chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:35/67)

BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU 212

kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro piccolo czyli samopsza i farro medio czyli wspomniana wcześniej płaskurka.  Ziarna farro ze względu na posiadanie twardej osłonki zawierają(...)bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 250g mąki z płaskurki typ650 - 250g mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 188

kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro piccolo czyli samopsza i farro medio czyli wspomniana wcześniej płaskurka.  Ziarna farro ze względu na posiadanie twardej osłonki zawierają(...)bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki

Smaczne Zdrowe
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 227

kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro piccolo czyli samopsza i farro medio czyli wspomniana wcześniej płaskurka.  Ziarna farro ze względu na posiadanie twardej osłonki zawierają(...)bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny ze słonecznikiem, czosnkiem niedźwiedzim i żurawiną 223

No tak, tak pięknego i smakowitego chleba nigdy dość. Mój dzisiejszy bochen jest wilgotny, puszysty i bardzo szybko znika, znacie to? Chleb prosty w wykonaniu dlatego

Moje Małe Czarowanie
Podwieczorkowe bułeczki 169

Podwieczorkowe bułeczki Kolacja , to nieodzowny element dnia , który zawsze nadciąga wieczorową porą ..jak upiór z zza grobu..;) No , wiem przesadzam ale pamiętajcie , że nie zawsze jak

Ogrodnik w podróży
Bułki owsiane z czarnuszką 186

Takie bułki jak dziś przedstawiam nadają się do hod dogów, sandwiczy czy innych gigantycznych kanapek. Moje znalazły zastosowanie do pulled pork ale o nim w następnym

Moje Małe Czarowanie
Gulasz wieprzowy 201

kiszonych. Można go jeść na różne sposoby, jak kto lubi z kaszą, ryżem, makaronem, świeżym chlebem czy plackami ziemniaczanymi , polecam. Składniki: 1 kg łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć

magiczna kuchnia Kasi
Chleb na żurku 195

Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.     Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę

Maminek kulinarny
Chleb orkiszowy na zakwasie 405

Chleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku.  Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby skropić wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 165

zwane są „ziarnem”) lub w postaci mąk. Komosę ryżową można zmielić w blenderze lub młynku do kawy na mąkę,  która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane(...)saponiny znajdujące się na jej powierzchni. Saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy wykazują działanie przeciwkrzepliwe  (tj. rozrzedzające krew). Przed spożyciem quinoa powinna  zostać dokładnie umyta.  Surowe, uprażone ziarna świetnie smakują z jogurtem lub np. jako dodatek do kanapek. Ugotowana quinoa doskonale smakuje z masłem lub olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym

potrawyregionalne
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 214

Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka...Podłużne, pękate, ze złocistą skórką.Pełne ziaren sezamu.Niewielkie, idealne do Święconki.Wesołego Alleluja!Składniki:650 g mąki pszennej;6

Gospodyni Miejska
Bułki - giganty 188

też wznosić na wyżyny moich kulinarnych zdolności. I właśnie wtedy przypomniałam sobie o kanapkach z Cafe Kindkys - takich dużych, sycących, w pysznych, chrupiących bułeczkach. Weszłam więc do sklepu po ziarna dyni, bo - nie wiedzieć dlaczego - zapragnęłam je mieć na wierzchu mojego pieczywka. Wróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe. Wyszły pyszne! Z wierzchu chrupiące(...)przepis. Ten to mocno zmodyfikowana receptura z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Tak właściwie to jest niezwykle luźna inspiracja, bo pozmieniałam dodatki, proporcje, a nawet czas pieczenia. Oryginalne też kiedyś wypróbuję - na zdjęciu prezentują się wyjątkowo apetycznie.Bułki z dymką i ziarnami dyniSkładniki:(na 4 duże bułki)300 g mąki pszennej7 g suszonych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami 168

Weekendy upływają mi ostatnio dość intensywnie i do tej pory nie było okazji do pieczenia chleba na zakwasie. Wczoraj się udało. A głównym składnikiem (może w nienajwiększej ilości, ale zdecydowanie nadającym smak pieczywu) jest mąka gryczana, którą udało mi się kupić w moim sklepie podczas ostatnich zakupów (chyba czekała na mnie, bo wzięłam ostatni kilogram). Do tej pory nie szukałam(...)ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać dowolnymi ziarnami (tym razem tego nie zrobiłam). Włożyć do torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin.   Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny.  Kroić, gdy chleb ostygnie. ---------- Podobne: Chleb na wodzie z ogórków Chleb z kaszą gryczaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na żurku 131

później;)) Zapraszam... Skala smaku 10/10 chlebek jest chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku. Chleb na żurku 500 g. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki żytniej 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. ciepłego mleka 1/2 szkl. ciepłej wody 3/4 szkl. żurku w butelce 35g.drożdży ulubione ziarna- pestki dyni, słonecznik, siemie lniane Wykonanie Zrobić zaczyn z drożdży - pokruszyć drożdże zalać je odrobiną

Kubki smaku
Chleb na zakwasie pszennym z pomidorami i ognistą przyprawą 214

Mój zakwas pszenny ma na imię "Franek" i właśnie skończył 1,5 roku. Dla zakwasu to niewiele bo w wykwalifikowanych piekarniach zakwasy żyją nawet

Moje Małe Czarowanie
Pasztecik z ciecierzycy i suszonych pomidorów - pasta 162

300 g ugotowanej ciecierzycy ok 100 g pomidorów suszonych razem z oliwą 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki ziaren dyni sól pieprz tymianek oliwa 2-3

Gotowanie jest łatwe
Razowa chałka 212

Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę. Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie

Moje Małe Czarowanie