Chrupiące ciasto francuskie … subtelny smak bananów … i obłędny zapach kokosowego Malibu – czyż nie brzmi smakowicie?Nie tylko brzmi , ale dokładnie tak samo smakuje
Ostra na SłodkoPyszne, chrupiące, zdrowe.Mogą "długo leżeć" ale zapewniam: jeszcze nigdy im się to nie zdarzyło.Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!Składniki
CzarnawisienkaKto powiedział, że płatki na śniadanie mają być nudne ?Najczęściej zalewamy je mlekiem i gotowe.A ja dziś zjadłam takie oto Crunchy. Potrzebujemy:- płatki śniadaniowe typu Crunchy
kolorowotorcikowoDziś proponuję gofry z bitą śmietaną i owocami. Lubicie ? GOFRY - przepisCiasto:0,5 kg mąki0,5 szkl. cukru1/3 kostki margaryny2 jaja 2 łyżeczki proszku do
kolorowotorcikowonaturalnej. Tak jak wspomniałam wcześniej obecnie dostępne są trzy rodzaje mieszanek. A są to: SŁONECZNE POLA (ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego) To zdrowy, aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek, sałatek, zup, dań obiadowych, deserów, muesli, wypieków, panierek i przekąsek. Wzbogaca smak i nadaje nową jakość każdej potrawie. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów(...)Błonnik: 10,6 g CYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy arachidowe
Zdrowie na języku :Pkółka, z których układam piramidkę. Z końcówki masy piekę małe beziki, tak po prostu, do chrupania. Truskawkom oszczędzam eksperymentów - są teraz tak pyszne, że nie potrzebują żadnych dodatków prócz ... bazylii. Przy okazji pływających wysp (klik) odkryłam, jak cudownie bazylia komponuje się z deserami. A skoro bawię się(...)primabaleriną, podkręcam zabawę bazyliową bitą śmietaną. Jest pyszna! Nic tak nie poprawia nastroju jak porcja, a nawet dwie, pysznej, chrupiącej bezy z truskawkami i bitą śmietaną o aromacie bazylii. U mnie zadziałało. A jak u Was? Czy taki deser nadaje się na zmartwienia, te na duszy, na ciele, a może jeszcze "gdzie indziej"? PAVLOVA INACZEJ. BEZY Z TRUSKAWKAMI
KUCHARNIAprzyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu, a w tle chrupiące migdały - to niezwykle kusząca propozycja na fantastyczny deser. Klasyka w najlepszym wydaniu... Szczerze polecam!SKŁADNIKI NA BEZĘ:8 dużych białek 420 g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki bialego octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI(...)beza będzie miała bardziej artystyczne kształty.Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.KREM:Składniku do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo przepyszna rolada serowa z chrupiącymi orzechami i miękkim serem. Polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita, pyszny deser. Rolada serowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejny ,ekspresowy deser z truskawką w roli głównej .Crumble czyli chrupiąca kruszonka migdałowo – amarantusowa z truskawkami .Koniecznie podawać na gorąco!. Składniki: na 3 kokilki 200 g truskawek ,pokroić na większe kawałki 3 łyżki zimnego masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki migdałowej 1 łyżka mąki krupczatki 4 łyżki poppingu z amarantusa Masło łączymy z mąką migdałową ,krupczatką ,amarantusem
Ladylaura.słodko :) Deser ten jest szybki w wykonaniu i ładnie się prezentuje. Idealny na wizytę niezapowiedzianych gości. Kwaskowy smak jogurtu fajnie przełamuje słodycz marmolady, dzięki czemu deser nie jest za słodki. A ziarenka fajnie chrupią :) (Ilość składników według uznania) Gęsty jogurt grecki Konfitura figowa Bonne Maman od DeCare Musli lub domowa granola W ozdobnym pucharku układamy warstwowo: musli, jogurt
Zawsze głodna!Pyszny, wspaniały i kremowy francuski deser. Na bazie jaj, śmietanki i wanilii, z chrupiącą skorupką. Czego chcieć więcej?Składniki: 400 ml śmietanki 30-36% 100 ml mleka 1 laska wanilii 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru brązowy cukier do karmelizowania W rondelku podgrzewamy śmietanę, mlekiem i wanilią. W tym celu wanilię kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka
Mango Papajaczeka? JA. Cytat pochodzi z Czarodzicielstwa Terry'ego Pratchetta. Też jesteście zasmutkowani ? Bo ja tak. Ostatnio przygotowałam wyjątkowo źle wyglądający deser, smakował za to bajecznie. Bo czy połączenie bananów i czekolady w cudownie chrupiącym cieście może być niedobre...? Zaczęło się od tego, że miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę(...)Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko więc zdecydowałam, że ten deser to bardzo dobry pomysł. Okazało się, że nie umiem lepić samosów. A przynajmniej nie z bardzo delikatnego ciasta filo pokrojonego w kwadraty. W związku z tym szybko porzuciłam tę dziwną
Pożeraczka, czyli raz adobrzekilku etapów, kiedy masa się chłodzi lub tężeje. Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, wówczas zarówno cytrynowy śnieg, jak i sos, będą wystarczająco schłodzone. Dla mnie to idealny, lekki deser - bardzo lubię cytrusowe smaki, a tu ich nie brakuje. Dodatkowo bardzo zaintrygował mnie sos bazyliowy - jest wyjątkowy. Smak bazylii ostatecznie pozostaje echem, ale jest delikatnie wyczuwalny i w połączeniu(...)rondelku z niewielką ilością wody i gotować do uzyskania ciemnego, gęstego karmelu - nie mieszać, inaczej zrobią się grudki; polać jeszcze ciepłym karmelem). Karmel cudownie chrupie i stanowi wspaniały kontrast dla lekkiej, piankowej struktury deseru. Smacznego! * przepis pochodzi z tej strony (klik
KUCHARNIAZasługują na szczególną uwagę! Delikatne, chrupiące z wilgotnym i ciągnącym środkiem. Pyszne! Robi się je bardzo szybko, a zjada się jeszcze szybciej. SKŁADNIKI 70 g masła
zabawa smakiem