściej jeszcze ciepłe oraz bez żadnych dodatków, ale przyznam, że również świetnie komponują się ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem. Polecam! (około 8-9 dużych gofrów) 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj woda - gofry są bardziej chrupiące; można też mieszać) 1/2 szklanki oleju(...)posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.) Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem. Kilka uniwersalnych wskazówek: - Składniki powinny być w temperaturze pokojowe. - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku bez tego
Di gotujegrzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące na zewnątrz. Do tego przepis nie może być skomplikowany – jasna sprawa. Trochę dużo tych wymagań, prawda? :) Ale spokojnie, damy radę. Jeśli(...)pieczmy tak długo, aż będą rumiane, może to potrwać nawet kilka minut. Im słabsza moc gofrownicy tym dłużej trzeba na nie zaczekać. Oprócz tego, że dobrze przypieczone gofry są smaczniejsze, bo mają chrupiącą skórkę, to dodatkowo takie dużo łatwiej wyciągnąć z gofrownicy. Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie
Ciastkozercypyszne gofry bąbelkowe po angielsku zwane też bubble waffles . Gofry te najczęściej podawane są z bitą śmietaną, lodami i owocami, powidłami lub zwyczajnie posypane cukrem pudrem. Są przepyszne , a wykonać je można samodzielnie w domu w kilka chwil. Jednak potrzebna jest do tego specjalna gofrownica . Jaką wybrać? Ja polecam gofrownicę Dezal. O gofrownicy do wypiekania tradycyjnych gofrów firmy(...)Uważam, że jak już inwestować to warto właśnie w sprzęt firmy Dezal. Jest to wysokiej jakości sprzęt, który posłuży na długo. Bardzo łatwy w obsłudze, doskonały do przygotowania chrupiących, rumianych gofrów takich jak z budki nad morzem (a może i nawet lepsze ;)). Jest to również doskonała propozycja na prezent dla każdej pani domu. Ja jestem bardzo zadowolona
Zrób to smacznie