palnika. Niektórzy wstawiają deser do mocno nagrzanego piekarnika bezpośrednio pod grzałkę, jednak wtedy oprócz skarmelizowania cukru nagrzewa się cały deser. Krem jest aksamitny, konsystencją przypomina mocno zestalony budyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z czekoladą
Codzienna kuchnia niecodziennaksiążce przepisy nie są dostępne w Internecie, czy na blogu kotlet.tv. Dzieli się ona na kilka smacznych rozdziałów: świeże chrupiące – chleb i bułki, małe wielkie – przekąski i przystawki, smakowite gorące – obiady, pyszne słodkie – ciasta i desery. Każda z części zaczyna się krótki opisem, w którym autorka przybliża nam, co dla niej oznaczają dane rozdziały książki i dlaczego znajdziemy
Emcia PichciRafaello z białą czekoladą.Dziś mam dla Was kolejny przepis na moje ulubione ciacho!Delikatny krem z mleka kokosowego … przełożony chrupiącymi słonymi krakersami i dużą ilością prażonych płatków migdałowych wprost zachwyca podniebienie!Wielbiciele wszelkiego rodzaju kokosowych deserów … kuleczek Rafaello jak i ciast na zimno będą zachwyceni!PS. ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień , gdy się „przegryzie
Ostra na SłodkoPyszny deser zrobiony w domowych warunkach :) Prawidłowo powinno użyć się specjalnego palnika do roztopienia brązowego cukru w chrupiącą, karmelową skorupkę... ale można do tego celu użyć piekarnika lub mikrofalówki z funkcją grilla :)Składniki:100 ml kremówki2 żółtka1 laska wanilii1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki cukru brązowegoPrzygotowanie: Kremówkę przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z ziarenkami laski wanilii. Kremówka musi
Aga w kuchnisię oprze bezie??? Szczerze mało osób, a tym bardziej przepysznej bezie "Pavlova" , która jest chrupiąca z wierzchu, a delikatna i miękka w środku. Cudowne odkrycie lat 20-tych. Nazwa tego deseru pochodzi od znanej rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Do dziś nie można rozstrzygnąć sporu czy dany deser pochodzi z Australii czy Nowej Zelandii. Jeśli chodzi o przepis i jego wykonanie
Zainspiruj się kuchniąuwierzyć, ale to niestety prawda. I mnie to dopada co jakiś czas :) Zwłaszcza w takie szare dni. Tęskniąc za słońcem szukam go na talerzu. Tym razem stworzyłam słoneczny deser, który przez chwilę dał oczom namiastkę lata i słońca. Udało mi się połączyć coś słodkiego z czymś zdrowym i pożywnym :) Zapraszam do stołu :) Składniki na 1 porcję: 1 średnia pomarańcza(...)wystygnięcia. Cząstki owoców przełożyć do szklanki, polać niewielką ilością wystudzonego sosu, a następnie jogurtem. Na górę wysypać musli - ja użyłam chrupiącej jego wersji, tzw. chrunchy - czy zna ktoś polski odpowiednik tego słowa? :) Taka sałatka smakuje wyśmienicie zarówno jako deser, ale także jako słodkie lekkie śniadanie. Ilości jogurtu czy musli można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Czyż nie wygląda zachęcająco
Codzienna kuchnia niecodziennaPrawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30
prawdziwe jedzeniepogoda nie dopisuje Połączenie delikatnego serka i kwaskowatej masy rabarbarowo-malinowej z nasączonymi biszkoptami i chrupiącymi płatkami lub pistacjami jest wspaniałe i warte wypróbowania! Przepis znalazłam u Majki na blogu Kalejdoskop kulinarny (http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2014/05/piate-urodziny-bloga-deser-tiramisu-z_8.html). Niestety nie do końca udało mi się zrobić dokładnie deseru jak Majka, bo a to nie miałam tyle serka i musiałam dodać innego
UgotujmyTo.pluciapana po łokcie czekoladą. Moje dziecko też mnie taką lubi, bo w efekcie dostaje fajne desery czekoladowe. Crispearls Białe. Co to jest? To maleńkie herbatnikowe ciasteczka oblane białą belgijską czekoladą Callebaut. Trudno się powstrzymac przed wyjadaniem ich na sucho. Są pyszne! Tak fajnie chrupią w taflach czekoladowych. Zastosowań mają wiele. Dodatkowym ich plusem jest fakt iż są bardzo wydajne
Blondynka GotujeDzień dobry,Mam nadzieję, że mieliście wspaniałe Święta :)Czy Mikołaj przyniósł Wam wymarzone prezenty? Ja dostałam m.in. kulinarną grę planszową od mojej Siostry oraz upragniony nowy
Chilli Czosnek i Oliwazostawiłam w lodówce białka jaja kurzego z myślą o mini bezach. Te mini bezy bardzo polecam, gdyż są świetnym dodatkiem do deserów, wystarczy je pokruszyć palcami i dodać np. do bitej śmietany jak tutaj. Natomiast Piotrek lubi bezy chrupać bez niczego. Składniki na bezy (60 sztuk): 3 białka szczypta soli 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPowiem tylko ze ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzykryciem' kruszonki. Nie wiem co jest lepsze, czy mięciutkie soczyste owoce czy, słodka, chrupiąca kruszonka. Ja wprost kocham to danie - za smak, za sposób przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj szybkie ciasto z kandyzowanymi owocami i budyniem - na szybko i tanio, bo z tego co akurat było pod ręką i w lodówce. Przygotowując to ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubimy z mężem wszelkiego rodzaju batoniki, a szczególnie te chrupiące i z kawałkami suszonych owoców czy ziaren. Te sklepowe nie zawsze Nam odpowiadają doborem składników
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybka, prosta w przygotowaniu przekąska na podwieczorek, lub deser. Idealny poprawiacz humoru:) na dzisiejszą ponurą pogodę. Jabłka posypane cynamonem, obtoczone ciastem naleśnikowym, po usmażeniu złociste i chrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno
RAROSSATarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja
Poezja smaku