chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:54/67)

Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 191

czasach starożytnych używano jej do wypieku chleba i co ciekawe, mogła być świadkiem ważnych wydarzeń w historii świata. Jej resztki znaleziono w grobowcach na terenie Basenu Morza Śródziemnego, a chleb, którym Jesus dzielił się z uczniami w czasie Ostatniej Wieczerzy, mógł być upieczony właśnie z płaskurki!W raz z rozpowszechnieniem się innych rodzajów zbóż, farro powoli zaczęła zanikać(...)położonej nieopodal miejscowości Monticchiello. Kosztowała 3 euro za 500 g. Według mnie zakup w 100 % warty swojej ceny! :) Dlaczego?Pszenica farro jest przede wszystkim bardzo smaczna. Po ugotowaniu jej ziarna są duże i przypominają kaszę pęczak. W smaku też jest do niej podobna, ma posmak lekko orzechowy. Już żałuję, że przywiozłam z Toskanii tylko jedno opakowanie, całe już wykorzystałam (zrobiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet pieczony z kruszonką. 285

     Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego

Rozpustne gotowanie
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 293

ktoś ma ochotę upiec chcleb, to podane proporcje zostały dobrane na dwa bochenki pieczone w prostokątnych kilogramowych foremkach (używam stalowych o wymiarach ok. 23x10x8 cm, mogą być ciut większe). Chleb trzeba piec dwa razy dłużej niż bułki, około 40 minut. Dzięki zakwasowi żytniemu bułki są odrobinę bardziej wytrawne. Zakwas oraz mała wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który(...)mąki orkiszowej razowej 480 g wody o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 16 g świeżych drożdży 20 g soli 50 g pieczonego czosnku 20 g mielonych ziaren siemienia lnianego Przygotowanie bułek (18 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie wody rozpuść drożdże. Do miski przesiej mąkę pszenną chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielone siemię lniane

Grahamka, weka i kajzerka
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 236

koperkowy  1 większą marchew 1 korzeń pietruszki  3 łodygi selera naciowego  1 cebulę  3 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego  kilka ziaren pieprzu  sól do smaku  koperek świeży (lub mrożony ) 1 duży lub dwa małe pęczki   woda ok 1,5 lita  śmietanę 18% 60 ml  mąka(...)mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami lub po prostu z kawałkiem chleba. Wywar w którym się gotują zawiera bardzo bogaty smak. Jest to też dobry sposób, aby przemycić dzieciom trochę witamin.  Klopsy są "czyste" nie wydłubują ziół i innych przypraw

Basia w kuchni
Sandacz po polsku z wody. 164

pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy  5 ziaren pieprzu  3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru(...)świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić

Kulinarny karnet Christophera
Raw foods - 100% zdrowia :) 133

KRAKERSY  chlebek pita warzywny bez dodatku soli * chlebek o smaku pomidorowo-selerowym *  krakersy meksykańskie  Chlebki jak i również krakersy to świetna propozycja na przekąskę lub substytut chleba. Można je zajadać prosto z torebki lub jako kanapkę. Są bardzo smaczne. Chrupkie i kruche. Składy są genialne! Wręcz idealne! Zerknijcie koniecznie i sami się przekonajcie. Smakują bardzo naturalnie, dodatek(...)konsystencji, jest twarde, ale łatwo się kruszy. Jest delikatnie słodkie i dość mocno kakaowe z nutką wanilii.  SPRZĘT DO KUCHNI  woreczek do robienia mleka z orzechów lub ziaren  Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :D Dotychczas jak robiłam domowe mleko to używałam do tego zwyczajnej gazy. Teraz mogę z łatwością wykonywać różne roślinne napoje, bez żadnych

