chrupiące deser - 500 przepisów (strona:20/34)

Sernik z malinami na zimno z domowego serka waniliowego 247

WYKONANIA : - galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody - odstawiam do lekkiego stężenia - żelatynę rozpuszczam w 7-8 łyżkach gorącej wody- w misce mieszam nutelle z płatkami kukurydzianymi (płatki super chrupią gdy się do nich dostanie w pucharku) po czym układam ich na dnie pucharka- ubijam śmietanę pod koniec ubijania dodaję cukier puder i powoli zaczynam dodawać po łyżce serka(...)minut - po tym czasie układam na serku owoce i zalewam już gęstniejącą galaretka odstawiam ponownie do stężenia galaretki - szybki i prosty sposób na wspaniały deser w wieloma strukturami :)Smacznego

Basia w kuchni
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 344

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień

Niezły Młynek
Ile flottante - bezy pływająca wyspa 169

Bardzo często zostają mi surowe białka, zazwyczaj je mrożę, jednak w końcu i tak muszę je do czegoś wykorzystać:) Najczęściej są to bezy. Tym razem jednak

Z miłości do słodkości
Pączki - chorwackie fritule 178

Skoro dzisiaj Tłusty Czwartek to i na moim blogu nie może zabraknąć pączkowych wypieków. Jednak zamiast tradycyjnych pączków zaproponuje Wam paczki naszych dalekich europejskich sąsiadów mianowicie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fornetti z rabarbarem 137

Uwielbiam ciasteczka fornetti!Ile razy przechodzę obok stoiska , gdzie je wypiekają , zawsze muszę się na nie skusić!Pamiętam je jeszcze z czasów ” młodości” , kiedy

Ostra na Słodko
TORT BEZOWY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 622

   Powiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z

Smaczne Zdrowe
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 112

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej z górą bitej śmietany i świeżymi, orzeźwiającymi całość owocami. Klasyczna Pavlova podbiła moje serce, kiedy pierwszy raz jej spróbowałam. Od tamtej pory upiekłam ich całkiem sporo, w różnych wariacjach smakowych i kolorystycznych. Moja ukochana(...)musicie mi uwierzyć - to smakuje fantastycznie! C. był zachwycony i pochłonął takie ilości, że wprawił mnie w szczere zdumienie. Ile ja zjadłam, nawet nie napiszę... Koniecznie musicie spróbować - deser idealny na pożegnanie rabarbaru i truskawek.Marshmallow Pavlova z rabarbarem i truskawkamiSkładniki:(na bezę 20-22 cm)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoowoce:350 g rabarbaru100

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser RAJSKA WYSPA z ksylitolem 166

Egzotyka na progu wiosny? czemu nie! 3 najbardziej ciekawe smakowe owoce sprawią że od razu zrobi ci się cieplej. Świeża soczysta truskawka skąpana w bitej śmietanie

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka łososiowa z sosem koperkowym 228

Aromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin B6

Kuchnia PROzdrowotna
Domowe ptasie mleczko 3905

coś mi lub moim bliskim zasmakuje, szukam sposobu odtworzenia smaku tej potrawy w domu. Takie moje małe wyzwanie. Ptasie mleczko czy też rajska lub niebiańska pianka, bo nazw tego deseru jest sporo, od bardzo dawna należy do ulubionych słodyczy mojego męża. Zawsze znika w iście ekspresowym tempie i po krótkiej chwili pudełko świeci pustką.. Przepisów na mleczko można znaleźć(...)też śmietana. Efekt na pewno jest bardzo smaczny, ale to nie to samo. Mój przepis zawiera prawie wszystkie składniki słynnego mleczka, pianka jest sprężysta, waniliowa, polewa czekoladowa przyjemnie chrupie i można ją obłamywać po kolei po każdej ściance.. :-) aż zostanie puchaty, słodki środek. Minus domowego mleczka? Stanowczo za szybko znika - zupełnie nieproporcjonalnie do czasu poświęconego w kuchni... ale warto

maniapieczenia
zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką 123

Piękna złota jesień zbliża się wielkimi krokami dlatego dzisiaj na blogu taka mała inspiracja, zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką.  składniki na 3 porcje : 2 śliwki 1 jabłko 2 nektarynki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 200 g orzechów włoskich 2 łyżeczki miodu musli pełnoziarniste z rodzynkami 2 łyżki Owoce kroimy na małe cząstki, dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Przekładamy(...)rozgrzanym do 180 stopni C ok. 15 minut. Następnie na patelni przez chwilę prażymy rozdrobnione orzechy, po chwili dodajemy musli i miód. Dokładnie mieszamy i przekładamy na wierzch owoców..Deser najlepiej smakuje jak jest ciepły

noteskulinarnyfiga
Na jesienne wieczory 141

jeszcze jak, ważne, że razem :) Przygotowałam już nawet ciasto z tej okazji, ale jeszcze tężeje w lodówce. Aby mimo wszystko podzielić się z Wami nowym przepisem, pochwalę się dzisiejszym deserem. Bez dodatku cukru, więc jak najbardziej OK. Polecam dla smakoszy jesiennych smaków."Składniki:kiść winogronmus z 0,5 kg śliwek (mogą być węgierki)400 ml śmietanki 30%crunchy czekoladoweSposób(...)tworzymy mus. Winogrona kroimy na ćwiartki i układamy na dnie naczyń. Następnie posypujemy je  crunchy czekoladowym i polewamy bitą śmietaną. Kolejną warstwą jest mus śliwkowy. Dekorujemy chrupiącym crunchy.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Placuszki z jabłkami z własnego sadu 150

Kto nie lubi placków z jabłkami? Nie wierze ze ten smak dzieciństwa w was nie tli się do dzisiaj, tym bardziej ze dopóki trwa jesień i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Knedle z jagodami w sosie mango, w płatkach migdałów 169

chcieliby mieć już tu i teraz ciepłe, pełne słońca lato. Składniki -knedle z jagodami Iglotex , nadziane po brzegi pachnącymi borówkami, otoczone miękkim, delikatnym ciastem. -masło -gęsty sos do deserów- u mnie mango -mango z wanilią u mnie  Eterno -płatki migdałowe u mnie od  Skworcu -morwa biała suszona Ugotuj knedle zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Roztop łyżkę(...)talerz wylej trochę sosu mango. Poukładaj knedle w migdałach na talerzu. Dodaj mango z wanilią, posyp morwą. Jak smakuje? Smakuje wybornie.  Połączenie borówkowego nadzienia ,ze słodyczą mango i chrupiącą morwą, nadaje daniu tropikalnej i słonecznej całości i na pewno przeniesie Was na chwilkę do „Waszych Miejsc”, do ulubionych wakacyjnych, złocistych wspomnień...do niebiańskiego samopoczucia..w samym środku zimy.... Pada

Z Kuchni Do Kuchni
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 181

popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino(...)migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando, zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy, chrupiący. Noc Bożego Narodzenia jest okresem radości i powodem do wznoszenia toastów, w Hiszpanii koniecznie Cavą, czyli tutejszym ekwiwalentem szampana, podobno lepszym od swojego francuskiego odpowiednika. Bardzo ważnym punktem obchodów Bożego

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania