hiszpański deser – LECHE FRITA , co oznacza smażone mleko / smażony budyń.Jest to świetny pomysł na deser albo przekąskę … i to nie tylko dla dzieci!Klasyczną wersję postanowiłam jednak urozmaicić dodając wiórki kokosowe , które nie tylko obłędnie pachniały , ale i przyjemnie chrupały pod zębami!SKŁADNIKI: – mąka ziemniaczana – 0,5 szkl – mleko
Ostra na SłodkoZapraszam dziś na placuszki! Są przepyszne, nie można przestać ich jeść. Smak bananów a na wierzchu chrupiąca skórka! Kto chętny? Składniki; 1 jajko 8 łyżek mąki
Radość kipiąca uśmiechem.Kto lubi gruszki powinien spróbować tej propozycji. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki:- 4 gruszki- 1 cytryna
Zainspirowana w kuchnipizze z dodatkiem kaszy manny to dość nowatorskie połączenie. Niektórym kasza manna głównie kojarzy się z deserami i dodanie jej do wytrawnej pizzy może wydawać się oryginalnym rozwiązaniem. Sceptyków gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Dodatek kaszy manny powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące, a przy tym nie traci sprężystości i miękkości. Ciasto wychodzi przepyszne i być może okaże się
Słodka StronaPachnące słońcem, rozpływające się w ustach, pełne przyjemnie chrupiących ziarenek - świeże figi! Sezon na moje ulubione owoce trwa bardzo krótko, więc trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta
sama złodyczsamoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne i deser + wino lub inne wybrane napoje – dla 2 osób )Po chwili otrzymaliśmy nasze soki i już po pierwszym łyku pojawił się u nas szeroki uśmiech!Pierwszy raz! ( na prawdę pierwszy(...)komponował się z kwaskową żurawiną.Ziemniaczki delikatne … chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku.PYCHA!Zraziki cielęce równie delikatne … podane w przepysznym, ale to przepysznym sosie z kaparami ( z przyjemnością poznam przepis :D ) …z dodatkiem kluseczek – mięciutkich , delikatnych , świetnie komponujących się z sosem.PYCHA!* * *Z przepełnionymi brzuchami wyczekiwaliśmy deseru!Choć tak na prawdę w brzuchach już
Ostra na Słodkociekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar przetestować na blogu. Jak pierwszy zrobiłam financier (w Polsce zwane uroczo finansjerkami) z rabarbarem i białą czekoladą. Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette, zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę(...)razem z innymi blogerami. Koniecznie sprawdźcie, co pysznego z rabarbarem upiekli: Bartek, Gin, Justinka, Martynosia, Mops, Panna Malwinna i Sianko. Biała czekolada - idealna do deserów, o ile nie zjem jej wcześniej Jedną z moich słabości jest biała czekolada, dlatego lubię dodawać ją do deserów. Albo wyjadać z kuchennej szafki... Choć mój Mąż co jakiś czas
Chilli Czosnek i Oliwapiecz przez ok. godzinę. Poczekaj, aż przestygnie i zajadaj! Dobrze smakuje zarówno na ciepło (chrupiąca skórka!), jak i po wystygnięciu. Najlepsze są oczywiście piętki. Ten chlebek jest idealny zarówno do porannej kawy, jako śniadanie (nie jest za słodki), jak i popołudniowy deser, kiedy czujesz nieodpartą chęć na łakocie, co u mnie ostatnio często się zdarza :-) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Roślinna - blog wegańskiHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukaszajest jeszcze wędzona), który moim zdaniem świetnie wkomponuje się zarówno w dania wytrawne jak i w desery. Postanowiłam wykorzystać ją do czegoś zdrowego i smacznego, a jednocześnie sycącego. Wybór padł na ogólnie znaną i lubianą...pizzę :) Powiem nieskromnie-wyszło pysznie. Ciasto cieniutkie, chrupiące, ciagnacy się ser, pyszne dodatki i aromatyczne zioła. Polecam zrobić od razu większą ilość, bo znika błyskawicznie
Zawsze głodna!Jeżeli tartę będziemy jedli tego samego dnia, którego ją przyrządzimy to spód będzie chrupiący. Natomiast jak poczekamy 1 dzień to spód zmięknie od masy
IMPRESJA SMAKUłóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween!__________________________________________________________________________________________Mam dla Was przepis na fantastyczny deser!Niesamowicie kruche, piwno-miodowe ( z dodatkiem piwa Książęce chlebowo-miodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką.Niebo w gębie!Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl
Ostra na Słodkooprzeć. Cudowne, delikatne i leciutkie, pełne fig, z alkoholową nutą... Pycha! Nazajutrz dostałam sorbetierę. Tamten deser nie dawał mi jednak spokoju - więc postanowiłam połączyć dwa w jednym. Mam więc figi, mocno rumowe rodzynki (nie mam w domu brandy, nie lubię), są też chrupiące płatki migdałowe. Zamiast jednak semifreddo, mam tradycyjne lody na żółtkach, na kremie angielskim z przepisu Michela
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukaszasmakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach. Do tego puszysty niczym chmurka krem z ricotty, który dopełnia całości. Zaręczam – po jednym sięgniecie po następny… i nie tylko. Gdy przygotowywałam ten deser zastanowiło mnie jedno. Znam tiramisu, panna cotta też mi jest znana – ale jak to się
mojewypiekiinietylko