miodem. Do suchych składników wlej mokre, wymieszaj szybko do połączenia. Bananową masę przełóż do formy, wyrównać. Piecz przez około 45 minut do wyrośnięcia, zarumienienia i tzw. suchego patyczka - jeśli zaczyna się za szybko przypiekać na wierzchu przykryj foremkę kawałkiem folii aluminiowej. Upieczony chlebek wyjmij z piekarnika i formy, przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia
Lejdi of the houseśmiało możecie zamienić go na rozgniecionego banana lub zrezygnować w ogóle, też będzie słodko Nie rezygnujcie jednak z przypraw, to one nadają ciasto wyjątkowy, korzenny aromat i smak. Chlebek daktylowo – bananowy najlepiej smakuje w towarzystwie ciepłego koca, książki i kubka dobrej, ciepłej kawy. Od razu świat wydaje się piękniejszy, a jesień przestaje być taka straszna. Nie będę Was dłużej
365 dni dookoła kuchniProsty, pyszny i na dodatek bezglutenowy. Idealny chlebek marchewkowo - bananowy z dodatkiem dużej ilości cynamonu i rodzynek. Dla mnie jest to zdecydowanie jesienny, aromatyczny wypiek, który swym korzennym zapachem przenosi mnie już do drugiej połowy grudnia :) Składniki: 200 gram startej na drobnych oczkach marchewki 200 gram rozgniecionych bananów 250 gram mąki (użyłam 200 gram mieszanki mąk bezglutenowych złożonych głównie(...)suchych składników dodaję zmiksowane mokre składniki i całość dokładnie mieszam. Na koniec dodaję starta marchew oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55- 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzę na kratce. Rozpuszczam czekoladę z mlekiem i polewam ciasto. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPrzepis z bloga The Simple Veganista . Składniki: (na 1 bochenek, okolice 10/20cm, czyli około 8 plastrów) 1 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru trzcinowego 2
Lejdi of the houseRobię trochę porządków na blogu i ze zdumieniem stwierdzam, że nie ma tu jeszcze przepisu na ciasto bananowe? Jak to możliwe?! Toż to podstawowe ciasto wszystkich wegan, a na pewno tych, którzy po wegańsku dopiero zaczynają piec cokolwiek ;) Szczerze mówiąc myślałam, że to ciasto znają już WSZYSCY, ponieważ w różnych wersjach i pod różnymi postaciami krąży po sieci(...)dolewamy tyle mleka/wody, żeby ciasto nie było suche. Jeśli ktoś chce dodać czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można smarować kremem czekoladowym np. takim ) i pochłaniać na śniadanie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZnakomity przepis! Idealny na ostatnią minutę, kiedy to coś innego siedzi już sobie spokojnie w piekarniku, przejrzały banan domaga się uwagi, a jajka się akurat skończyły
Lejdi of the housePrzepis z bloga Zufikowo . Składniki: (na 1 foremkę/bochenek okolice 10/20cm, albo na 2 mniejsze) 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
Lejdi of the houseSuper prosty przepis od Mary Berry. Można oczywiście upiec w jednej blaszce, ale ja bardzo chciałam wypróbować nowy zakup - miniaturowe foremeczki zakupione chyba w czarnych otchłaniach
Lejdi of the houseZ bloga Confessions of a Baking Queen . Składniki: (oryginalnie na 1 blaszkę/keksówkę okolice 23/13cm; ja zaczęłam pieczenie niefortunnie rano i musiałam zredukować czas pieczenia
Lejdi of the housePrzepis z bloga Zjem Cię . Składniki: (na 1 małą keksówkę - okolice 20/10cm) 2 bardzo mocno dojrzałe banany 1/3 szklanki bezsmakowego oleju, albo rozpuszczonego masła 1
Lejdi of the housePrzepis (bardzo minimalnie zmieniony) z książki Anny Włodarczyk 'Zapach truskawek. Rodzinne opowieści '. Składniki: (na 1 keksówkę, okolice 10/20cm) 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru
Lejdi of the housePrzepis Billa'a Granger'a znaleziony na blogu Popołudnie w kuchni . Składniki : (tortownica 23cm, albo spora keksówka, albo 2 mniejsze foremki - okolice 10/20cm każda) 250g
