cynk, że za 15 minut przyjedzie gość. Co podać...co podać na szybko? Do pogaduch ? Coś małego, coś dobrego, coś zdrowego...coś fajnego! Jak na złość bułki się skończyły, chleb był "wczorajszy". A gość makaronu..nie je! Z 15-tu zrobiło się 10 minut i trzeba było działać! Składniki -krakersy -szprot w oleju u mnie GRAAL Ziołowo(...)PORCELANA BOGUCICE Jest długa i dość płaska, zatem krakersy oraz inne przekąski na siebie "nie wpadają". Ale do roboty! Do misy wrzuciłam twaróg oraz szprota- wcześniej odlałam olej. Wsypałam ziarna. Dodałam koperku posiekanego drobniutko. Dosmaczyłam pieprzem ziołowym. Jeszcze delikatna szczypta szafranu. I utarłam na pastę. Na każdy krakers kładłam sporą ilość pasty, dodałam korniszona, paprykę i ulubione zioła. Zadzwonił dzwonek
Z Kuchni Do Kuchnidniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do wrzącego bulionu dodać wędzony boczek (w jednym kawałku - po ugotowaniu żuru należy go usunąć), liście laurowe i ziele(...)zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego
W SMAKśledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie(...)szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy na wykrojonych krążkach chleba pełnoziarnistego Pumpernikiel, drugi – w kieliszkach i trzeci na łyżkach. Oczywiście to tylko trzy z wielu sposobów. Nazwa „śledzik” prawdopodobnie wywodzi się z dawnego zwyczaju, zgodnie z którym o północy
mojewypiekiinietylkolaurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki. Na suchej patelni podprażamy przyprawy(...)pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego
ladykitchengłównie węglowodany złożone w połączeniu z prostymi- 550 kcal; Drugie śniadanie to czas na przekąski owocowe z dodatkami- 220 kcal; Obiad to łączenie mięsa/ryb/roślin strączkowych z pełnym ziarnem oraz warzywami- 880 kcal; Podwieczorek zawiera głównie warzywa z dodatkami nasion, pestek bądź białka- 220 kcal. Kolacja dla trenujących to oczywiście białko i węglowodany (po treningu siłowym)- 330 kcal. Mając(...)węglowodan o wysokim IG, np. suszony daktyl, a do max godziny jemy głównie białko, np koktajl białkowy. Wieczorny: 30 minut przed treningiem jemy połączenie węglowodanów złożonych z prostymi, np chleb żytni z miodem. Uważamy by porcja błonnika nie przekraczała 2 gramów, ponieważ obciąży żołądek, co może skutkować późniejszymi problemami. Po treningu oczywiście posiłek białkowy, np wspomniany koktajl. Dla lepszej budowy
Życie na widelcuMoje wielkie zupowe odkrycie ostatniego tygodnia. Po uroczystych kolacjach, przygotowaniach do warsztatów, spaniu w pracy, miałam nieziemską wręcz ochotę na spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu
Dzieje kuchennej Wiewiórypieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić(...)nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQJest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)cytryny- 1 łyżka* przyprawy: pieprz, sólSłonecznik zmielić w blenderze ( ja lubię czuć kawałeczki słonecznika więc zmieliłam nie do końca dokładnie, ale Wy możecie zmielić na miał).Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy.Smacznego! :)* słonecznik można podprażyć na suchej patelni, wtedy pasta w smaku będzie bardziej 'przypieczona'. Taką
Kraina Miodem PłynącaMoze nie uwierzysz,ale sledz jest najlepszym sojusznikiem pieknosci,przede wszystkim zdrowej i pieknej skory.To nieodlaczny skladnik kazdej zdrowej diety.Ryby powinni jesc wszyscy przynajmniej dwa razy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słonecznika i dyni i polałam smakowym olejem rzepakowym. Na półce mam oleje rzepakowe o smaku chilli, porcini (borowików) i smoked i często ich używam jako dressingów do sałatek, do chleba czy do pizzy Mam nadzieję, że Wam zasmakuje..:)Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim seremSkładniki1 pierś kurczaka1 buraczek (ugotowany lub upieczony)kilka plasterków sera koziego (lub fety)2-3 pomidorki(...)pokroić na półplasterki.3. Nasiona stostować na suchej patelni teflonowej. Odstawić do ostygnięcia.4. Na liściach sałaty ułożyć kawałki kurczaka, kawałki sera, półplasterki buraczka, połówki pomidorków. Całość posypać stostowanymi ziarnami i polać ulubionym smakowym olejem rzepakowym.Smacznego Post Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plKolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem
Wyprawy kulinarne400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży. Wymieszać mąkę
Gotowanie jest łatweObudziłam się dzisiaj gdy jeszcze było ciemno. Okno przykrywał śnieg. "Idą święta"- pomyślałam :) Niestety śniegowe chmury przegnał wiatr, który bezlitośnie wieje we wszystkie otwory mego mieszkania
Dzieje kuchennej WiewióryZnalezione tutaj .Składniki:- 300-350g śledzi a'la matjas- 1 mała główka czosnku- 2 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku- 300ml oleju (dałam rzepakowy)- 2 listki laurowe- 3 ziarna ziela angielskiegoŚledzie dobrze wymoczyć w wodzie. Ja wylewam zalewę, przepłukuję je, zalewam czystą wodą i odstawiam na ok.1h. Następnie wodę wylewam i wlewam czystą, odstawiam na kolejną godzinkę. Najlepiej powtórzyć(...)wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika.Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super pasuje kanapka posmarowana masłem... :-) Pychota!Moje następne śledzie już się moczą, tym razem robię
Smaczne Zdroweodgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez(...)się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchenneproduktów, w których znajduje się pszenica (czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy(...)mąka / mączka migdałowa. Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka
coolinarnastrefa.blogspot.com