Chrupiacy sernik ze slonecznikiem i czeresniami idealny na lato.Czeresnie nie naleza do moich ulubionych owocow,jednak tegoroczne sa tak wyjatkowo slodkie i aromatyczne,ze najchetniej dodawalabym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko
CzarnawisienkaPrzepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to
Zakręcony WidelecSkładniki: 1/2 gruszki 1 jogurt owocowy 6 łyżek crunchy bananowego Sante Przepis: Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do szklanki nakładamy
Emcia Pichcijest sezon czy nie, jagody jeść lubię w każdej postaci. Babeczki, drożdżówki, ciasta, pierogi czy desery. Zawsze chętnie przygotuję coś z ich dodatkiem. Choć przyznam szczerze, że z mrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba(...)życie). Mówię o dużo prostszym i zdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej. Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też jest niczego sobie. Polecam ją w sezonie (i nie tylko :) )Składniki:400 g mąki pszennej70
Słodkie PrzyjemnościSezon na rabarbar w pełni.Na blogach królują przepisy z jego wykorzystaniem.A to ciasta … a to kompoty … drożdżówki i inne tego typu przysmaki!U
Ostra na SłodkoDzisiaj - jak już sam tytuł wskazuje - będzie coś duńskiego. Wspominałam już wcześniej, że w związku ze związkiem, w jakim akurat się znajduję, na blogu pewnie pojawią
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWczorajszy dzień był dość męczący. Właśnie dlatego obiecany przepis na faworki ląduje na blogu dopiero dzisiaj. To były moje pierwsze faworki w życiu. Wyszły
W poszukiwaniu inspiracjiWspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w
Kuchnia PROzdrowotnaJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniapiekarnika i piec ok. 50-60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika do momentu, aż zupełnie wystygnie. Bezy są idealnie bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. LODY KAWOWE /cytuję za Cudawianką / 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 150ml mleka 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki likieru kawowego (nie dodałam) 4 łyżeczki(...)Lody są niezwykle kremowe, cudowne. Dla mnie dodatkową zaleta jest fakt, iż robi się je bez użycia jajek. Polecam bardzo! Gotowe lody nakładać na koszyczki bezowe. Cudowny, lekki, kawowy deser. Smakował wszystkim, nawet osobom nie pijącym kawy
KUCHARNIAmoże być wiele i ogranicza Was jedynie kulinarna wyobraźnia. Polecam nie tylko na niedzielę! Proste crumble z truskawkami (porcja na prostokątną formę o wielkości 28 na 18 cm) Ten deser ma niestety jedną wadę:za szybko znika! ;) Będziemy potrzebować: 500-700 g truskawek 16 łyżek mąki pszennej 8 łyżek cukru 8 łyżek zimnego masła ulubione lody (ok. 500 ml) Piekarnik(...)umieszczamy w misce i przecieramy przez palce, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę można również trochę pozgniatać w dłoniach, tworząc trochę większych grudek, które po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce, a następnie formę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 30 min. (na ostatnie 5 min. zostawiłam tylko górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni). Podajemy lekko
Ratunku obiadLubię przyjaciół obdarowywać pudełeczkami z moimi pralinkami. Zazwyczaj robię to z okazji świąt. Ostatnio podaję kawę z łyżeczkami czekoladowymi ,bo rok temu znalazłem pod choinką takie
Kulinarny karnet Christopherasię w pracy z porządnym aparatem. Zdjęcia, prócz ujęcia chleba, są mojego autorstwa. Kasia specjalnie dla mnie upiekła chleb! Pszenno-żytni, pieczony w naczyniu żaroodpornym. Wspaniały, o chrupiącej skórce i miękkim miąższu, jeszcze cieplutki. Smakował wybornie. Przepis znajdziecie tu ----> Chleb pszenno-żytni. Prócz tego, uraczyła mnie pysznym kremem z ogórków. Na drugie danie, już obie, przyrządziłyśmy(...)jarzynka, czosnek, ugotowany makaron Warzywa miksujemy z czosnkiem i jarzynką przy pomocy blendera. Doprawiamy według uznania. Następnie podgrzewamy i podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem. A na deser... KISIEL Z TAPIOKI O SMAKU CZARNEGO FRUGO 2 szklanki Frugo czarne 1/4 szklanki perełek tapioki W garnku mieszamy tapiokę z Frugo. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy
W kuchni Karmel-itkiWiększość z Was zna zapewne tę błyskawiczną, prostą i smaczną szarlotkę. Do jej przygotowania nie potrzeba jajek. Nie ma potrzeby ucierania, zagniatania, wałkowania, podsmażania jabłek itp
6niebo