Lejdi of the housePyszne, zdrowe ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi oraz kawałkami czekolady. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, bez
Healthy food explorerPrzepis z zachowanego wycinka z magazynu supermarketu Co-op. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę (lub dwie, okolice 10/20cm)- wyłóż papierem do pieczenia
Lejdi of the housePrzepis z The spruce eats . Składniki: (na 1 bochenek, keksówka okolice 10/20cm) 100g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka
Lejdi of the housePrzepis z bloga Domestic Gothess . Składniki: (blaszka okolice 10/20cm, czyli 8-10 plastrów/porcji) 2 szklanki (250g) mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2
Lejdi of the houseZe strony Netmums . Składniki: (bochenek okolice 20/10cm) 140g miękkiego masła 140g drobnego cukru 2 jajka, roztrzepane widelcem w miseczce 140g mąki z proszkiem do pieczenia
Lejdi of the houseCiasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do
Moja DelicjaCzekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia 😉 ). Jako, że miałam
Moja Delicja[Głosów: 0 Average: 0 /5] składniki: 3 banany + 1 na wierzch 360 g mąki 200 g cukru 2 jajka 110 g masła
Domowy Smak JedzeniaCiasto bananowe z tego przepisu jest najpopularniejszym ciastem na blogu Moja Delicja. Jest proste, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ponieważ na codzień staramy się ograniczać używanie
Moja DelicjaPrzepis ze strony Tesco . Składniki: (1 spory bochenek - keksówka okolice 20/10cm; spokojnie można rozdzielić na 2 keksówki = 2 mniejsze bochenki) 3 duże banany, bardzo dojrzałe 2
Lejdi of the houseNie da się skończyć na jednym kawałku. Uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę, kakao i te klimaty :). Polewa na bazie śmietany i żelatyny. Składniki: (keksówka 30x11
Gotuj z AgnesKanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto pieczone w kwadratowej foremce 20cm wychodzi dość wysokie. Ale, przy okazji szkolnego festiwalu - Winter Fair, kiedy potrzebowałam czegoś odrobinę hojniejszego przy dzieleniu na porcje - foliowa
Lejdi of the house"The Italians like something sweet for breakfast, which is more then I do, so this is only mutedly so. But feel free to smooth some chocolatey
Lejdi of the houseJakiś czas temu robiłam świetne, bardzo czekoladowe bananowe brownie , teraz więc przyszła pora na wersję bez kakao, za to z kawałkami gorzkiej czekolady i tak
Healthy food explorerWarzywnych wypieków ciąg dalszy. Ostatnio zaproponowałam Wam Korzenny chlebek cukiniowy z lawendą , dziś mam dla Was kolejny nietypowy wypiek. Nie dość, że chlebek dyniowo- bananowy to gryczany i w dodatku z szafranem. Polany czekoladą i migdałami. Bez glutenu. Byłby idealny gdybym nie zapomniała przez chwilę o jego istnieniu w momencie kiedy rumienił się w piekarniku, przez co odrobinę się wysuszył
Mango PapajaEch… poświątecznie, ponoworocznie, wszyscy, bez wyjątku (chyba, że o czymś nie wiem), wstaliśmy od stołów o kilka kilogramów ciężsi. Jeszcze moment, zanim przejdziemy na
Mam To Na WidelcuBanana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła
W poszukiwaniu inspiracjibezową chmurką przyszła pora na wypiek zdecydowanie stonowany smakiem, mniej słodszy, zdrowszy a równie cudownie smaczny. Ciasto bananowe z syropem klonowym różni się delikatnie smakiem od tradycyjnych bananowych ciasto-chlebków. Nie jest aż tak mocno bananowe gdyż większość bananów jest na wierzchu ciasta a syrop klonowy nadaje mu lekko karmelowego smaku. Jednym słowem jest inne ale jakże pyszne. Cudownie smakuje
Made By Mom And Sonsmaczny i bardzo nam smakował. Taki chlebek to idealna przekąska na drugie śniadanie lub kawałek ciasta do po południowej kawy bądź herbaty. Post Razowy chlebek dyniowo – bananowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje