chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:53/67)

Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 170

jeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij: tutajPodstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutajSkładniki: Naturalny zakwas

Bon Appetit Małgorzaty
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 188

żelazo. Najlepiej dodawać ją do wypieków – wymieszana z mąką pszenną sprawi, że pieczywo będzie miało niezwykły aromat i więcej wartości odżywczych. Mąka kukurydziana– ta żółta mąka powstaje z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Stosuje się ją do pieczywa spulchnianego proszkiem do pieczenia. Mąka ziemniaczana– równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się(...)rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną, przez co jest zdrowszy. Dieta zawierająca orkisz jest świetna na niestrawność oraz problemy skórne. Mąka orkiszowa jest idealna do wypieków: chleb z jej dodatkiem będzie smaczniejszy.Mąka sojowa – otrzymuje się ją z soi; praktycznie nie zawierająca skrobi czy glutenu i jest bardzo odżywcza. Jest miałka, ma lekki posmak migdałów. Dodana

Mia Cucina Sofieta
Karkówka marynowana w cebuli 383

Chyba powinnam stworzyć oddzielną kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :)Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze

chwile dla mnie
Kapusta lasowiacka z zasypką 133

ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Kolbuszowszczyzny” i został zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wielkich z Kolbuszowej Górnej. Jedyna zmiana, jakiej dokonałam(...)soli) i gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Może to potrwać około godziny. W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 4 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego i wkładamy do niej boczek. Gotujemy go około 15-20 minut na niewielkim ogniu. Na dno dużego garnka nalewamy kilka centymetrów wody, zagotowujemy i wkładamy do niej lekko

Trzeci talerz
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 240

miodem, ciemnym piwem, suszonymi grzybami i śliwkami jest moim numerem jeden zarówno na jesienne chłody, jak i zimowe mrozy. Sprawdzi się też na świąteczny obiad. Można go podać z chlebem, ziemniakami, kaszą, śląskimi kluseczkami lub kopytkami i to właśnie na te ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia(...)pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym)2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie słodsze)przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smakuolej do smażeniatrochę mąki do obtoczenia mięsaCebulę obieramy i kroimy w piórka, śliwki w paseczki, a grzyby na pół (jeśli

Ratunku obiad
Bułki słodowe 177

Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem

Grahamka, weka i kajzerka
Mąka migdałowa 155

jest krok obowiązkowy, to pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich dalej). Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza i ma łagodniejszy smak. Możesz zrobić mąkę(...)mąkę . Mąka migdałowa jest naturalnie dość gruboziarnista , więc nigdy nie uzyskasz aksamitnej faktury znanej z mąki pszennej czy ziemniaczanej. Dobrze zmielona mąka migdałowa ma kawałki migdałów mniej więcej wielkości ziaren grubszego piasku. Dlatego nie sugeruj się wyglądem innych typów mąki i nie włączaj blendera na za długo. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Pamiętaj jednak, że wszelkie wypieki

PaleoSMAK
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 168

Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. To właśnie od słowa farro wywodzi się póżniejsza farina-mąka. O znaczeniu farro świadczy fakt, iż podczas zaślubin nowożeńcy spożywali una focaccina  di farro ( chlebek z farro), który miał(...)produkcji pestycydów czy inych środków chemicznych. Ponadto, twarda łupinka farro skutecznie chroni je przed zanieczyszczeniami. Farro jest bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Doskonałe w przypadku diet , ponieważ jest ziarnem “ubogim “ w tłuszcze , lecz bardzo sycym, a przy tym nie tuczącym. Aby nie przynudzać, na koniec powiem tylko, że farro, za sprawą selenu i witamin  E-B-C jest

Mia Cucina Sofieta
Polędwica suszona a’la parmeńska 135

Witajcie sylwestrowo! Mamy nadzieję, że będziecie się dzisiaj dobrze bawić. Bo my zamierzamy :) Ale jeszcze zanim wyruszycie tam, gdzie wyruszyć macie w planach mamy dla was

Marder&Marder Manufacture
Brokułowy pasztet z ciecierzycy 131

Ciecierzyca  to roślina strączkowa zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, która w krajach bliskiego wschodu traktowana jest jak afrodyzjak. Jej właściwości pobudzające  oraz duża

Pora na pora i pomidora
Pasta słonecznikowo-oliwkowa do chleba, Sztuka zrywania 104

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 204

Zaczyn:30 g zakwasu pszennego lub żytniego160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka110 g letniej wodyZakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Brokuly w slonecznikowym sosie 164

Dawno, dawno temu gdy Wiewióra była jeszcze młoda odkryła pewna stronę z przepisami... potem zaraz kolejną i jeszcze jedną... i tak przepis po przepisie odkryła, że

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mięso wieprzowe w słoiku 286

                                 Jeśli nabyliśmy akurat większą porcje świeżego mięsa wieprzowego i

Proste Potrawy
Od czego zacząć, kiedy myślisz o odstawieniu glutenu? 175

zastanowić.   Znam osobę, która wydała tysiąc złotych na przeróżne testy, które potwierdziły, że jej organizm nie toleruje glutenu. Wydała potem kolejne kwoty na żywność bezglutenową. Zamawiała u znajomych chleb bezglutenowy. Wszyscy dookoła wiedzieli, że stosuje dietę i starali się ją w tym wspierać. Ale ona przechodząc obok piekarni nie mogła się oprzeć. Po prostu musiała tam wejść i kupić(...)ograniczają gluten (albo pszenicę) nie dlatego, bo jest taka moda, tylko dlatego, że chcą odżywiać się różnorodnie. Wysoko przetworzoną pszenicę zamieniają na orkisz czy żyto. Sięgają po kasze i ziarna. Bo chcą jeść zdrowo. Imponują mi swoją świadomością. Podziwiam też osoby, które przechodzą na post leczniczy. Znam takie osobiście i jestem pod wielkim wrażeniem ich determinacji. Wiedzą czego chcą

Smakuje zdrowo

Proponowane wyszukiwania