Zdrowie na języku :P
Cholera z telefonami 147

niej . Ja od kilku dni degustuję otrzymaną jako upominek kawę Etno Cafe. Żaden ze mnie znawca, ale nawet ja czuję, że ten napój jest wyjątkowy. A zapach przy mieleniu...- ziarna są tak wypalone, że po ich zmieleniu aromat jest wciąż ten sam. Czytanie o plantacjach w Etiopii pozwoliło mi rozmarzyć się chwilę i zapomnieć o dzwoniących komórkach. Pocieszeniowa kawa kawusia(...)majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku  sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka. Kroimy

les mirabelles
Paprykowa zupa z sera bryndza 176

szybki obiad w chłodny dzień, gdyż bardzo rozgrzewa.Składniki na 3 porcje:250 g sera bryndza,około 1 litr wody,2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego,2 duże cebule,około 50 g masła,3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,1 spora łyżka słodkiej papryki,sól, pieprz - do smaku.Wod(...)garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki:3 kromki pełnoziarnistego chleba,kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb. Potrząsając patelnią lub delikatnie mieszając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

jest wszędzie, w całym płynie, w burakach i w przyprawach… Strzępki pleśni wytwarzają mykotoksyny, będące substancjami wysoce rakotwórczymi i mutagennymi. Pleśni w żadnym wypadku nie jemy! Wyrzucacie spleśniały chleb? Spleśniały zakwas też jest już tylko do wyrzucenia. Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy(...)obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu – użyjcie mineralnej 2 płaskie łyżki stołowe soli kamiennej ½ główki czosnku – 6 średnich ząbków 5-6 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu opcjonalnie : 1 łyżeczka ziaren kolendry, 2 jagody jałowca, kawałek korzenia chrzanu   Z tej porcji składników otrzymacie około 1,200ml gotowego zakwasu buraczanego

Karo in the Kitchen
bułki pszenno-żytnie... 174

Składniki: mąka pszenna 650 Młyn Kopytowa 300 gram, mąka żytnia 2000 Młyn Kopytowa 50 gram, cukier 1 łyżeczka, sól morska 3/4 łyżeczki, drożdże suche 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 147

chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy(...)minut  należy rozgrzać piekarnik do 200 st. Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku smaruję je  za pomocą pędzla kuchennego  roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka i posypuję ziarnem sezamowym. Pozostało już tylko pieczenie.  Po ułożeniu bułek na papierze można je też włożyć do czystej reklamówki i odłożyć do lodówki na noc. Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy

I tu będę miała takie te
Domowy ser pleśniowy typu Gorgonzola (z niebieską pleśnią) 191

Sery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem  więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu

Przepisy na domowy ser i chleb
najprostsza focaccia z oliwkami 173

ciasta na dużą focaccię, lub dwie mniejsze 500 g mąki pszennej 250-300 ml wody 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1/2 łyżeczki soli na wierzch chleba 2 garście oliwek 1/2 łyżeczki grubej soli ewentualnie szczypta czarnuszki suszona bazylia, lub tymianek, lub oregano, lub rozmaryn sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy(...)centymetrowej grubości placek ( lub w dwa tej grubości placki). Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, posypujemy grubą solą, oraz ziarnami czarnuszki i ulubionymi ziołami ( oregano, bazylia) . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy placek focacci do piekarnika,  piekąc  w tej temperaturze przez 15-20 minut .  Upieczoną

Miód i pieprz
Kurczak balti z chlebem pita 376

Przez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko

Obiad za dychę
BATONIKI KUKURYDZIANE Z KAROBEM /BEZGLUTENOWE. 167

karob i cukier trzcinowy = rewelacja).To zdrowe batoniki, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie i jak widać, powstać mogą z niewykorzystanej kaszki zalegającej w garnku. KAROB - Mączka Chleba Świętojańskiego /Produkt w 100% Bezglutenowy/:"występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim. Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny(...)osobom z nadciśnieniem)- zapobiega nowotworom płuc- działa przeciwbólowo (zawartość kwasu galusowego)- leczy polio u dzieci- hamuje rozwój bakterii w organizmie, dzięki zawartości garbnikówDostępny do kupienia TUTAJ: kliknij.EUFORIA - Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY:"to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść prosto z torebki. Chrupiące ziarna

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania