chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:45/67)

Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 174

kromki chleba razowego, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 dni aż płyn skwaśnieje. Po 3 dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy 500 g białej kiełbasy (jeśli nie ma surowej, może być parzona), pokrojone dwie duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu

Right Behind The Kitchen
Razowiec pszenno - gryczany 99

takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam, iż mogą być dobrym dodatkiem , więc je zakupiłam. Pomysł był bardzo dobry. Płatki wystarczy tylko zalać letnią wodą, odczekać niecałe pół godziny i gotowe. Dodatkowo nadają pieczywu sprężystości i wilgotności. Otrzymuje się je z całych ziaren gryki, które

Wiem co jem
Polędwica z dzika - gotowana 260

Składniki: 2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg 2 łyżki smalcu do smażenia sól Składniki marynaty: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 3 ziarenka

Proste Potrawy
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 148

ziaren cieciorki. Z czym go jeść? Najprościej – jako dip do warzyw. Maczamy swoje ulubione kąski w sosie i zjadamy na bieżąco. Do posmarowania pieczywa, zamiast masła. Do posmarowania tortilli, jako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem naan. Obowiązkowy do falafeli (smażonych klopsików z ciecierzycy). A ja uwielbiam go grubo rozsmarowanego, na świeżej, gorącej jeszcze kromce chleba wyjętej

Karo in the Kitchen
Pyszne kanapki na ciepło 349

chleba wysmaruj serkiem topionym Gouda, pokrój w plasterki parówkę. Posyp szczypiorkiem. Im więcej witamin tym lepiej.Na wierzch połóż plasterki Emmentalera, polej ketchupem.Dodaj pomidorki koktajlowe i ...do piekarnika, aż się stopia serki. Wyłóż na talerz. Szybko po wierzchu glassa sojowa. Dodatkowo zielona pietruszka. Marynowany imbir dobry na wszystko, w tej kompozycji jest idealny ! Na samym końcu posyp ziarnami

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczana sałatka do ośmiornicy i ryb 146

ziarna gorczycy, kolendry i kminku i podprażyć je Dodać teraz plasterki ziemniaków, sok z limonki i skórkę z limonki, kurkumę, sól i czarny mielony pieprz. Zamieszać delikatnie tak by ziemniaki pokryły się przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekaną natką i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułkę lub chleb

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chleb z bulgurem i daktylami 143

bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj.375 ml wody2 łyżeczki oliwy z oliwek2 łyżki cukru2 łyżeczki soli morskiej Piątnica420 g mąki chlebowej typ 650125 g mąki żytniej typ 72090 g suchej kaszy bulgur Piątnica25 g świeżych drożdżyokoło 20 daktyli1 jajkoulubione ziarna do posypania z wierzchu Umieścić

Moje domowe kucharzenie
Zupa brokułowa z grzankami i chili 175

chleba i podsmażyć. takie grzanki to świetny dodatek do czystych zup. Zupa brokułowa z grzankami i chili była pyszna, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie pikantna. Z chili trzeba uważać, aby nie przesadzić, ale ta zupa doskonale wpisuje się w dietę 3D, którą rozpoczęłam wpisem na pikantny naleśnik z łososiem. Składniki: brokuł – 1 sztuka sól – 1/2 słyżeczki chilli w młynku Kotanyi kika ziaren

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krupnik 150

Krupnik to zupa tradycyjnie polska, bardzo rozgrzewająca idealna na jesienno-zimowe obiadki.  Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki:   3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę  1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę(...)kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora) 2 suszone grzyby 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę   4 łyżki kaszy jęczmiennej średniej  4 ziarna ziela angielskiego duży liść laurowy 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól pieprz szczypta kurkumy dla koloru i dla zdrowia 4 brukselki Wykonanie: Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą , dodajemy grzyby

Gorący kąsek
Ośmiornica pieczona w folii 268

sałatka z przyprawionymi ziemniaczkami : Sałatka ziemniaczana: wystudzone ziemniaki obrać ze skórek i pokroić w ok. 1/2 cm plasterki. Do żeliwnego rondla wlać oliwę i podgrzać ją Do oliwy wrzucić ziarna gorczycy, kolendry i kminku i podprażyć je Dodać teraz plasterki ziemniaków, sok z limonki i skórkę z limonki, kurkumę, sól i czarny mielony pieprz. Zamieszać delikatnie tak by ziemniaki pokryły(...)się dokładnie przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekana natka i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułke lub chleb w aromatycznym oliwie z sosem własnym

Sztuka gotowania w/g Samiry
.898. lekkie jak piórko 146

pożegnać z retencją... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~100-120g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~50g dżemu jako nadzienie (u mnie domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce ubijamy białko, następnie delikatnie łączymy je z masą. Połowę ciasta przekładamy do kokilki(...)dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili&sugar przepis na pyszny, bezglutenowy chleb!  To mój pierwszy i muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdzie tak smaczny :) *klik na zdjęcie

breakfast of dreams
Chleb ciemny wieloziarnisty 106

Zapraszam... Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum  dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają  one  mnóstwa błonnika pokarmowego, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu. Składniki na 1 bochenek: 1/2 kg mąki z pełnego przemiału np. Basia(...)lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól  i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie

Kubki smaku
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 155

pieczenia, zmniejszcie temperaturę do 190⁰C i pieczcie chleb kolejne 35-40 minut. Prawidłowo upieczony chleb uderzony od spodu dłonią powinien wydać głuchy dźwięk. Po wymaganym czasie pieczenia nasz chleb wyjmujemy i studzimy na kratce, żeby nie zaparował od spodu i zachował swoją chrupkość. SKŁADNIKI 300g mąki pszennej razowej, typ 2000 (używam TEJ )+ 200g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella 3 zboża(...)żyto i orkisz) dowolna z powyższych mąka do podsypania przy formowaniu 330ml piwa Guinness 50ml wody 5g drożdży + 5g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 4 łyżki stołowe ziaren łuskanego słonecznika

Karo in the Kitchen
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 160

mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa(...)Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 o przez około 1,5 godziny. Odkryć i piec jeszcze przez 10 – 15 minut. Smacznego

Mama Gotuje
Bułeczki maślane na niedzielne śniadanie 127

Zgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego chleba :)Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :)Składniki (na 8-10 bułeczek):- 3 szkl. mąki pszennej(...)masła (1/4 kostki)- 20g świeżych drożdży- 200ml ciepłego mleka + 2 łyżki do drożdży- 1 jajko (również w temp. pokojowej!)- 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżka cukru- ewentualnie ziarna do posypaniaPrzygotowanie: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.2. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia - do ciasta

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania