chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:44/67)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 126

miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu 350 ml wody 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni

Marder&Marder Manufacture
.866. gdy została tylko gruszka... 135

gruszką i mieszanką ziaren Cynamonowy Raj ~ Nie przepadam za gruszkami...Jednak kiedy zostaje jedna, samotna gruszka w koszu na owoce - nie ma wyjścia. I powiem Wam, że taka podsmażona i miękka nawet mi smakowała! Z cynamonem świetnie się łączy :) Ach, najważniejsze - w końcu mam weekend...A rozpoczęłam go wczoraj pieczeniem pierwszego w moim życiu bezglutenowego chleba. Wygląda i pachnie nieziemsko

breakfast of dreams
Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 94

dziś też upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą" 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże

Kolorowy Przepisownik
Chleb z ziemniakami na maślance 183

oczekiwania. Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości bochenki. Składniki: 820 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soli 250 g ugotowanych ziemniaków 300 ml ciepłej wody 180 ml maślanki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kminku 3 listki świeżej

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno - żytni na piwie 115

duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z  tej strony. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 maki żytniej 1 łyżeczka soli  2 płaskie łyżki miodu 360 ml jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 łyzka kminku 2 łyżeczki prażonej cebulki 7 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania Sposób

Na słodko lub wytrawnie
Chleb na zakwasie z ziarnami 102

300 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 4 szkl maki żytniej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru

Gotowanie jest łatwe
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 129

się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej akcji piekę chleby których normalnie pewnie bym nie upiekła. Czerwcowa piekarnia to norweski Knekkebrød, a przepis wybrała dla nas Marzena z bloga Zacisze kuchenne.Chlebek, mimo moich uwag podanych na końcu przepisu(...)domownikom, i tym dwu i czteronożnym :) No to do roboty!przepis kopiuję od AmberSkładniki:200 ml otrębów pszennych200 ml płatków owsianych200 ml pestek dyni200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej200 ml ziaren słonecznika100 ml siemienia lnianego100 ml ziaren sezamu2 łyżeczki soli700 ml wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą.Wstawiamy

Stare Gary
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 150

warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa) 2 łyżeczki drożdży 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki) 500 ml ciepłej wody 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren sezamu tłuszcz

potrawyregionalne
Trocka babka z kaszy gryczanej. 153

dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp. Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy

Kulinarny karnet Christophera
Chleb zmieniający życie (chleb życia) 269

przypadła wersja bez dodatku tłuszczu, spróbuj koniecznie!  Na czym polega fenomen tego chlebka? W jego składzie nie znajdziesz mąki, jajek, nabiału, ani żadnych spulchniaczy, za to przeróżne pestki, ziarna, płatki i orzechy. Samo zdrowie! Przepyszny z różnymi smarowidłami, ale i bez nich świetnie się sprawdza jako szybka przekąska. Chlebek jest bardzo sycący - 1-2 kromki w zupełności wystarczą(...)tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i docisnąć. Piekarnik rozgrzać do temp. 175ºC (termoobieg). Wstawić keksówkę i piec przez 50 min. Po tym czasie wyjąć chleb z foremki, zdjąć papier i odwrócony chlebek z powrotem wstawić do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Kroić na drugi dzień, wcześniej będzie się

Domowa Cookierenka Agi
Szynka myszka pieczona 131

Wędliny przygotowane domowym sposobem zawsze dają nam pewność, że nie jemy "chemii" zawartej w wyrobach sklepowych. Składniki 1 kg szynki myszki Marynata : 4 łyżki piwa 2

R'n'G Kitchen
Żur na zakwasie owsianym 162

chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 25 dag wędzonego boczku 4-5 ziaren ziela angielskiego

Moje Qulinaria
Chleb z dynią 162

właściwe : 1020 g ciasta zakwaszonego 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana 230 g mleka z solą 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 g mąki pszennej ziarna dyni uprażone na suchej patelni Przygotowanie : Do ciasta zakwaszonego dodałam startą dynię ( jeśli wilgotna - odcisnąć sok ) i wymieszałam dokładnie, następnie mąki i mleko ze solą, robiłam to drewnianą łyżką(...)włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł.                    Chleb jest bardzo smaczny

Proste Potrawy
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 209

Pieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne.Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę(...)Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży instant 2 cebule 3 łyżki oleju 1 szklanka ziaren słonecznika Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki razem z cebulą i słoneczkiem umieścić w misce

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenny z maślanką 99

Pełnoziarnisty chlebek ze słonecznikiem. I posmakiem maślanki. Prosty w wykonaniu, jak zwykle zresztą :) Składniki: 500 g pełnoziarnistej mąki pszennej 500 ml maślanki 30 g świeżych drożdży

Marder&Marder Manufacture