chrupiące deser - 500 przepisów (strona:18/34)

Dietetyczne pączki z piekarnika (146 kcal) 5108

Przepis dostałam od znajomej, dokonałam tylko kilku modyfikacji. Ogólnie szukałam dietetycznych pączków, gdyż przeraziło mnie, że zwykły pączek ma ok 350 kcal. Z tego przepisu jestem

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka orzeźwiająca bez tłuszczu DELUXE 256

Witajcie! Orzeźwienie w środku zimy? Czemu nie!. Jeśli czujesz że czas zjeść coś lekkiego, zdrowego a zarazem uderzającego świeżością - spróbuj mojej sałatki :). Sałata masłowa, jarmuż, mięta

Kuchnia PROzdrowotna
Najlepsze muffiny cynamonowe 239

Wczoraj chciałam zrobić jakąś smaczną, słodką przekąskę do herbaty na niedzielne popołudnie.... Poszperałam więc w szafkach i... znalazłam bardzo niewiele. A jednak...wystarczyło. :-) Wyszły z tej

kuchnia do kwadratu
Brownie z oreo 257

Jak wiecie brownie to jedno  moich ulubionych ciast, bo jest po pierwsze mega szybkie, po drugie mega łatwe, po trzecie znika w tempie ekspresowym. Dzisiejsza wersja

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jeszcze smaczniejsze naleśniki z serem 152

Naleśniki, uwielbiane nie tylko przez dzieci. Z serem, dżemem, owocami, polane sosem czekoladowym czy podane z bitą śmietaną? Jakie są Wasze ulubione? Dzisiaj okazało się, że

Moja smaczna kuchnia
Masło orzechowe 156

Maslo orzechowe to moje ukochane smarowidło. Idealne do kanapek, naleśników, placuszków i deserów. W dodatku zdrowe. Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się(...)naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek) odrobina soli Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią. Możemy również kupić

Zawsze głodna!
Krem kanapkowy rafaello z białą czekoladą 152

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Rafaello , więc to właśnie po kokos i migdały sięgam najczęściej.Kuleczki Rafaello już dla Was miałam , ciasto też ,  więc dziś niech

Ostra na Słodko
Gofry z foremki z piekarnika 209

Gofry do tej pory jadaliśmy sporadycznie tylko na mieście, jakoś nie dorobiłam się gofrownicy. Więc kiedy prze świętami zobaczyłam w jednym ze sklepów foremki do gofrów

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Domowa pasta AJVAR z suszonymi pomidorami 247

Przedstawiam Wam przepis na bardzo prostą pastę serbską AJVAR która urzeka smakiem i aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w

Kuchnia PROzdrowotna
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 148

średniowieczu zajmowali się cukiernicy, patissiers . Ich lekkie pasztety, pates, zawsze składały się nie tylko z farszu, ale i ciasta, czyli pate , dzięki czemu po upieczeniu serwowane były w chrupiącej skórce, en croute . Już od XIV wieku pasztety pieczono z farszem z węgorza, makreli, gołębi, prosiąt, a nawet jeleni. Ponieważ przywiązywano dużą wagę do wyglądu wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu(...)wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem.  Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę Marthy Steward składającą się wyłącznie z karmelizowanych gruszek. I tu zaiskrzyło - wszem i wobec wiadomo, że na hasło karmel rzucam wszystko

KUCHARNIA
Bananowe babeczki z blond czekolą 201

formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry uprzedzam :) Można użyć większych foremek, albo próbować piec partiami. No, chyba że ktoś ma większą formę(...)będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :) Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie Przysmaki, na pewno znajdziecie coś dla siebie :)Smacznego!p.s. Od jednej z pań dostałam zapytanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 204

Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii, którego można by nazwać bardzo bliskim "kuzynem" francuskiego crème brûlée. Powstaje z mleka, żółtek i mąki kukurydzianej (w oryginale), którą ja zastąpiłam mąką ziemniaczaną, aby mączny smak nie był tak wyczuwalny, a cały rpoces(...)zagęszczania kremu stał się znacznie szybszy. Crema Catalana aromatyzowany jest otartą skórką z cytryny i korą cynamonu. Delikatny, cytrusowo-korzenny smak, lekka, kremowa konsystencja, chrupiąca skórka - poezja! Niestety, jak na studenta przystało, nie posiadam palnika. Wstawiłam więc krem na kilka chwil do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, pod ruszt. Nie ma tego efektu, jaki być powinien, ale i tak krem smakował wspaniale

W kuchni Karmel-itki
Ciasto miodowo – orzechowe 388

Zdrowe, a pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone

Moja Delicja
Sycylia naszym okiem 185

owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini(...)smażone. Jeśli chodzi o przekąski, Włosi nie mają sobie równych. Pizza z wytatuowanej pizzerii w Palermo- część wzięliśmy do hotelu. Krojona stylowym nożem. Po prawej sfincione z cudownie chrupiącym brzegiem. Arancini- po lewej szynka z mozarellą, po prawej tak zwane "ragu" czyli sos pomidorowy z groszkiem. A żeby nie wspominać tych smaków na sucho proponuję przepis na ciasteczka marcepanowe prawie

les mirabelles
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 216

dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Skład: 100% sezam czarny niełuskany (surowiec pochodzenia(...)Czarny sezam nie wszędzie można dostać, więc... zajrzyj tutaj.Ziarenka Piekło Niebo - Niby nic... a jednak tak wiele. Ta mieszanka sprawdza się idealnie w sałatce. Podkręca smak i dodaje chrupiące elementy, które "piją" zawartość naszej miseczki i leciutko pęcznieją. Efekt - nieziemski."Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega

Wypisz Wymaluj